Πέμπτη, 12 Δεκ, 2024

  • ΚΚΕ: «Τα βάρη της ακρίβειας να μη δεχτεί κανείς, τους όρους της ζωής μας να φτιάξουμε εμείς!»
  • ΣΚΑΚΙ: Ο 18χρονος Ινδός Γκούκες Ντομαράτζου στέφθηκε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία
  • ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: Ο Μ. Ρούτε ζητάει να κοπούν συντάξεις για να αυξηθούν οι πολεμικές δαπάνες για το ιμπεριαλιστικό σφαγείο!
  • Προϋπολογισμός φοροληστείας και πολεμικής προετοιμασίας
  • Σε συνθήκες πολέμου και κρίσης, ένα σύνθημα ενώνει τις αστικές δυνάμεις: «Οι απαιτήσεις του κεφαλαίου»
  • ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Ευθύνες στην Τράπεζα «Marfin» για έλλειψη μέτρων ασφαλείας που συνετέλεσαν στο θάνατο τριών εργαζομένων από εμπρησμό το 2010
ΚΚΕ: «Τα βάρη της ακρίβειας να μη δεχτεί κανείς, τους όρους της ζωής μας να φτιάξουμε εμείς!»1 ΣΚΑΚΙ: Ο 18χρονος Ινδός Γκούκες Ντομαράτζου στέφθηκε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία2 ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: Ο Μ. Ρούτε ζητάει να κοπούν συντάξεις για να αυξηθούν οι πολεμικές δαπάνες για το ιμπεριαλιστικό σφαγείο!3 Προϋπολογισμός φοροληστείας και πολεμικής προετοιμασίας4 Σε συνθήκες πολέμου και κρίσης, ένα σύνθημα ενώνει τις αστικές δυνάμεις: «Οι απαιτήσεις του κεφαλαίου»5 ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Ευθύνες στην Τράπεζα «Marfin» για έλλειψη μέτρων ασφαλείας που συνετέλεσαν στο θάνατο τριών εργαζομένων από εμπρησμό το 20106

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΙΣΣΑΣ

Θλίψη και έντονο προβληματισμό μου προκαλεί η υπόθεση με την κλίση σε ΕΔΕ καθηγητών του 4ου ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ. Χρόνια τώρα διοργανώνω παρουσιάσεις βιβλίων τόσο τοπικών όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας συγγραφέων, πολλοί από αυτούς πήγαν και σε σχολεία Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης της Βέροιας με ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις και α... Περισσότερα

Δεσμεύσεις για περισσότερα όπλα και παζάρια για συμβιβασμό με «ανταλλάγματα»

από Η Άλλη Άποψη
Δεσμεύσεις για περισσότερα όπλα και παζάρια για συμβιβασμό με «ανταλλάγματα»
Την ίδια ώρα που τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν εκ νέου να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και δηλώνουν προετοιμασμένοι «να διαρκέσει σε μάκρος» η ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία, έρχονται όλο και πιο έντονα στο προσκήνιο οι αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για τους όρους έκβασης του πολέμου και τη λεγόμενη «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ευρώπη, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε κέντρου.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες της Γερμανίας, Ολ. Σολτς, της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, και της Ιταλίας, Μ. Ντράγκι, επισκέφτηκαν χτες το Κίεβο, επιδεικνύοντας «ενότητα» και προτάσσοντας τις επιδιώξεις της ΕΕ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη «διευθέτηση» και την «επόμενη μέρα». Εκεί, μαζί με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλ. Γιοχάνις, συναντήθηκαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη των Μακρόν και Σολτς στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες σκόπευαν να προτείνουν στο Κίεβο να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ενώ στην ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία μιας κοινά αποδεκτής ευρωπαϊκής πρότασης για την «ειρήνευση» στην Ουκρανία, ενδεχομένως με «ανταλλάγματα», όπως «εγγυήσεις ασφαλείας», κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας, αλλά και στενότερη σύνδεση με την ΕΕ. Η πρόταση αυτή αναμένεται να έχει διαμορφωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (23 - 24 Ιούνη) και να τεθεί για συζήτηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα.

Οπως αναφέρουν αναλυτές και δημοσιεύματα, ο Γερμανός καγκελάριος, ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος πήγαν στο Κίεβο το δικό τους σχέδιο, με βάση το οποίο η Ουκρανία καλείται να εγκαταλείψει ορισμένα εδάφη της προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση, με αντάλλαγμα περαιτέρω οικονομική στήριξη, στο πλαίσιο και της «ανοικοδόμησης», όπου η ΕΕ διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος.

«Φοβάμαι ότι θα προσπαθήσουν να πετύχουν μια συμφωνία Μινσκ ΙΙΙ», δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολ. Αρέστοβιτς, αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράφηκαν το 2014 μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας. «Θα πουν ότι πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο που προκαλεί επισιτιστικά και οικονομικά προβλήματα», είπε.

