Χρηματοδότηση «πολεμικής οικονομίας», ένταση της φοροληστείας, «πάγωμα» δαπανών: Αυτό είναι το τρίπτυχο του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που φέρνει η κυβέρνηση για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή αυτήν τη βδομάδα.Και καθένα από τα παραπάνω, προερχόμενα από τα «μνημόνια των μνημονίων», που ενώνουν όλα τα κόμματα του κεφαλα... Περισσότερα
Υπό τις «ευλογίες» των ΗΠΑ «τρέχει» ο ελληνοτουρκικός «διάλογος» που αποτελεί βήμα προβολής των τουρκικών αξιώσεων
από Η Άλλη Άποψη
Με τον ελληνοτουρκικό «διάλογο» να έχει μετατραπεί σε βήμα για την προβολή των απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων και την αποδοχή τετελεσμένων, συνεχίζεται η ευρωατλαντικής κοπής διαδικασία «προσέγγισης» που οδηγεί σε επικίνδυνες «διευθετήσεις» στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, προκειμένου να θωρακιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, αλλά και να τρέξουν οι μπίζνες του κεφαλαίου.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών,ΓιώργοςΓεραπετρίτης, θα υποδεχθεί αύριο στην Αθήνα τον Τούρκο ομόλογό του,ΧακάνΦιντάν, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τουΑνώτατου Συμβουλίου Συνεργασίαςτων δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις αρχές του 2025.
Ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Χακάν Φιντάν περιέγραψε τις τουρκικές θέσεις, δηλώνοντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» πως«εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου,θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοδοσία με μια ολιστική προσέγγιση». Έθεσε ως προϋπόθεση για αυτό «να αρθούν οι επιφυλάξεις και τα εμπόδια και κυρίως να απαλλαγούμε από αβάσιμους φόβους».
Με την αναφορά του σε«ολιστική προσέγγιση», ο Τούρκος υπουργός επαναλαμβάνει τηθέση που διατύπωσε τον περασμένο μήναγια παραπομπή στη Χάγη του συνόλου των ελληνοτουρκικών «διαφορών», δηλαδή των διεκδικήσεων της Τουρκίας, και όχι μόνο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Άλλωστε, στην ίδια συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών πως«έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».
Για τοΚυπριακό, ανέφερε πως«δεν υπάρχει επί του παρόντος καμιά διαδικασία διαπραγμάτευσης, επειδή υπάρχουν βαθιές διαφωνίες σχετικά με το τι πρέπει να είναι προς διαπραγμάτευση»,προσθέτοντας πως η ευρείας μορφής άτυπη συνάντηση που θα γίνει το επόμενο διάστημα«θα παρέχει μόνο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον».Σε κάθε περίπτωση, διεμήνυσε πως«η σελίδα της ''επανένωσης'' του νησιού της Κύπρου έχει τελειώσει», κάνοντας λόγο για«δύο ξεχωριστά κράτη»στην Κύπρο.
Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χθες στην τουρκική εφημερίδα «Aksam», ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε την αξίωση για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, λέγοντας ότι«στο πλαίσιο του οράματος που έχει προτείνει ο Πρόεδρός μας, στα υπάρχοντα ζητήματά μας με την Ελλάδα, έχουμε την αρχή να αναζητούμε λύση με βάση την αρχή του "καζάν καζάν"».
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών,Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hürriyet» πως«διαπιστώνεται και από τις δύο πλευρές αξιοσημείωτη βούληση ώστε να οδηγηθούν οι διμερείς μας σχέσεις σε ένα διαφορετικό μονοπάτι»,επαναλαμβάνοντας πως«η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας».
Σε ερώτηση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, δήλωσε με νόημα πως η ευρύτερη περιοχή «βρίσκεται εν μέσω δύο πολεμικών συγκρούσεων, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή»,στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο πλευρό των Ευρωατλαντικών και«αποτελεί υποχρέωσή μας να μεριμνούμε για την αμυντική θωράκιση και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μου».
Υπό τις ευλογίες του ΝΑΤΟ η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα επί του πεδίου
Χθες,έγινε στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση αντιπροσωπειών των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας για τα λεγόμεναΜέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ), μέτρα σε στρατιωτικό επίπεδο που αποσκοπούν -υποτίθεται- στην ύφεση, θωρακίζοντας τη ΝΑΤΟική συνοχή και προετοιμάζοντας τον «μεγάλο συμβιβασμό».
Κατά πάγια τακτική, οι επίσημες ανακοινώσεις ήταν φειδωλές, του τύπου: «Τα δύο μέρη έκαναν ανασκόπηση των προγραμματισμένων για το 2024 ΜΟΕ και συζήτησαν την υλοποίηση των αμοιβαία συμφωνημένων δραστηριοτήτων ΜΟΕ για το 2025. Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα».
