Τετάρτη, 24 Ιούλ, 2024

  • Φουρτούνες
  • Επαινοι...
  • Ο «πήχης»
  • Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»
  • Γιορτή Πίτας στο Σέλι
  • Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
Φουρτούνες1 Επαινοι...2 Ο «πήχης»3 Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»4 Γιορτή Πίτας στο Σέλι5 Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

40 χρόνια...

40 χρόνια...

Αλλα ...40 χρόνια «αποφασιστικής προώθησης» αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα θα απαιτηθούν για να διασφαλίσει η Ελλάδα «την ευημερία της» και να επιστρέψει σε δημόσιο χρέος 60% του ΑΕΠ. Τα παραπάνω ξεκαθαρίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε ένα σαφές μήνυμα προς τον λαό ότι οι θυσίες δίχως τέ... Περισσότερα

Θηλιές πλειστηριασμών και κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζών

από Η Άλλη Άποψη
Θηλιές πλειστηριασμών και κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζών

Το αφήγημα της λεγόμενης «δίκαιης ανάπτυξης», που διαφημίζουν η κυβέρνηση και αστικά επιτελεία, τσαλακώνεται ξανά αυτές τις μέρες, με φόντο τις αναταράξεις στις τραπεζικές μετοχές, αφού ανοίγει η συζήτηση για νέα κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζικών ομίλων, παράλληλα με το μεγαλύτερο σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή κατοικία.

Χαρακτηριστική είναι η τροπολογία που έσπευσε να καταθέσει η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει το «δικαίωμα πρόσβασης» στα φορολογικά στοιχείατων φορολογουμένων από τις κάθε είδους «διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς». Το ίδιο «δικαίωμα» κατοχυρώνεται και για φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο βέβαια την ένταση των πιέσεων για την είσπραξη των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών από λαϊκά νοικοκυριά.

Ηδη η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και με το (κρατικό) Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ - μεγαλομέτοχος των τραπεζών μετά τα προηγούμενα πακέτα κρατικών διασώσεων), έχει βάλει στο τραπέζι και το νέο πακέτο κρατικών ενισχύσεων και «εγγυήσεων», με στόχο να ξεφορτώσει τις τράπεζες από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων για να τα μεταφέρει σε λεγόμενες «κακές τράπεζες» (bad bank), ή εταιρικά σχήματα «ειδικού σκοπού» που θα συγκροτήσουν η καθεμιά από αυτές με τη συμβολή νέων «επενδυτών» και «παικτών». Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη της «δευτερογενούς αγοράς» «κόκκινων» δανείων κάτω από κρατική «ομπρέλα» και προστασία για τους «επενδυτές» έρχεται να εντείνει ακόμα περισσότερο τους εκβιασμούς στα λαϊκά νοικοκυριά, με πολλαπλασιασμό των πλειστηριασμών.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσομοίωση του μοντέλου που εφαρμόστηκε για τη διάσωση ιταλικών τραπεζών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εν αναμονή της κατάληξης των παζαριών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων στις εγχώριες τράπεζες, στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες «λύσεις» ταχύτερης εφαρμογής.

Για παράδειγμα, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αντιμετωπίζει δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων μέσω της προωθούμενης έκδοσης ομολόγου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και με «ελαστικά κριτήρια», έχει θέσει χρονικό όριο για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης μέχρι το τέλος του έτους. Το συγκεκριμένο προς αναζήτηση ομόλογο στηρίζει τα κεφάλαια της τράπεζας, ωστόσο βρίσκεται ψηλά στη λίστα για τυχόν «κουρέματα» σε περίπτωση κραδασμών και βέβαια θεωρείται υψηλού ρίσκου από τους «επενδυτές», που με τη σειρά τους θα το αποδέχονταν μόνο με την πληρωμή μεγάλων επιτοκίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης της κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μέσω «μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές» που διαθέτει από προηγούμενα πακέτα κρατικών ενισχύσεων, ενώ ήδη το ΤΧΣ, από τη συνολική συμμετοχή του στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών, έχει «γράψει» χασούρα πολλών δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι επιχειρείται τα «σπασμένα», για μια ακόμη φορά, να φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Πλάτες από τον ΣΕΒ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις τράπεζες, τόνισε: «Δυστυχώς η οικονομία είναι καθηλωμένη σε χαμηλή πτήση και οι βάσεις για την ανάπτυξη δεν είναι ακόμη στέρεες». Μάλιστα, απέστειλε σαφές μήνυμα προσήλωσης στον αντιλαϊκό κατήφορο, κάνοντας ξανά συστάσεις «να λείψουν οι προεκλογικές παροχές και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν και που είναι πολλές»...

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Την ίδια ώρα, και ενώ βέβαια η λεγόμενη «υποτιμητική κερδοσκοπία» είναι συνηθισμένο χρηματιστικό παιχνίδι και σε κάθε περίπτωση σύμφωνη με τους κανονισμούς της χρηματιστηριακής αγοράς, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδώσει την προχτεσινή κατρακύλα αποκλειστικά σε ...«κερδοσκόπους», κάτι βέβαια που διαπερνά το σύνολο της χρηματιστηριακής «πιάτσας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (αρμόδια εποπτική αρχή), Χ. Γκότσης, σημείωσε πως «κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε αν τελικά υπήρξαν προβλήματα», προσθέτοντας βέβαια ότι το «short-selling» επιτρέπεται, ωστόσο οι έλεγχοι αφορούν τον εντοπισμό τυχόν «ενδείξεων χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων».

Έχει διαβαστεί 412 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 428 επισκέπτες και 0 μέλη.