Προχτές ο Μακρόν, από τη Μολδαβία όπου βρισκόταν, κάλεσε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τη λήξη του πολέμου, με τη συμμετοχή της ΕΕ ως «εγγυητής ασφαλείας». Επίσης έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός, όπως και η Ιταλία, την ώρα που το Κίεβο θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα εδραίωνε τα σημαντικά εδαφικά κέρδη της Ρωσίας. Εξάλλου η Ιταλία κατέθεσε τον περασμένο μήνα στον ΟΗΕ πρόταση για «ειρηνευτικό σχέδιο» στην Ουκρανία, την οποία απέρριψε το Κίεβο (αλλά ουσιαστικά και η ρωσική πλευρά).

Γερμανία και Γαλλία στηρίζουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν επίσης διατεθειμένοι να προσφέρουν στην Ουκρανία το αντάλλαγμα της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, παρά τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος, αλλά και τις συνεχείς επισημάνσεις ότι μια διαδικασία ένταξης στην ΕΕ πιθανότατα θα απαιτήσει δεκαετίες.

Στην απόφαση να στηριχθεί η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη βαραίνει και ο ανταγωνισμός της ΕΕ με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που προωθούν δικές τους συμμαχίες στην περιοχή και αυξάνουν τη γεωπολιτική τους επιρροή.

Ο Σολτς δήλωσε στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου ότι υποστηρίζει να δοθεί αυτό το καθεστώς σε Ουκρανία και Μολδαβία, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και υπενθυμίζοντας ότι χρειάζεται ομόφωνη απόφαση.

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία «υποστηρίζουμε το καθεστώς της άμεσης υποψηφιότητας για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», είπε και ο Μακρόν, προσθέτοντας βέβαια ότι αυτό το καθεστώς προσχώρησης θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη και θα λαμβάνει υπόψη και την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε καθεστώς υποψηφιότητας, αλλά και στη Μολδαβία.

Η απόφαση για τις ευρωενωσιακές προοπτικές της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας θα παρθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα, ενώ η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα τη γνωμοδότησή της για το ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσε η Ουκρανία για ένταξή της.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος κατέθεσε στους τέσσερις ηγέτες προτάσεις για ένα έβδομο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, με εμπάργκο στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

«Θα ανακαταλάβουμε την Κριμαία» ισχυρίζεται το Κίεβο...

Σε αυτό το φόντο, οι δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων ότι στόχος του Κιέβου είναι όχι μόνο να σταματήσει τις ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς, όπου καταγράφουν ήδη σημαντικά εδαφικά κέρδη, αλλά ακόμα και η ανακατάληψη της Κριμαίας, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία από το 2014, υποδηλώνουν ότι το Κίεβο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στις προτάσεις των ηγετών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας για διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς.

Η ουκρανική κυβέρνηση ενδέχεται να ζητάει περισσότερα ανταλλάγματα για να επιδιώξει μια «ειρηνευτική συμφωνία» με τη Ρωσία, και σε κάθε περίπτωση η στάση της αντανακλά αντιθέσεις και διεργασίες μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, τη διαφορετική στάση των ΗΠΑ και άλλων «συμμάχων».

«Εχει χάσει ο άνθρωπος την αίσθηση της πραγματικότητας;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel» για τον Ουκρανό Πρόεδρο, ο οποίος «λίγο πριν την επίσκεψη στο Κίεβο του καγκελάριου Σολτς, του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και του Ιταλού πρωθυπουργού Ντράγκι, έδωσε το σύνθημα: "Φυσικά και θα απελευθερώσουμε την Κριμαία μας"».

«Πού αποσκοπεί ο Ζελένσκι με μια ανακοίνωση τόσο μακριά από την τρέχουσα πραγματικότητα; Και πώς πρέπει να αντιδράσουν σήμερα (σ.σ. χτες) οι ηγέτες των τριών ισχυρότερων χωρών της ΕΕ, κατά τη συνάντησή τους με τον Ζελένσκι;», διερωτάται η «Tagesspiegel».

«Θα απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Η Κριμαία είναι στρατηγικός στόχος για την Ουκρανία, επειδή είναι ουκρανικό έδαφος. Αλλά θα προχωρήσουμε βήμα - βήμα», δήλωσε χτες στο CNN και ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολ. Ρεζνίκοφ.

Η ίδια η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει σε ποιο στάδιο και με ποια φόρμουλα θα συνομιλήσει με τη Ρωσία, χωρίς την «πίεση ορισμένων δυτικών χωρών», υπογράμμισε χτες με τη σειρά του ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Πολωνίας, χαρακτηρίζοντας ανάρμοστο και ασύμφορο να ασκηθεί πίεση στην Ουκρανία για έναν πρόωρο διάλογο με τη Ρωσία.

