Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον «κίνδυνο φτώχειας και στέρησης υλικών και κοινωνικών συνθηκών διαβίωσης» για το 2024. Το ποσοστό που κινδυνεύει από φτώχεια είναι αυξημένο κατά 0,8% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2023 (26,9% έναντι 26,01%). Αντίστοιχα, το ποσοστό που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο κόστος της στέγασης (εν... Περισσότερα
Αμερικανικά στρατεύματα στις πετρελαιοπηγές... και εύφλεκτο μείγμα
από Η Άλλη Άποψη
Η «εξουδετέρωση» του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους»,Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σε επιχείρηση Αμερικανών κομάντος στις27 ΟκτώβρηστοΙντλίμπτης Βορειοανατολικής Συρίας, σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, φαίνεται να αξιοποιείται από τις ΗΠΑ προκειμένου να ενισχύσουν την στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή της Συρίας.Επαναφέρει δριμύτερα τα αμερικανικά στρατεύματα σε περιοχή αυξημένου ενδιαφέροντος για τα μονοπώλια Ενέργειας των ΗΠΑ,όπως είναι οιπετρελαιοπηγές του Ντέιρ Εζόρκαι παρακείμενων περιοχών της ΒΑ Συρίας.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος,Ντόναλντ Τραμπ, το είπε άλλωστε καθαρά στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με ικανοποίηση την Κυριακή στον Λευκό Οίκο: «Εμείς κρατάμε το πετρέλαιο! Είναι 45.000.000 δολάρια το μήνα. Κρατήσαμε το πετρέλαιο. Το εξασφαλίσαμε!», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σχεδιάζεται το επόμενο διάστημα να μεταβεί στην περιοχή μία αμερικανική εταιρεία, «πιθανώς η ExxonMobil», τάχα για να «βοηθήσει» τους Κούρδους και να τους εξασφαλίσει έσοδα για να χρηματοδοτήσουν τη συνέχιση των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της αιχμαλωσίας των δεκάδων χιλιάδων ισλαμιστών μισθοφόρων και των οικογενειών τους που κρατούνται σε μεγάλες φυλακές, όπως ο καταυλισμός Αλ Χολ.
Ο Πρόεδρος Τραμπδεν παρέλειψε επίσης να διαμαρτυρηθεί για την καλύτερη «μεταχείριση» που έχουν στο γειτονικό με τη Συρία Ιράκ ανταγωνιστικοί μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ενέργεια, «μετά από όλα όσα κάναμε το 2003».Υπενθύμισε πως από τότε διαφωνούσε με την επέμβαση στο Ιράκ, τονίζοντας πως έγινε με πρόσχημα όπλα «μαζικής καταστροφής που ποτέ δεν υπήρξαν».Ωστόσο, δεν δίστασε να αποκαλύψει το ενδιαφέρον του για τον έλεγχο στον ορυκτό πλούτο χωρών της περιοχήςαπό αμερικανικούς μονοπωλιακούς ομίλους. Κάπως έτσι ο Τραμπ (που λίγες βδομάδες πριν είχε διατάξει υποτίθεται την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία επιτρέποντας την τρίτη χερσαία εισβολή της Τουρκίας στις 9 Οκτώβρη)επανέφερε στο προσκήνιο την «επιστροφή» του αμερικανικού στρατού στις συριακές πετρελαιοπηγές...
Την αποστολή μηχανοκίνητων μονάδων του στρατού των ΗΠΑ στις πετρελαιοπηγές της ΒΑ Συρίας επιβεβαίωσε αργότερα και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας,Μαρκ Εσπερ, σε συνέντευξη Τύπου. Οπως εξήγησε,«στρατεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν εγκατεστημένα στην περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας για να απαγορεύσουν στο "Ισλαμικό Κράτος" την πρόσβαση σε αυτούς τους ζωτικούς πόρους». Και συμπλήρωσε: «Θα αντιδράσουμε με συντριπτική στρατιωτική ισχύ σε οποιαδήποτε οργάνωση απειλήσει την ασφάλεια των δυνάμεών μας», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτέςδυνάμεις των στρατών Ρωσίας και... Συρίας!
Οι Ρώσοι πάντως καταγγέλλουν τις ΗΠΑ για «κλοπή» του συριακού πετρελαίου.Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας το Σάββατο ανέφερε πως η λεηλασία γίνεται σε «κρατικό επίπεδο, κάτι που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο». Οι αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας συμπλήρωναν μάλιστα πως αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ στη ΒΑ Συρία «με την επιβολή στρατιωτικού ελέγχου σε πετρελαιοπηγές ισοδυναμεί με λεηλασία και κλοπή».
Η εξέλιξη, εκτός των άλλων, αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον και των άλλων εταίρων των ΗΠΑ που συμμετέχουν στον λεγόμενο «διεθνή συνασπισμό» κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Οπως έγινε γνωστό, έχει προγραμματιστεί για τις14 Νοέμβρησύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στηνΟυάσιγκτον. Σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι η σύνοδος στην Ουάσιγκτον θα επικεντρώσει «στις τελευταίες εξελίξεις στα βορειανατολικά της Συρίας, αλλά και στη σχέση αυτών των εξελίξεων με τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».