Τετάρτη, 28 Ιούλ, 2021

  • ΠΟΥ: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα παρόμοια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία
  • Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/7
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά . Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σχολείο της αγοράς με μαθητές «μοντελάκια» για τους μονοπωλιακούς ομίλους και όχι μορφωμένους
  • Ανταλλαγή Νέων στη Βέροια!
ΠΟΥ: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα παρόμοια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία1 Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/73 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά . Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου4 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σχολείο της αγοράς με μαθητές «μοντελάκια» για τους μονοπωλιακούς ομίλους και όχι μορφωμένους5 Ανταλλαγή Νέων στη Βέροια!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στο «ψυγείο» και για φέτος ο κατώτατος μισθός

Μερικά ψίχουλα - κι αυτά από τον Γενάρη του 2022 - ως «αύξηση» στον κατώτατο μισθό αποφάσισε η κυβέρνηση, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή τον μηχανισμό μόνιμης συμπίεσης των κατώτερων μισθών που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χτεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο, εγκρίνο... Περισσότερα

Υποαπασχόληση και ευελιξία το βασικό χαρακτηριστικό στην αγορά εργασίας

από Η Άλλη Άποψη
Υποαπασχόληση και ευελιξία το βασικό χαρακτηριστικό στην αγορά εργασίας

Το ότι η υποαπασχόληση και η ευελιξία έχουν γίνει πλέον το βασικό χαρακτηριστικό στην αγορά εργασίας, φανερώνει το ότι μόλις 4 στις 10 νέες προσλήψεις τον περασμένο Σεπτέμβρη ήταν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ οι υπόλοιπες ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. 

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τον περασμένο μήνα μόλις το 41,74% των νέων συμβάσεων ήταν με πλήρη απασχόληση (με ένα μεγάλο μέρος τους να είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άρα να έχουν ημερομηνία λήξης), το 47,15% με μερική απασχόληση και το 11,11% με εκ περιτροπής εργασία.

Αντίστοιχα, κατά το διάστημα Γενάρης - Σεπτέμβρης στις νέες συμβάσεις, το 46,5% (κάτω και από τις μισές) ήταν με πλήρη απασχόληση, το 41,5% με μερική και το 12% ήταν συμβάσεις εκ περιτροπής. Η ζοφερή αυτή κατάσταση για τους εργαζόμενους δεν εμπόδισε τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, κατά την πάγια τακτική των κυβερνώντων, να κάνει λόγο για «την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας» η οποία αντανακλά «το ευρύτερο κλίμα θετικών προσδοκιών στην οικονομία και την απασχόληση»..!

Το μεγάλο βαθμό ευελιξίας και προσωρινότητας στην αγορά εργασίας, σε αντίθεση με τον αστικό μύθο ότι η ανάπτυξη, που ευαγγελίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει «ποιοτικές θέσεις» εργασίας, φανερώνει και το στοιχείο ότι το διάστημα Γενάρης - Σεπτέμβρης ενώ έγιναν 2.173.467 νέες συμβάσεις, ταυτόχρονα έγιναν και 1.885.930 απολύσεις.

Παρά δηλαδή το θετικό ισοζύγιο, το οποίο η κυβέρνηση προβάλλει, όπως μέχρι πρόσφατα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα η σταθερή εργασία με πλήρη απασχόληση έχει γίνει «είδος προς εξαφάνιση»...

Για τον μήνα Σεπτέμβρη έγιναν 308.121 προσλήψεις και 305.470 απολύσεις, καταγράφοντας θετικό ισοζύγιο μόλις κατά 2.651 θέσεις εργασίας, το οποίο όμως βαίνει μειούμενο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (6.556 θέσεις το 2018 και 17.128 θέσεις το 2017).

Αναφορικά με τις ροές απασχόλησης ανά δραστηριότητα, η εκπαίδευση καταγράφει θετικό ισοζύγιο κατά 65.267 θέσεις σε αντίθεση με την εστίαση και τα καταλύματα που καταγράφουν αρνητικό ισοζύγιο κατά 40.319 και 24.411 θέσεις εργασίας αντίστοιχα, αποτυπώνοντας τις γνωστές εποχικές διακυμάνσεις των συγκεκριμένων κλάδων απασχόλησης.

Έχει διαβαστεί 160 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 26 °C
Άνεμος Β 1 μποφόρ

Τετάρτη, 28 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 25 ως 38 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Πέμπτη, 29 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 27 ως 39 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 242 επισκέπτες και 0 μέλη.