Ενα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ουκρανία η προτεραιότητα της ΕΕ

Οι συζητήσεις για συμβιβασμό μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος σχετίζονται και με τις επιδιώξεις της ΕΕ για την «ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ, που ξεκινά τον Ιούλη, θα έχει ως προτεραιότητα τη διοργάνωση μιας Συνόδου Κορυφής για την «ανοικοδόμηση» και την έναρξη ενός «σχεδίου Μάρσαλ για την Ουκρανία», παρουσία του Ουκρανού Προέδρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Π. Φιάλα. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η ειρήνη στην Ουκρανία είναι προαπαιτούμενο για τη διοργάνωση μιας τέτοιας Συνόδου.

«Η διαχείριση της κρίσης των προσφύγων, η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, η ενεργειακή ασφάλεια, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και η ασφάλεια του κυβερνοχώρου» θα είναι κάποιες από τις προτεραιότητες της νέας προεδρίας, σημείωσε.

Θα πρέπει «να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία, να προασπίσουμε την ευρωπαϊκή ενότητα στο θέμα αυτό και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

«Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα. Κατέστρεψαν τα νηπιαγωγεία, κατέστρεψαν παιδικούς σταθμούς. Ολα θα ξαναχτιστούν. Εχουν ήδη ξεκινήσει», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι, που επισκέφτηκε την πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, μαζί με τους άλλους δύο Ευρωπαίους ηγέτες.

Ευρωπαϊκά κράτη «έχουν αρχίσει να παρέχουν οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση των ουκρανικών πόλεων που έχουν πληγεί από στρατιωτικές ενέργειες», είπε ο Μακρόν. «Ηδη εφαρμόζουμε μια τέτοια συνεργασία», τόνισε.

«Πόση επικράτεια είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν οι Ουκρανοί;»

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, την Κυριακή από τη Φινλανδία, όπου υπονόησε για πρώτη φορά ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Η ειρήνη είναι δυνατή. Το μόνο ερώτημα είναι: Ποιο είναι το τίμημα που οι Ουκρανοί θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για την ειρήνη; Πόση επικράτεια, πόση ανεξαρτησία, πόση κυριαρχία είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν για την ειρήνη;», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Αναλυτές στον διεθνή Τύπο ερμηνεύουν τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ ως «επανατοποθέτηση» του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας, με δεδομένες και τις διαφορετικές «αποχρώσεις» εντός της «συμμαχίας».

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ έρχεται σε μια στιγμή που Δυτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κρατήσει «δέκα χρόνια ή και περισσότερο» και διαφαίνεται μια «κόπωση», στην ΕΕ πρωτίστως, αλλά και στις ΗΠΑ, σχετικά με τις ενεργειακές, οικονομικές και εμπορικές επιπτώσεις του πολέμου για την παγκόσμια οικονομία.

Νέες παραδόσεις όπλων ανακοίνωσαν Γερμανία και Γαλλία

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι παραδόσεις ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στην Ουκρανία.

Χτες ο Μακρόν ανακοίνωσε από το Κίεβο την παράδοση επιπλέον συστημάτων πυροβολικού, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι να κερδίσει».

«Αυτήν τη στιγμή εκπαιδεύουμε τον ουκρανικό στρατό σε υπερσύγχρονα όπλα, το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο "Howitzer 2000" και το αντιαεροπορικό άρμα "Gepard"», είπε ο Σολτς. Επανέλαβε δε τις δεσμεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης να προμηθεύσει την Ουκρανία με το σύγχρονο σύστημα αεράμυνας Iris-T, «το οποίο μπορεί να υπερασπιστεί μια ολόκληρη πόλη από αεροπορικές επιδρομές», και το ειδικό ραντάρ «Cobra».

Προχτές στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας», πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για τη συγκέντρωση και τον συντονισμό της στρατιωτικής «βοήθειας» από δεκάδες κυβερνήσεις και «συμμάχους» και εκτός ΝΑΤΟ, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Κρ. Λάμπρεχτ ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με 3 αυτοκινούμενα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων «MARS II».

Η Λάμπρεχτ εξήγησε ότι τα τρία συστήματα είναι «το όριο» των όπλων του είδους που μπορεί να διαθέσει το Βερολίνο στο Κίεβο χωρίς να τεθούν υπό αμφισβήτηση αποστολές των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του NATO. Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα στείλουν 4 και 3 ακόμα συστήματα τέτοιου τύπου αντίστοιχα.

Ο Μ. Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, ανέφερε νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί μεταξύ άλλων 300 εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων, για να υπάρξει ισορροπία με τη Ρωσία ως προς τα βαριά όπλα στα πεδία των μαχών.

