Πέμπτη, 13 Ιούν, 2024

  • ΣΥΡΙΖΑ: Φουντώνει ο καυγάς με επίδικο την επανάκτηση της ικανότητας χειραγώγησης του λαού
  • ΠΑΣΟΚ: Μαλλιά κουβάρια μετά το αρνητικό αποτέλεσμα
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης
  • ΝΑΟΥΣΑ: Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σταμάτησαν εργασίας εν μέσω καύσωνα
  • Ατελείωτος κατήφορος
  • Συνέχιση των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων αμέσως μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ
ΣΥΡΙΖΑ: Φουντώνει ο καυγάς με επίδικο την επανάκτηση της ικανότητας χειραγώγησης του λαού1 ΠΑΣΟΚ: Μαλλιά κουβάρια μετά το αρνητικό αποτέλεσμα2 Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης3 ΝΑΟΥΣΑ: Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σταμάτησαν εργασίας εν μέσω καύσωνα4 Ατελείωτος κατήφορος 5 Συνέχιση των δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων αμέσως μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δεν αλλάζει έτσι η κατάσταση...

Τεράστια προβολή γνωρίζει τις τελευταίες μέρες και στη χώρα μας ο «YouTuber» από την Κύπρο που κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής ως «ανεξάρτητος» υποψήφιος, και μάλιστα τρίτος στη σειρά, πίσω από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Αυτό που προβάλλεται τώρα είναι η δύναμη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στα οποία ο ίδιος διαπρέπει (και κονομάει...) σ... Περισσότερα

Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις στον κοινό αγώνα αντρών και γυναικών απέναντι στον κοινό αντίπαλο

από Η Άλλη Άποψη
Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις στον κοινό αγώνα αντρών και γυναικών απέναντι στον κοινό αντίπαλο

Αποσπάσματα της ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή εκδήλωση της ΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Στην αρχή της ομιλίας του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ, Κουτσούμπας, αναφέρθηκε στις συγκλονιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα σημειώνοντας: «Θέλουμε και απ' αυτή την εκδήλωση να χαιρετίσουμε τη συγκλονιστική, μαζική και μεγαλειώδη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στις απεργιακές συγκεντρώσεις απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα.


Ιδιαίτερα θέλουμε να χαιρετίσουμε τους δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές που με τα νιάτα τους, την αποφασιστικότητά τους και το καθαρό βλέμμα τους πλημμύρισαν τους δρόμους, τις πλατείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις και φώναξαν με πείσμα "Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί".

Ναι, δεν θα ξεχαστεί, θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό, όλοι και όλες».

Συνεχίζοντας επισήμανε πως στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας πέφτει βαριά η σκιά της θλίψης και οργής από το τραγικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, υπογραμμίζοντας: «Βλέποντας τα μάτια των μητέρων, των πατεράδων, των συγγενών, των φίλων να πλημμυρίζουν από πόνο για τα αδικοχαμένα παιδιά, σφίγγουμε τα δόντια γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε. Για να μην αφήσουμε το προδιαγεγραμμένο έγκλημα να ξεχαστεί, να συγκαλυφθεί».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε εκτενώς στο τραγικό δυστύχημα και τις αιτίες που το προκάλεσαν, σημειώνοντας ότι ήταν «το αποτέλεσμα μιας μακράς αλυσίδας αποφάσεων, νόμων και οδηγιών - ευρωπαϊκών και ελληνικών - που από κοινού ψήφισαν και υλοποίησαν τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν. Δηλαδή, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, προωθώντας την "απελευθέρωση" του σιδηροδρομικού μεταφορικού έργου με κριτήριο το επιχειρηματικό - καπιταλιστικό κέρδος».

Για να υπογραμμίσει ότι «είναι χρέος απέναντι στα θύματα του εγκλήματος στα Τέμπη, απέναντι στα παιδιά μας, να δυναμώσουμε το αγωνιστικό ρεύμα της σύγκρουσης με την πολιτική και το κράτος που αφήνουν απροστάτευτο τον λαό και τα παιδιά του, επειδή προστατεύουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ομίλων».


