Σάββατο, 19 Ιούν, 2021

  • Εικονική πραγματικότητα...
  • ΚΚΕ: Κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών στον δρόμο της ανατροπής
  • «ΝΑΤΟ 2030»: Ακονίζει μαχαίρια, για έναν κόσμο «αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού»
  • Κώστας Κρομμύδας, ηθοποιός, συγγραφέας: «Είναι τόσο όμορφο το ταξίδι που κάνω με τον Ακάκιο που θέλω να το απολαύσω»
  • Τα ονόματα τριών Ελλήνων επιστημόνων δόθηκαν σε αστεροειδείς
  • Πάνω από 1 εκατομμύριο οι άνεργοι στην χώρα μας τον Μάιο
Εικονική πραγματικότητα...1 ΚΚΕ: Κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών στον δρόμο της ανατροπής2 «ΝΑΤΟ 2030»: Ακονίζει μαχαίρια, για έναν κόσμο «αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού»3 Κώστας Κρομμύδας, ηθοποιός, συγγραφέας: «Είναι τόσο όμορφο το ταξίδι που κάνω με τον Ακάκιο που θέλω να το απολαύσω»4 Τα ονόματα τριών Ελλήνων επιστημόνων δόθηκαν σε αστεροειδείς5 Πάνω από 1 εκατομμύριο οι άνεργοι στην χώρα μας τον Μάιο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι γίνεται στη Βέροια;

Στη Νάουσα μαζικοί φορείς και κάτοικοι αντέδρασαν- και σωστά- αγωνιστικά,μαζικά (ΦΩΤΟ από την κινητοποίηση στις 16/6) ενάντια στην εγκατάσταση και νέων ανεμογεννητριών στο Βέρμιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να πει ΟΧΙ στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στη Βέροια, αντίθετα το Δημοτικό Συμβούλιο (... Περισσότερα

Δήλωση του Β. Μπούτα για τις ανακοινώσεις του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

από Η Άλλη Άποψη

Με δήλωσή του ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, αναφέρεται στις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ότι η κυβέρνηση παίρνει «φιλοαγροτικά» μέτρα (έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων/ενισχύσεων, αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο με κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, «Κάρτα του Αγρότη» κ.ά.), καθώς και στις εκκλήσεις του προς τους αγρότες για «διάλογο» με την κυβέρνηση.

Στη δήλωσή του ο Β. Μπούτας αναφέρει: «Κατ' αρχάς να επισημάνω ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης γίνονται τώρα που κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Κάποιες αφορούν σε χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες και δεν τους τα χαρίζει η κυβέρνηση (π.χ. καταβολή επιδοτήσεων/ενισχύσεων), άλλες είναι απλώς υποσχέσεις για ψίχουλα (π.χ. αποζημιώσεις από Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) κι άλλες είναι προς όφελος των τραπεζιτών και των εμποροβιομηχάνων και όχι των αγροτών (π.χ. "Κάρτα του Αγρότη").

Στόχο έχουν να περάσουν στην "κοινή γνώμη" -προπάντων στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων κι όχι τόσο μέσα στους αγρότες που ξέρουν περί τίνος πρόκειται- την άποψη ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν έχουν κανένα λόγο να γίνουν, αφού, τάχα, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τον αγροτικό κόσμο και δίνει άμεσα λύσεις στα προβλήματά του.

Μ' αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις και να υποκινήσει το λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό, δημιουργώντας ρήγμα στη συμμαχία που, ως μικρομεσαίοι αγρότες, θέλουμε να έχουμε με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης.

Ας μην έχει την αυταπάτη ο υπουργός και η κυβέρνηση ότι θα το πετύχουν εύκολα. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει, πλέον, την εμπειρία και οι αγωνιζόμενοι αγρότες, μαζί με τους συμμάχους μας, μπορούμε ν' αντιμετωπίσουμε τις κυβερνητικές μπαγαποντιές και τρικλοποδιές.

Όσον αφορά στις εκκλήσεις για "διάλογο", το οργανωμένο αγροτικό κίνημα είναι κίνημα διεκδίκησης και έχουμε ξεκαθαρίσει, πολλές φορές, ότι δεν πρόκειται να πάμε σ' ένα "διάλογο" με την κυβέρνηση που δεν θα γίνει για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων διεκδικήσεων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε καθορίσει και για τα οποία βγαίνουμε στους δρόμους.

Τα αιτήματα αυτά τα γνωρίζει ο υπουργός -είναι τα ίδια που είχαμε στα μπλόκα του περασμένου χειμώνα κι απορρίφθηκαν, σχεδόν στο σύνολό τους, τότε από την κυβέρνηση- αλλά αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις επ' αυτών, "περί άλλα τυρβάζει". Και μας καλεί σε "διάλογο", όχι για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, αλλά στην ουσία για το πόσα και ποια θα δεχτούμε να χάσουμε ακόμα.

Εμείς προχωράμε σταθερά για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σ' όλη τη χώρα στις 23 Γενάρη, όπως αποφασίσαμε, μετά από εκτενή συζήτηση, ομόφωνα, στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη. Και, βεβαίως, τότε όχι μόνο δεν θα αρνηθούμε συνάντηση με την κυβέρνηση, αλλά θα την επιδιώξουμε, προκειμένου, κάτω και από την πίεση του αγώνα, να ικανοποιηθούν τα συγκεκριμένα και ζωτικής σημασίας για τους μικρομεσαίους αγρότες αιτήματα.

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει βρει "προθύμους" για το "διάλογο" που προτείνει και, ήδη, έχουν γίνει συναντήσεις -φανερές και κρυφές- του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με κάποιους απ' αυτούς. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο υφυπουργός, Β. Κόκκαλης, ο οποίος οργανώνει "διαλόγους" για το πώς θα υλοποιηθεί, στο πλαίσιο του νόμου για το διαχωρισμό των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα, ή μη" που ψήφισε η κυβέρνηση, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θεωρείται "κατ' επάγγελμα αγρότης" αυτός που το 100% του εισοδήματός του προέρχεται από την αγροτική απασχόληση και όχι το 51% που ισχύει σήμερα. Αν περάσει κάτι τέτοιο, θα έχει ως συνέπεια από τους 800.000, περίπου, που σήμερα θεωρούνται "κατ' επάγγελμα" αγρότες στη χώρα μας, να μείνουν το πολύ 150.000, με τους "κομμένους" να μη δικαιούνται επιδοτήσεις/ενισχύσεις, ούτε να συμμετέχουν στα διάφορα προγράμματα, να μην έχουν το αφορολόγητο κλπ.

"Πρόθυμοι" για τέτοιου είδους "διάλογο" είναι τα διάφορα σχήματα -τοπικά και πανελλαδικά- που κινούνται στον "ντορό" του ευρωμονόδρομου και εκπροσωπούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - αγροτοκαπιταλιστών, οι οποίοι θέλουν να επιταχυνθεί η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια και να φύγουμε από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες. Τα σχήματα αυτά, όλο το προηγούμενο διάστημα είναι άφαντα και κάθε φορά που ξεκινούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις εμφανίζονται σαν "διάττοντες αστέρες", με στόχο να υπονομεύσουν και να ξεστρατίσουν τον αγώνα από την πορεία διεκδίκησης των αιτημάτων επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Έχει διαβαστεί 210 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα


Θερμοκρασία °C
Άνεμος 0 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 337 επισκέπτες και 0 μέλη.