Και ενώ η ουκρανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται ότι δεν λαμβάνει έγκαιρα από τη Δύση τα οπλικά συστήματα που χρειάζεται προκειμένου να υπερασπιστεί τα εδάφη της στο Ντονμπάς, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας είπε ότι οι 3 πολλαπλοί εκτοξευτήρες ρουκετών μπορούν να παραδοθούν τέλη Ιούλη ή τον Αύγουστο, αφότου ο ουκρανικός στρατός έχει εκπαιδευτεί στη χρήση τους.

Η Σλοβακία παρέδωσε στην Ουκρανία 5 σοβιετικής κατασκευής στρατιωτικά ελικόπτερα σειράς Μi και χιλιάδες ρουκέτες για εκτοξευτήρες Grad, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας. Η Σλοβακία, που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει ήδη προσφέρει στο Κίεβο στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά, όπως και το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Οσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της, ανέφερε χτες ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία «ελπίζει ότι ο στρατός στη Δύση κατανοεί τους κινδύνους που συνδέονται με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία», προειδοποίησε για άλλη μια φορά ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι αμερικανικοί εξοπλισμοί που στέλνονται στην Ουκρανία πέφτουν στα χέρια «εγκληματικών - τρομοκρατικών οργανώσεων και μισθοφόρων», είπε ότι «τα "Javelin" και οι "Stinger" πωλούνται ήδη στη μαύρη αγορά».

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι «έτοιμες να βλάψουν τους πολίτες τους» προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις γεωπολιτικές τους φιλοδοξίες, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να αποδεχτεί την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τα σιτηρά

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να αποδεχτεί την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την απεμπλοκή των ουκρανικών λιμανιών και την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, επεσήμανε ακόμα ο Μακρόν.

«Δυο βδομάδες απομένουν για να αποναρκοθετηθούν τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, ο χρόνος τελειώνει για να αποτραπεί το ανεπανόρθωτο. Είναι απαραίτητο να οργανωθούν ασφαλείς διάδρομοι για τις παραδόσεις σιτηρών», σημείωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το ζήτημα είναι ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που ρυθμίζει τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά μέχρι στιγμής οι Ρώσοι δεν έχουν συμφωνήσει.

Το θέμα της δημιουργίας «διαδρόμου σιτηρών» με διαμεσολάβηση του ΟΗΕ συζητήθηκε στις συνομιλίες των ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Τουρκίας στην Αγκυρα στις 8 Ιούνη.

Η Μόσχα από την πλευρά της απάντησε ότι θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη έξοδο των πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά, υπό την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα καθαρίσει τα λιμάνια του από πλωτές νάρκες, ενώ επίσης «προσφέρθηκε» να εξασφαλίσει την εξαγωγή σιτηρών μέσω ουκρανικών λιμανιών υπό ρωσικό έλεγχο, όπως το Μπερντιάνσκ και η Μαριούπολη. Επιπλέον, η Ρωσία ζητάει άρση των δυτικών κυρώσεων που επηρεάζουν τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών και άλλων προϊόντων.

Πλοία φορτωμένα με μέταλλα και αργότερα με σιτηρά πρόκειται να αποπλεύσουν από το λιμάνι της Μαριούπολης, με πιθανότερο προορισμό χώρες της Μέσης Ανατολής, δήλωσε χτες ο φιλορώσος ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, εκτιμώντας ότι το λιμάνι θα διακινεί περίπου 1 εκατ. τόνους εμπορευμάτων μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφορές για περίπου 3.000 Βρετανούς μισθοφόρους

Περίπου 3.000 Βρετανοί υπήκοοι πολεμούν μαζί με Ουκρανούς μαχητές εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα «Independent», επικαλούμενη διοικητή μισθοφόρων.

Ο Μ. Μαμουλασβίλι, που ηγείται της λεγόμενης Γεωργιανής Λεγεώνας, είπε στους δημοσιογράφους ότι συνολικά σχεδόν 20.000 ξένοι μαχητές υπηρετούν αυτήν τη στιγμή σε «εθελοντικές μονάδες» στην Ουκρανία, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αμερικανοί και ακολουθούν οι Βρετανοί.

Στο μεταξύ, δύο Αμερικανοί που είχαν πάει στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον του ρωσικού στρατού αγνοούνται εδώ και μια βδομάδα και πιστεύεται ότι έχουν αιχμαλωτιστεί, ανακοίνωσαν Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί. Αναφέρεται ότι συμμετείχαν σε μάχες βόρεια του Χαρκόβου.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους φέρουμε πίσω». Παράλληλα - την ώρα που, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εκτιμάται ότι χιλιάδες Αμερικανοί μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό του Κιέβου - κάλεσε τ

Έχει διαβαστεί 665 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 585 επισκέπτες και 0 μέλη.