Τετάρτη, 06 Δεκ, 2023

  • Νεκροί 16.248 Παλαιστίνιοι, 7.112 σκοτωμένα παιδιά .60 μέρες βομβαρδισμών στη Γάζα
  • Δεκαπέντε χρόνια από την από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
  • Απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων την Πέμπτη λόγω της επίσκεψης Ερντογάν
  • Αμερικανιές...
  • Καπιταλιστικές Επιλογές Ελευθερίας
  • Στάση εργασίας εργαζομένων στη ΔΕΥΑΒ
Νεκροί 16.248 Παλαιστίνιοι, 7.112 σκοτωμένα παιδιά .60 μέρες βομβαρδισμών στη Γάζα1 Δεκαπέντε χρόνια από την από την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου2 Απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων την Πέμπτη λόγω της επίσκεψης Ερντογάν3 Αμερικανιές...4 Καπιταλιστικές Επιλογές Ελευθερίας5 Στάση εργασίας εργαζομένων στη ΔΕΥΑΒ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μύθοι για την Ενέργεια

Καθώς ολοκληρώνεται μια ακόμα φάση «προσαρμογής» της Ενέργειας - εμπόρευμα στην «απελευθερωμένη» αγορά της παραγωγής και διανομής, ο λαός μπορεί να δει τώρα πιο καθαρά τα ψέματα που του έλεγαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα για τα «οφέλη» που θα αποκόμιζε τάχα από τη στρατηγική της ΕΕ και σ' αυτόν τον τομέα.Τη στρ... Περισσότερα

Διαδοχικά πακέτα στήριξης του κεφαλαίου

από Η Άλλη Άποψη
Διαδοχικά πακέτα στήριξης του κεφαλαίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες αναφορικά με τη συγκρότηση και λειτουργία των πολυπλόκαμων μηχανισμών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και το φόρτωμα της κρίσης στους λαούς.

 

Από τη σκοπιά του κεφαλαίου θεωρείται κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με ατζέντα τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωζώνης, σε συνθήκες γενικευμένης κατρακύλας της οικονομικής δραστηριότητας. Την επόμενη βδομάδα συνεδριάζουν οι διοικήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με άξονα τα νέα χρηματοδοτικά πακέτα για τα κράτη και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ, με ατζέντα σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, την επικύρωση της 6ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα:

-- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα και τον βαθμό κλιμάκωσης του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης για τη στήριξη των ομίλων της Ευρωζώνης. Στο επίκεντρο βρίσκεται το προσωρινό πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, με αρχική διάρκεια στο τέλος του 2020. Στο συγκεκριμένο τμήμα των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης μετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες και μέσω αυτών οι εγχώριοι όμιλοι και ισχυρές επιχειρήσεις στις οποίες διοχετεύονται τα φτηνά κεφάλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του προγράμματος (π.χ. στο 1 τρισ. ευρώ), τη χρονική επέκταση για μια ορισμένη περίοδο μετά το τέλος του 2020, καθώς και την επαναγορά ομολόγων που οι τράπεζες της Ευρωζώνης ήδη έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ, προκειμένου να αντλήσουν φτηνά κεφάλαια, σηματοδοτώντας το κλείδωμα του σημερινού ύψους της παρεχόμενης ρευστότητας σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Η εξέλιξη αυτή επίσης ευνοεί τις ελληνικές τράπεζες και τις ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους, καθώς για την ώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 4,690 δισ. ευρώ.

Αλλωστε, από χτες «τρέχει» και το ελληνικό πρόγραμμα παροχής τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ με την κάλυψη των κρατικών εγγυήσεων, το οποίο θα στηριχτεί και στα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Βέβαια, τα δάνεια αυτά χορηγούνται με καθαρά τραπεζικά κριτήρια με όρους «βιωσιμότητας», ενώ έχουν το επιπλέον «προσόν» ότι δεν συνδέονται με ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας, όπως συμβαίνει με το πακέτο δανείων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

-- Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα χορηγεί δάνεια ακόμη και με αρνητικό επιτόκιο σε κράτη που θα υποβάλουν αίτημα ένταξης στην πιστωτική γραμμή, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού του για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας (Pandemic Crisis Support). Το γεγονός αυτό έσπευσε να διαφημίσει χτες ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, στην προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος αποδοχής σε τυχόν αιτήματα από κυβερνήσεις, αλλά και για την άμβλυνση των μεγάλων «επιφυλάξεων» που έχουν κυρίως τα υπερχρεωμένη κράτη - μέλη να προσφύγουν σε έναν ακόμα μηχανισμό δανεισμού για το κεφάλαιο, διογκώνοντας έτσι παραπέρα τα δημόσια χρέη και την «ανταγωνιστικότητά» τους.

Δυνητικοί «πελάτες» του ΕSM εμφανίζονται 11 από τα 19 κράτη της Ευρωζώνης, καθώς ο δανεισμός τους για τη χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών Υγείας, που συνδέονται με την πανδημία, θα είναι φτηνότερος από τον απευθείας δανεισμό τους στις χρηματαγορές. Βέβαια, στην κατηγορία αυτή υπάγεται και το ελληνικό κράτος. Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του ESM, η ένταξη στην εν λόγω πιστωτική γραμμή θα μπορούσε να δημιουργήσει δίχτυ ασφαλείας, αμβλύνοντας τις πιέσεις στα κρατικά ομόλογα και διευκολύνοντας τις νέες εκδόσεις κρατικού χρέους από τις χρηματαγορές.

Θυμίζουμε ότι η ένταξη κρατών στον μηχανισμό του ESM συνδέεται ρητά με τις προβλεπόμενες διαδικασίες των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», την τήρηση των διατάξεων της Συνθήκης του ESM, ενώ στη συμφωνία υπάρχει και η ρητή αναφορά πως «στη συνέχεια τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμελίων, σύμφωνα με τα πλαίσια οικονομικής και φορολογικής συνεργασίας και επιτήρησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ».

Έχει διαβαστεί 240 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 334 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)