Την «απογείωση» της προσπάθειας αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με διαδικασίες που ανοίγουν δρόμο στην παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου και ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών στους ψηφοφόρους από κάθε είδους μηχανισμούς, σφράγισε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, σε πρώτη φάση για τις ευ... Περισσότερα
Θέλουν να εμπεδώσει... ο λαός ότι θα ζει με ψίχουλα
από Η Άλλη Άποψη
Για το ποιος έκοψε τα περισσότερα στους συνταξιούχους, αλλά και ποιος μπορεί να τους εξασφαλίσει δύο - τρία ψίχουλα παραπάνω όλα κι όλα, «κονταροχτυπήθηκαν» στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ, θεωρώντας ως δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να ξεχάσουν αυτά που έχασαν τα χρόνια της κρίσης.
Με αφορμή το νομοσχέδιο που καταργεί τη νέα μείωση των συντάξεων και ψηφίζεται σήμερα Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, οΑλ. Τσίπραςαπέκρουσε τα περί «παροχολογίας» και «δώρων», κάνοντας λόγο για προσβλητικούς όρους.«Δεν είναι ούτε παροχολογία ούτε δώρα αυτά που δίνουμε. Είναι ανάσες αναγκαίες και δίκαιες για τον κόσμο της δουλειάς και του μόχθου, για τους απόμαχους της βιοπάλης», δήλωσε με περίσσιο θράσος, παρουσιάζοντας ως«αποκατάσταση αδικιών»την γνωστή τακτική «σου παίρνω δέκα και σου επιστρέφω δύο».
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ τους χωρίζει«ιδεολογική άβυσσος»!!! Ωστόσο, απέναντι στο «ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ» της ΝΔ, αντιπαρέθεσε το νόμο Κατρούγκαλου που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα μέσω της μετατροπής των συντάξεων σε φιλοδώρημα. Ως συνήθως, προσπάθησε να δημιουργήσει και μια «μαγική εικόνα», υποστηρίζοντας πως 620.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση με το νέο χρόνο. Φυσικά, δεν είπε κουβέντα για το ΕΚΑΣ που θα χάσουν οι συνταξιούχοι από το νέο χρόνο, ούτε βέβαια για τη μείωση των νέων συντάξεων έως και 40% με το νόμο Κατρούγκαλου ή για τη διατήρηση των μεγάλων μειώσεων που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια στους εν ενεργεία συνταξιούχους.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην τροπολογία που επιδοτεί κατά 50% τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζόμενων, διαβεβαιώνοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι αυτή η ρύθμιση τους δίνεται ως αντάλλαγμα για να μην επιβαρυνθούν από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Επίσης, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», σημειώνοντας πως το πρόγραμμα θα ενταχθεί στους δήμους και οι εργαζόμενοι θα μονιμοποιηθούν με τρόπο που«δεν διογκώνεται το δημόσιο».
Απέναντι στα ψίχουλα που περισσεύουν από την φοροαφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, οΚυρ. Μητσοτάκηςπροέβαλε τα ψίχουλα που θα περισσεύουν από το σχέδιο της ΝΔ για«λιγότερους φόρους και εισφορές»για τις επιχειρήσεις, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντάλλαξε τις συντάξεις με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πως με τη συμφωνία των Πρεσπών εκχώρησε μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα. «Ο κ. Ζάεφ πανηγυρίζει γιατί πολύ απλά κέρδισε αυτό που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εκχωρήσει στο παρελθόν: ''Μακεδονική'' γλώσσα και εθνότητα»,σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ που μίλησε για ανταλλαγή του Σκοπιανού με τη διάσωση των συντάξεων.
Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι γείτονες«οφείλουν να τηρούν το πνεύμα και το γράμμα»της συμφωνίας των Πρεσπών, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση«έχει δώσει τα μηνύματα εκεί που πρέπει να δοθούν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να γίνουν εκλογές πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή.
Επιπλέον οι δύο άνδρες έκαναν αναφορά στα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων «ELFE» προς τη ΔΕΠΑ με τον πρόεδρο της ΝΔ να υποστηρίζει πως ο πρώην διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΠΑ έκανε τα στραβά μάτια σε συνεννόηση με υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι τα περισσότερα χρέη έγινα επί ημερών ΝΔ και ότι γνώμονας της κυβέρνησης του ήταν οι θέσεις εργασίας.