Στην κατεύθυνση αυτή πρόσθεσε ότι «κάθε γυναίκα έχει μπροστά της μια κρίσιμη και αποφασιστική για το μέλλον της επιλογή. Να δείξει εμπιστοσύνη στο σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στις καθημερινές μάχες: Οτι μόνο ο λαός σώζει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής, με δυνατό ΚΚΕ. Τέτοιο περιεχόμενο δίνει το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες (...) Οσο πιο δυνατό ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατή η εργατική, λαϊκή διεκδίκηση, η αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική. Τόσο πιο δυνατός γίνεται ο λαός για να βάλει εμπόδια, για να αποσπά κατακτήσεις. Τόσο πιο αδύναμο θα είναι το αστικό πολιτικό σύστημα της αδικίας και της βαρβαρότητας».

Για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών χρειάζεται σύγκρουση με αυτήν την πολιτική

Συνεχίζοντας μίλησε για τα προεκλογικά κάλπικα διλήμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων υπογραμμίζοντας: «Δημιουργούν πλάνες ότι απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα και την ασφυξία που νιώθουν οι γυναίκες της εργατικής, λαϊκής πλειοψηφίας είναι οι δήθεν άμεσες και "κοστολογημένες" λύσεις των προγραμμάτων των διαφόρων κυβερνητικών κομμάτων του αστικού κατεστημένου».

Οπως όμως τόνισε, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα σύγχρονα δικαιώματα της γυναίκας, για παράδειγμα στην εργασία, χωρίς σύγκρουση με τη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη γυναικεία απασχόληση, όσο κι αν προσπαθούν να ντύσουν με τον «προοδευτικό» μανδύα της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών την ένταση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης της γυναίκας για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Σημείωσε στη συνέχεια: «Είναι τέτοια η "ευαισθησία" τους για τη στήριξη της μητρότητας που η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε στο παρελθόν και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε τη σχετική πολύ σημαντική τροπολογία του ΚΚΕ. Πρόκειται για τροπολογία που προέβλεπε την κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης, η οποία θέτει ως προϋπόθεση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας τη συμπλήρωση 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια, αποκλείοντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες από στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Ασυζητητί, επίσης, απέρριψαν την τροπολογία του ΚΚΕ για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες επαγγελματίες και επιστήμονες και για τις αγρότισσες. Δηλαδή, απέρριψαν το επίδομα άδειας μητρότητας 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ενημερότητας, στο ύψος του κατώτατου μισθού με ευθύνη του κράτους, με ταυτόχρονη απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές».

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή βαρβαρότητα

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Σήμερα, κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει λογαριασμό και να κρίνει την πολιτική των άλλων κομμάτων, που διαγωνίζονται για το ποιο θα αναλάβει την αστική - από χέρι αντιλαϊκή - διακυβέρνηση ή θα παίξει ρόλο μπαλαντέρ σε αυτή. Τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ διακηρύσσουν, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις τους, ότι δήθεν η σταθερότητα της οικονομίας, η έκρηξη των επενδύσεων, θα μας ωφελήσει όλους.

Ομως, η πραγματικότητα λέει ότι ο ματωμένος δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης έχει ως προαπαιτούμενο τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις δημόσιες κοινωνικές δομές. Ολα όσα είναι αναγκαία για τη στήριξη της οικογένειας φορτώνονται σχεδόν αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη!

(...) Δεν συμβιβαζόμαστε οι σύγχρονες ανάγκες πρόληψης, περίθαλψης, αποκατάστασης της υγείας και της ψυχικής υγείας να μπαίνουν στη ζυγαριά του "κόστους" για το κράτος, το κεφάλαιο και του "οφέλους" για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στους αγώνες για τη δωρεάν κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων των διαγνωστικών εξετάσεων, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην αντισύλληψη, στην άμβλωση, με την αναγκαία δωρεάν επιστημονική, κοινωνική στήριξη και προστασία της αναπαραγωγικής υγείας. Για να είναι ουσιαστική η όποια ατομική επιλογή!

