Δευτέρα, 29 Νοέ, 2021

  • Θα κριθεί στον δεύτερο γύρο...
  • ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
  • Παρουσιάστηκε με επιτυχία το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου Γαλάνη «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/11
  • Έφη Παυλίδου ιστορικός, συγγραφέας: «Το συγκεκριμένο βιβλίο συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου που αντιμετωπίστηκε «ο εκάστοτε Άλλος» από τους ταγούς του ελληνικού εθνικισμού την περίοδο του Μεσοπολέμου»
  • Κατάθεση στεφάνων ΤΕ Ημαθίας ΚΚΕ & Παραρτήματος Βέροιας ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης
Θα κριθεί στον δεύτερο γύρο...1 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ2 Παρουσιάστηκε με επιτυχία το βιβλίο της Βάσως Ελευθεριάδου Γαλάνη «Ψιθύριζε όταν μιλάς για αγάπη» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 28/114 Έφη Παυλίδου ιστορικός, συγγραφέας: «Το συγκεκριμένο βιβλίο συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου που αντιμετωπίστηκε «ο εκάστοτε Άλλος» από τους ταγούς του ελληνικού εθνικισμού την περίοδο του Μεσοπολέμου»5 Κατάθεση στεφάνων ΤΕ Ημαθίας ΚΚΕ & Παραρτήματος Βέροιας ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

"Ενοικιάζόμενοι" εργαζόμενοι...

Δυστυχώς και στην περιοχή μας εφαρμόζεται ο θεσμός των «ενοικιαζόμενων εργαζόμενων» (ακόμη και σε δημόσιους οργανισμού). Παρά το γεγονός ότι προσφέρουν τα μέγιστα οι εργαζόμενοι αυτοί βιώνουν καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια, το άγχος και την αβεβαιότητα, τον φόβο αν τον άλλο μήνα θα έχουν δουλειά. Δίκαιο επομένως το αίτημα για κατά... Περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Παρουσιάστηκαν οι επόμενες αντιλαϊκές κινήσεις

από Η Άλλη Άποψη
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Παρουσιάστηκαν οι επόμενες αντιλαϊκές κινήσεις
Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της υλοποίησης του αντιλαϊκού σχεδιασμού συζητήθηκαν χτες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ανάμεσα σε άλλα, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των μέτρων - κοροϊδία για τους πυρόπληκτους, ενώ γνωστοποιήθηκαν και υπό κατάρτιση νομοσχέδια.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τη «δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση» που αφορά τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο «απολιγνιτοποίησης».

Παρά το γεγονός ότι κάθε βήμα που κάνει ο σχεδιασμός της «απολιγνιτοποίησης» στο πλαίσιο της στρατηγικής της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» συνοδεύεται με χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, αλλά και «τσουχτερές» αυξήσεις στο κόστος της Ενέργειας συνολικά για τα λαϊκά νοικοκυριά, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αλλάζει ρότα. Στόχος του είναι μέσα από την ίδρυση φορέων και τη θέσπιση «ειδικών ρυθμίσεων» να επιταχυνθούν και να στηριχθούν με «ζεστό» χρήμα οι επενδύσεις που προωθούνται στα αποκαΐδια που αφήνει πίσω της η «απολιγνιτοποίηση» σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία.

Ο πρώτος φορέας που ετοιμάζει να ιδρύσει η κυβέρνηση είναι η «Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», που θα αναλάβει τη διαχείριση και το συντονισμό της αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εθνικών ή ευρωπαϊκών πηγών χρηματοδότησης που έχουν εξασφαλιστεί για τους «επίδοξους επενδυτές» της «πράσινης μετάβασης» και όχι μόνο, τα οποία φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στα «εμβληματικά έργα» που θα χρηματοδοτηθούν είναι ο αγωγός φυσικού αερίου προς τη Δ. Μακεδονία, μήκους 155 χιλιομέτρων και κόστους 110 εκατ. ευρώ, το βόρειο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 που χαρακτηρίζεται έργο άμεσα συνδεδεμένο με την «απολιγνιτοποίηση» και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.

Επίσης, στα έργα περιλαμβάνεται και το project παραγωγής πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης «White Dragon», στο Εκτός της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που είναι ο συντονιστής, συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας. Δηλαδή ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, «Motor Oil», Σωληνουργεία Κορίνθου, TAP, «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», «Damco Energy» (Ομιλος Κοπελούζου).

Τέλος, τον κατάλογο των «εμβληματικών έργων» συμπληρώνουν οι τηλεθερμάνσεις σε Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη, όπως και η κατασκευή του γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ στην Κοζάνη, ισχύος συνολικά 230 μεγαβάτ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω «εμβληματικά» έργα, που έρχονται σε κόστος χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τομέα της Ενέργειας, αναμένεται να δημιουργήσουν ελάχιστες θέσεις εργασίας μετά τη φάση ολοκλήρωσής τους.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει και τη σύσταση της «Ελληνικής Εταιρείας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ΑΕ (ΕΛΕΔΑΜ)», η οποία θα διαχειριστεί τα 164.000 στρέμματα εξόρυξης λιγνίτη, δηλαδή ένα 66% επί του συνόλου των 247.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνονται στην περιουσιακή βάση της ΔΕΗ που σήμερα φιλοξενούν ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες.

Το νέο αυτό σχήμα, λειτουργώντας στο πλαίσιο άλλων ανάλογων εταιρειών όπως το «Ελληνικό ΑΕ», θα λειτουργήσει με σκοπό «την προσέλκυση, την προώθηση επενδύσεων και επενδυτικών συνεργασιών και την υποστήριξη των επενδυτών, την εκτέλεση και διαχείριση έργων υποδομής και ανάπτυξης, την ωρίμανση, ανάθεση και παρακολούθηση έργων, τα οποία υλοποιούνται υπό τη μορφή ΣΔΙΤ (...), καθώς και ως αναθέτουσα αρχή ως προς τις σχετικές μελέτες και διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων». Με λίγα λόγια, όσες εκτάσεις της ΔΕΗ δεν «αξιοποιηθούν» άμεσα, η ΕΛΕΔΑΜ θα αναλάβει την «εξυγίανση» και «αναβάθμισή» τους προκειμένου αυτά να γίνουν πιο «ελκυστικά» για τους επενδυτές.

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης παρουσίασε δύο νομοσχέδια που αφορούν: Το πρώτο την «Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών και εθελοντική απασχόληση» και το δεύτερο την «Καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων» για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο, με το οποίο πέρα από το ότι θεσπίζεται ανώτατο όριο στον αριθμό προσλήψεων, προβλέπεται μείωση των προσλήψεων για το 2022 κατά 10% σε σχέση με το 2021.

Έχει διαβαστεί 476 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 6 ως 14 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 11 °C
Άνεμος ΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 281 επισκέπτες και 0 μέλη.