Ωστόσο, οι τουρκικές κινήσεις επί του πεδίου μιλάνε από μόνες τους. Η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε τη χτεσινή μέρα για να κάνει την πρώτη της για το 2024 παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό, στέλνοντας και έτσι το «μήνυμά» της.
Βέβαια, όλο αυτό το διάστημα δεν έχει πάψει άλλου είδους προκλήσεις στον αέρα. Π.χ. το δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης φέτος τουρκικά αεροσκάφη έχουν προχωρήσει σε 185 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, αρνούμενα να καταθέσουν σχέδια πτήσης στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, μη αναγνωρίζοντας τη δικαιοδοσία τους σε μεγάλα τμήματα του πελάγους, διεκδικώντας διχοτόμηση και συνδιαχείριση. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης φέτος το Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή της Τουρκίας προχώρησαν σε 1.918 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, κατακόρυφη αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι (1.642) και πρόπερσι (1.581), με την τουρκική αστική τάξη ενθαρρυμένη ακριβώς εντός ευρωατλαντικού άξονα.
Χαρακτηριστικά, εξάλλου, είναι όσα συμβαίνουν και με το ωκεανογραφικό πλοίο «Αιγαίο», που πραγματοποιεί ερευνητικές εργασίες από τη Λέσβο έως τη Ρόδο, για μελλοντική πόντιση καλωδίων που θα χρησιμεύσουν στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους, αλλά και με την ηπειρωτική χώρα.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών από Λέσβο μέχρι και Κω η τουρκική πλευρά αντέδρασε αμέσως με NAVTEX, ισχυριζόμενη ότι ορισμένες περιοχές των ερευνών του ελληνικού σκάφους εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, «τα όρια της οποίας μένει να καθοριστούν από τα παράκτια κράτη». Όταν το «Αιγαίο» έπλευσε προς την περιοχή της Καρπάθου και της Ρόδου, εμφανίστηκε στην περιοχή και πλοίο του τουρκικού Στόλου να επιτηρεί τις κινήσεις του ελληνικού ερευνητικού.
Να καταγραφεί ότι, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», «τα ευαίσθητα αυτά έργα για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ έχουν γίνει υπό την απόλυτη επίβλεψη του υπουργείου Εξωτερικών». Προσθέτει ότι έγινε «πολύ προσεκτική χάραξη της διαδρομής του καλωδίου το οποίο θα ενώνει τα βόρεια τμήματα της Ρόδου και της Καρπάθου που βρίσκονται εκτός των ορίων του τουρκολιβυκού μνημονίου. Υπενθυμίζεται ότι τα βόρεια όρια του τουρκολιβυκού μνημονίου βρίσκονται νότια και δυτικά, σε μια νοητή γραμμή που ξεκινάει από τα ανατολικά της Ρόδου και συνεχίζει στα νότια Κάσου και Καρπάθου και στη συνέχεια έως τα ανατολικά της Κρήτης». Σαν να λέμε, στη λογική των τετελεσμένων, φρόντισαν να μην πλησιάσουν στην περιοχή που διεκδικούν στη δικαιοδοσία τους οι Τούρκοι.
Θυμίζουμε, άλλωστε, όσα έγιναν το καλοκαίρι μεταξύ Κάσου και Καρπάθου με το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume», που κατέπλευσε στην περιοχή κατόπιν εντολής της Αθήνας, με αφορμή το έργο διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου. Η Τουρκία ισχυρίστηκε πως η περιοχή αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και αντέδρασε, στέλνοντας πολεμικά της πλοία. «Η Άγκυρα είχε ουσιαστικά οδηγήσει τις εργασίες του ιταλικού "Ievoli Relume" σε παύση», γράφει η «Καθημερινή», σε αντίθεση με όσα υποστήριζε τότε η κυβέρνηση, π.χ. ότι «η έρευνα του ιταλικού πλοίου ολοκληρώθηκε απολύτως με βάση τον αρχικό σχεδιασμό» (υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, 25/7/24).
Αυτές και άλλες τέτοιες κινήσεις οδήγησαν τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Τζ. Τσούνις, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», να λέει για τα Ελληνοτουρκικά ότι«είναι στα σημαντικά συμφέροντα των ΗΠΑ η σταθερότητα και η ειρήνη να συνεχιστούν στην περιοχή και πιστεύω πως η Ελλάδα παίζει έναν πολύ υπεύθυνο ρόλο στο να επιβεβαιώνει ότι αυτό θα συμβεί».Πρόσθεσε ότι ...ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν στον «διάλογο» δίνοντας έμφαση«σε μια θετική ατζέντα, να διπλασιαστούν οι εμπορικές σχέσεις και να εστιάζεται στα πράγματα που είναι ουσιαστικά και πολύ σημαντικά».