Δεν αποδεχόμαστε να αναβάλλονται τα αναγκαία μέτρα ολόπλευρης στήριξης της οικογένειας. Γιατί κάθε γυναίκα που αγωνιά για τους γονείς της, χρειάζεται υψηλής ποιότητας, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ανοιχτής ή κλειστής φιλοξενίας και φροντίδας των ηλικιωμένων και βαριά αναπήρων.

Για να νιώσει σταθερότητα και ασφάλεια μια νέα μητέρα χρειάζεται σύγχρονους, δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ιδιαίτερα ΑμεΑ, σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα ζητήματα της συνεπιμέλειας, των συμβουλευτικών και κοινωνικών υπηρεσιών, όπως προγράμματα θεραπείας οικογένειας και ζεύγους, συμβουλευτικής γονιών και παιδιών, στην ανάγκη στήριξης των διαζευγμένων γονιών, στην αναδοχή παιδιών κ.ά.

Ειδικότερα για το ζήτημα της κακοποίησης γυναικών, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Δεν θα συμβιβαστούμε με τη σημερινή βαρβαρότητα. Παλεύουμε για να σπάσει ο "φαύλος κύκλος" της εκμετάλλευσης, της πολύμορφης βίας και των διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας, των παιδιών. Απλώνουμε το χέρι στις οικογένειες των δολοφονημένων γυναικών που ζουν έναν πραγματικό Γολγοθά. Στηρίζουμε ολόψυχα την ανάγκη οικονομικής, νομικής, συμβουλευτικής στήριξής τους από το κράτος. Χτίζουμε ασπίδα προστασίας σε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί κακοποίηση, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη βία στον χώρο εργασίας και στην προσωπική της ζωή. Δίχτυ ασφαλείας δεν είναι οι διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη βία και την παρενόχληση στον χώρο δουλειάς, που ψήφισαν όχι μόνο η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ (...) Το ΚΚΕ μάχεται αταλάντευτα ενάντια στους παράγοντες που γεννούν τους δράστες - "τέρατα" και αφήνουν τις γυναίκες απροστάτευτες στα αποτρόπαια και φρικιαστικά εγκλήματα, στη σεξουαλική βία και κακοποίηση, που φτάνει μέχρι τη γυναικοκτονία».

Στον δρόμο του συλλογικού αγώνα μπορεί να πάρει ανάσα η γυναίκα

Καταλήγοντας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Στον δρόμο της γνώσης και του αγώνα ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να αποκτήσει το κουράγιο, τη δύναμη, την αντοχή, να αναπτύξει "αντισώματα" στα αντιδραστικά πρότυπα που μας πλασάρουν για τη θέση της γυναίκας. Μπορεί να απορρίψει τη δήθεν "κανονικότητα" της εμπορευματοποίησης της σεξουαλικότητας. Ιδιαίτερα σήμερα που είναι σε έξαρση τα "επίσημα" και "ανεπίσημα" κυκλώματα πορνείας, trafficking, ακόμα και παιδιών, το οργανωμένο έγκλημα.

Δεν είναι λύση η αποδοχή και νομιμοποίηση της πορνείας μέσω δήθεν "εκσυγχρονιστικών", μεταρρυθμιστικών προτάσεων, για να συντηρείται η βιομηχανία εμπορευματοποίησης του σεξ, ακόμα και μέσω του διαδικτύου.

Για να μπορέσουν οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες, τα παιδιά, όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, να ξεφύγουν από τα δίχτυα τέτοιων κυκλωμάτων, είναι βασικό να εξασφαλιστεί σε όλες και όλους καθολικά:

- Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

- Το δικαίωμα στην ολόπλευρη κοινωνική προστασία

- Το δικαίωμα στην οικονομική, νομική, ψυχολογική υποστήριξη από το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό».

