Σάββατο, 21 Μάι, 2022

  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο ΑΓΡΙΝΙΟ και πέφτει στη Β' ΕΘνική
  • Στρατιωτικές βάσεις και «μπαρούτι» γεμίζει η Ευρώπη
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/5
  • Πανηγυρισμοί ή για τα …πανηγύρια;
  • Οι τελευταίες εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία
  • SUPER LEAGUE 2: Το αποτυχημένο εγχείρημα, η κυβερνητική συνταγή και τα αδιέξοδα του «προϊόντος»
Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο ΑΓΡΙΝΙΟ και πέφτει στη Β' ΕΘνική1 Στρατιωτικές βάσεις και «μπαρούτι» γεμίζει η Ευρώπη2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/53 Πανηγυρισμοί ή για τα …πανηγύρια;4 Οι τελευταίες εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία5 SUPER LEAGUE 2: Το αποτυχημένο εγχείρημα, η κυβερνητική συνταγή και τα αδιέξοδα του «προϊόντος»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ηρωοποιούν ναζιστικά κατακάθια

Με αφορμή την παράδοση στον ρωσικό στρατό των παραστρατιωτικών που πολεμούσαν στο «Azovstal», κλιμακώθηκε και στην Ελλάδα η προσπάθεια να τους παρουσιάσουν ως ήρωες, προσφέροντας ένα ακόμα μεγαλοπρεπές «ξέπλυμα» στους νεοναζί του Τάγματος Αζόφ. Το επιχείρημα ότι ανήκουν πλέον στις τάξεις του ουκρανικού στρατού καθόλου δεν τους απα... Περισσότερα

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

από Η Άλλη Άποψη
ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στο χώρο της Εκπαίδευσης» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι ωστόσο καταψήφισαν το άρθρο για τη δημιουργία Τεμένους.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο και υπερψήφισε τα άρθρα 5 για το Τέμενος και 7 για το Σικιαρίδειο Ίδρυμα.

Το άρθρο 5 για το Τέμενος το ψήφισε η ΝΔ μετά την απόσυρση από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου της παραγράφου 2 που σχετίζονταν με την χρηματοδότησή του και από πηγές εκτός του κρατικού προϋπολογισμού. Το ψήφισαν επίσης Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, ενώ από τους ΑΝΕΛ ο Θεόδωρος Κατσίκης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το άρθρο καταψήφισε και η Χρυσή Αυγή. 

Στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, προειδοποίησε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα φέρει ειδικό μνημόνιο για την Παιδεία σε βάθος τριετίας, που είναι καρπός της αγαστής συνεργασίας κυβέρνησης - θεσμών υπό την εποπτεία της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Στο 4ο μνημόνιο, που πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: Αξιολόγηση, σύμφωνη με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης, ως βασικό εργαλείο για την απαρέγκλιτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, επέκταση της μαθητείας, που είναι το άλλο όνομα της φθηνής εργασίας των νέων, αποκέντρωση και αυτονομία της σχολικής μονάδας που θα αναζητά τους αναγκαίους πόρους στην αγορά και τους γονείς και ακόμα μεγαλύτερη φροντιστηριοποίηση του Λυκείου. «Τα ίδια ζητούσε και ο ΣΕΒ με το κείμενο 12 θέσεων για την Παιδεία και οι επιθυμίες του ΣΕΒ είναι για σας διαταγή», επισήμανε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Γ. Δελής.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που κάνει εμπόριο ελπίδας το δικαίωμα στη δουλειά χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, θεσμοθετώντας τη μερική απασχόληση και την εργασιακή περιπλάνησή τους.

Υπογράμμισε ότι το νέο νομοσχέδιο καθορίζει τα κριτήρια επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων που στην πραγματικότητα η κυβέρνηση προωθεί την αξιολόγηση με πιο ύπουλο τρόπο από τη ΝΔ, καθώς προβλέπεται πως πρώτα θα κρίνουν οι υφιστάμενοι τους προϊστάμενους και μετά το αντίστροφο. «Με το μανδύα της συμμετοχικότητας των εκπαιδευτικών εφαρμόζεται καμουφλαρισμένη η αξιολόγηση», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε ότι παραμένει το αντικειμενικά απροσμέτρητο και καθαρά υποκειμενικό κριτήριο της προσωπικότητας και συγκρότησης του υποψήφιου διευθυντή με προσωπική συνέντευξη που θα κρίνεται από τα κατά τόπους συμβούλια όπου οι κυβερνητικές επιλογές είναι εγγυημένες από χέρι, καθώς η κυβέρνηση διορίζει τα 4 από τα 7 μέλη του. 

Ο κομμουνιστής βουλευτής επισήμανε ότι το άρθρο 1 με τις διατάξεις του επεκτείνει και επικαιροποιεί το νόμο Διαμαντοπούλου του 2010, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο, το περιεχόμενο και τους όρους λειτουργίας του λεγόμενου νέου σχολείου της αγοράς, που ενσωματώνει όλη τη στρατηγική ΕΕ και του κεφαλαίου για το ρόλο της εκπαίδευσης στην εξυπηρέτηση των σημερινών αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του βάρβαρου συστήματός τους. Αυτός ο νόμος, που ψηφίστηκε πριν ακόμα από το 1ο μνημόνιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρατηγικής σύμπλευσης των κομμάτων του ευρωμονόδρομου στον τομέα της Παιδείας.

Ο Γ. Δελής πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθορίζεται όχι μόνο η επιλογή, αλλά και ο ρόλος των διευθυντών και των εκπαιδευτικών στελεχών με ισχυρότερο κριτήριο το βαθμό συμφωνίας τους και αποδοχής αυτού του ταξικού νέου σχολείου της αγοράς και της ικανότητάς τους να το υπηρετήσουν αποτελεσματικά.

Αναδεικνύεται επίσης ο υπέρτατος σκοπός του σχολείου στην καπιταλιστική κοινωνία, που είναι αφ' ενός η αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας και αφ' ετέρου η προετοιμασία του κατάλληλου φθηνού, ευέλικτου και πειθήνιου αυριανού εργαζόμενου ώστε να εξυπηρετούνται και τα ιδεολογικά και τα άμεσα οικονομικά συμφέροντα των καπιταλιστών».

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε και στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία και λειτουργία ισλαμικού τεμένους. Όπως είπε, το ΚΚΕ θα ψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο, παρότι έχει κάποιες διαφωνίες και ερωτήματα στα οποία μάλιστα απέφυγε να απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός, όπως για την παράγραφο που προβλέπει ότι οι πόροι του τεμένους μπορεί να προέρχονται από άλλο κράτος ή άλλο διεθνή οργανισμό κ.ά.

Επίσης, το ΚΚΕ θα ψηφίσει το άρθρο 7 σχετικά με το Σικιαρίδειο Ίδρυμα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει, καταγγέλλοντας πάντως την ευθύνη της κυβέρνησης για τη χρόνια υποχρηματοδότηση του ιδρύματος.

Εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το προσωπικό των Ειδικών Σχολείων καθώς πλέον σε αυτά τα σχολεία θα μπορεί να διδάξει ο κάθε εκπαιδευτικός χωρίς εξειδίκευση, ενώ φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κατ’ οίκον διδασκαλίας για τα παιδιά που δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους.

Έχει διαβαστεί 339 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 25 °C
Άνεμος ΒΑ 1-3 μποφόρ

Σάββατο, 21 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 18 ως 29 °C
Άνεμος ΒΔ 1-3 μποφόρ

Κυριακή, 22 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 17 ως 32 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 620 επισκέπτες και 0 μέλη.