Πέμπτη, 24 Απρ, 2025

  • Ο λαός εξακολουθεί να ματώνει, 15 χρόνια από την ένταξη στα μνημόνια, με ορατό τον κίνδυνο νέας και πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης
  • Απάντηση Προέδρου ΔΕΥΑΒ για τον Βιολογικό Καθαρισμό
  • Στο «Σταρ» η ταινία του Βεροιώτη Στράτου Τζιτζή «ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΩ»
  • Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την κοροϊδία για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: «Συνεκτική στεγαστική πολιτική» για τον εμπαιγμό του λαού και την στήριξη της αγοράς ακινήτων
Ο λαός εξακολουθεί να ματώνει, 15 χρόνια από την ένταξη στα μνημόνια, με ορατό τον κίνδυνο νέας και πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης1 Απάντηση Προέδρου ΔΕΥΑΒ για τον Βιολογικό Καθαρισμό2 Στο «Σταρ» η ταινία του Βεροιώτη Στράτου Τζιτζή «ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΩ»3 Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια4 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την κοροϊδία για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης5 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: «Συνεκτική στεγαστική πολιτική» για τον εμπαιγμό του λαού και την στήριξη της αγοράς ακινήτων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ας δούμε την πραγματικότητα

Παραλήρημα από όλο τον «προοδευτικό» κόσμο για τον Πάπα Φραγκίσκο που πέθανε. Ο «Πάπας των φτωχών» - όπως ονομάστηκε - αφήνει τα εγκόσμια με ύμνους για τις θέσεις του υπέρ των μεταναστών και προσφύγων, ενάντια στην «κοινωνική ανισότητα» και για την «υπεράσπιση της ειρήνης». Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο συγκεκριμένος ήταν επιλογή της Ρω... Περισσότερα

Θέμα «τουρκικής μειονότητας» και αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάνης στο Αιγαίο έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος

από Η Άλλη Άποψη
Θέμα «τουρκικής μειονότητας» και αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάνης στο Αιγαίο έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος

Θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης για τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και το Αιγαίο έθεσε ευθέως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ για το Κυπριακό τάχθηκε υπέρ της διχοτόμησης του νησιού σε δυο κράτη με βάση το σχέδιο Ανάν.

Ο Ταγίπ Εντογαν από το Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφτηκε πριν 94 χρόνια και πως από τότε «άλλαξαν πολλά προγράμματα» και «εμφανίστηκαν καινούρια θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα». Για τη Δυτική Θράκη έθεσε θέμα ονομασίας της μειονότητας σαν τουρκικής, λέγοντας ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει η λέξη «τουρκική» και ότι αυτή η λέξη «αναφέρεται και στις αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου». Ισχυρίστηκε ότι στη Δυτική Θράκη «δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης» διότι «ο αρχιμουφτής διορίζεται» από το ελληνικό κράτος και ανέφερε ότι «ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος», καθώς εκλέγεται από τη σύνοδο. Πρόσθεσε ότι «η προστασία ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι ύψιστη προτεραιότητα για μας».

Για το Αιγαίο ότι «υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης» και πως πρέπει «να κάνουμε άμεσα τα απαραίτητα βήματα που χρειάζονται», ενώ για το Κυπριακό έδειξε την προτίμησή του στο διχοτομικό σχέδιο Ανάν που όπως είπε «δυστυχώς δεν εφαρμόστηκαν ποτέ» όσα προέβλεπε. Συνέδεσε το Κυπριακό με το Αιγαίο λέγοντας ότι «στόχος είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση, το ίδιο να πράξουμε και στο Αιγαίο».

Τόνισε το ενδιαφέρον της Άγκυρας για συνεργασία στον Τουρισμό λέγοντας ότι πρέπει «να εστιάσουμε στο θέμα αυτό». Μίλησε ακόμα για εντατικοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών στους στρατιωτικούς και οικονομικούς τομείς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε θέσει το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση» καθώς «καλύπτει απόλυτα όλα τα ζήτημα» και «δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες».

Ανέφερε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ και είναι για μας αδιαπραγμάτευτη και πρόσθεσε ότι η φιλία «προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς δικαίου», όπως επίσης και «σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Για το Κυπριακό ανέφερε ότι «πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό» με «λύση δίκαιη και βιώσιμη» που «να σέβεται την κυριαρχία κράτους μέλος της ΕΕ».

Ζήτησε να υπάρξει «ειλικρινής εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες» και χαιρέτησε την πρόθεση του Ταγιπ Ερντογάν να επιλύονται ειρηνικά όλα τα ζητήματα.

Έχει διαβαστεί 404 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 223 επισκέπτες και 0 μέλη.