«Η συμμετοχή στον συλλογικό αγώνα αποτελεί πηγή έμπνευσης για αγωνιστική και ανυπότακτη στάση, σε όλα τα πεδία της ζωής, και στις διαπροσωπικές σχέσεις», σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις στον κοινό αγώνα αντρών και γυναικών, με βάση τα κοινά εργατικά, λαϊκά συμφέροντα, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου. Μέσα στον κοινό αγώνα όλων γίνονται μάθημα ζωής οι αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, ο αλληλοσεβασμός, κόντρα στην κοινωνική απομόνωση, στην αλλοτρίωση, στον ρατσισμό.

Σε αυτόν τον δρόμο μπορεί να πάρει ανάσα η νέα γυναίκα, η μαθήτρια, η φοιτήτρια, η σπουδάστρια των ΙΕΚ. Για να μη συνθλίβονται τα όνειρα και οι ανάγκες της από τους ταξικούς, κοινωνικούς φραγμούς, τα εμπόδια και τις πιέσεις που διαμορφώνονται στο σημερινό ταξικό σχολείο και πανεπιστήμιο. Γιατί εκεί σήμερα, δυστυχώς, διδάσκεται ο ανταγωνισμός, ο εγωιστικός τρόπος ζωής και σκέψης, σαν συνταγή για την "επιτυχία" και την "προσωπική εξέλιξη" που διαπερνούν ακόμα και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ και στις εκλογές, όπως εμπιστεύεστε τα μέλη της ΚΝΕ στις σχολές, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς. Ο,τι έχει κατακτήσει η νεολαία, το κατάφερε με τους αγώνες της, με τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπροστάρηδες, χωρίς να περιμένει κυβερνητικούς σωτήρες "από τα πάνω".

Με πρώτη ψήφο κόκκινη, η νέα γυναίκα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στον δρόμο της πραγματικής ισοτιμίας και χειραφέτησης. Είναι στο χέρι καθεμιάς και καθενός, που οργίζεται και αγανακτεί, να παλέψει μαχητικά ώστε:

Αυτή η κοινωνία που θαυμαστά τέρατα γεννά, που τι σημαίνει να 'σαι άνθρωπος, ο άνθρωπος το λησμονάει, οριστικά κι αμετάκλητα να μπει στο "χρονοντούλαπο" της Ιστορίας. Αυτά θα λέγαμε παραφράζοντας τα λόγια του σπουδαίου Μπέρτολτ Μπρεχτ, στο θεατρικό έργο "Αντιγόνη", που θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε αμέσως μετά.

Απέναντι σε ένα σύστημα που γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό, η πρόταση του ΚΚΕ στις γυναίκες της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης. Ενας δρόμος που βάζει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο, γυναίκα κι άντρα, το παιδί, τον συνταξιούχο, και την ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων αναγκών τους.

Το πρόγραμμά μας για την εργατική - λαϊκή εξουσία και διακυβέρνηση έχει ως βάση την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της κοινωνικής παραγωγής, των κοινωνικών υπηρεσιών.

Με το ΚΚΕ ανοίγουμε τον δρόμο για να απαλλαγούμε από τον βραχνά του καπιταλιστικού κέρδους, της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, με τον λαό στη εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, όπου μπορεί να απελευθερωθεί κάθε γυναίκα από οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς.

Σε αυτό το έδαφος μπορούν να ανθίσουν η ισοτιμία της γυναίκας και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ αντρών - γυναικών, σχέσεις απαλλαγμένες από κάθε οικονομική, κοινωνική εξάρτηση.

Σας καλούμε, λοιπόν, μπροστά στις εκλογές να ενισχύσετε αποφασιστικά το ΚΚΕ. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!

Ψηφίζουμε ΚΚΕ για τη ζωή που ονειρευόμαστε και μας αξίζει τον 21ο αιώνα! Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό!».


Έχει διαβαστεί 463 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 307 επισκέπτες και 0 μέλη.