Τρίτη, 05 Δεκ, 2023

  • Πάνω από 6 στους 10 αυτοαπασχολούμενους θα πληρώσουν παραπάνω φόρο!
  • Ερμαιο στα «κοράκια» των servicers εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά
  • ΣΥΡΙΖΑ: Συναίνεση για δημοσιονομική αναβάθμιση, ελληνοτουρκικά και επιστολική ψήφο
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρουσιάστηκε ο Γ2 Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ από την Ελ. Μπέλλου
  • Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Π. Φιρτινίδου
  • Ο Κ. Σκανδαλίδης στη Βέροια
Πάνω από 6 στους 10 αυτοαπασχολούμενους θα πληρώσουν παραπάνω φόρο!1 Ερμαιο στα «κοράκια» των servicers εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά2 ΣΥΡΙΖΑ: Συναίνεση για δημοσιονομική αναβάθμιση, ελληνοτουρκικά και επιστολική ψήφο3 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρουσιάστηκε ο Γ2 Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ από την Ελ. Μπέλλου4 Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Π. Φιρτινίδου5 Ο Κ. Σκανδαλίδης στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβέρνηση και προμηθευτές λένε στους καταναλωτές «Διαλέξτε πώς θα χάσετε... »

Στην τελική ευθεία έχει μπει το νέο σύστημα χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισχύσει από την 1η Γενάρη και θα προκαλέσει ένα νέο ...ηλεκτροσόκ σε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.Από 1.1.2024, λοιπόν, αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει καμία απολύτως μείωση, αλλά επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λ... Περισσότερα

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΠΑΪΝΤΕΝ: Ανακοίνωσε κυρώσεις στη Ρωσία και αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στην Βαλτική

από Η Άλλη Άποψη
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΠΑΪΝΤΕΝ: Ανακοίνωσε κυρώσεις στη Ρωσία και αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στην Βαλτική

Χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του Πούτιν σαν «την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε απόψε το πρώτο πακέτο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αλλά και την αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας περαιτέρω το πολεμικό κλίμα στην περιοχή.

Στο διάγγελμά του σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει το πρώτο πακέτο κυρώσεων, οι οποίες θα είναι κατά πολύ βαρύτερες από αυτές «που εφαρμόσαμε εμείς και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας το 2014». «Και αν η Ρωσία προχωρήσει περαιτέρω με αυτήν την εισβολή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε παραπέρα», είπε ο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα ο Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη VEB και τη Στρατιωτική Τράπεζα. Επίσης συνολικές κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. «Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη δυτική χρηματοδότηση από τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να ανταλλάξει το νέο της χρέος στις αγορές μας ή στις ευρωπαϊκές αγορές», διευκρίνισε.

Επίσης προανήγγειλε κυρώσεις «στις ελίτ της Ρωσίας και στα μέλη των οικογενειών τους» προσθέτοντας ότι «μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη των πολιτικών του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν στον πόνο».

Τέλος δήλωσε ότι σε συνεργασία με τη Γερμανία «δουλέψαμε για να διασφαλίσουμε ότι ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει.»

Ο Μπάιντεν σημείωσε επίσης ότι εάν η Ρωσία «συνεχίσει την επιθετικότητά της», ενδέχεται να ακολουθήσουν πρόσθετες κυρώσεις.

Στέλνει κι άλλους στρατιώτες στη Βαλτική

Στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στις στρατιωτικές κινήσεις της χώρας του. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι ενέκρινε πρόσθετες μετακινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ευρώπη για την «ενίσχυση» των συμμάχων της Βαλτικής, δηλαδή στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

«Σήμερα, ως απάντηση στην παραδοχή της Ρωσίας ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λευκορωσία, επέτρεψα πρόσθετες κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού, που έχουν ήδη σταθμεύσει στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική: Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία», δήλωσε ο Μπάιντεν, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για «εντελώς αμυντικές κινήσεις από την πλευρά μας».

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε όμως να στείλουμε ένα αλάνθαστο μήνυμα: ότι οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους μας θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό της επικράτειας του ΝΑΤΟ. Και τηρήστε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν.

Στις πλάτες και του λαού των ΗΠΑ το βάρος των κυρώσεων

Την ίδια ώρα, επιχείρησε να προετοιμάσει τον αμερικανικό λαό, που θα κληθεί -όπως και οι υπόλοιποι λαοί του κόσμου- να πληρώσει πολύμορφα το «μάρμαρο» των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων.

«Όπως είπα την περασμένη εβδομάδα, η υπεράσπιση της ελευθερίας θα έχει κόστος και για εμάς και εδώ στο σπίτι», είπε ο Μπάιντεν. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό. Αλλά καθώς το κάνουμε αυτό, θα αναλάβω σθεναρή δράση για να βεβαιωθώ ότι ο πόνος των κυρώσεων μας στοχεύει στη ρωσική οικονομία και όχι στη δική μας».

Είπε ότι η κυβέρνησή του «παρακολουθεί στενά τον ενεργειακό εφοδιασμό για οποιαδήποτε διακοπή».

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν σημείωσε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να αναμένουν αύξηση των τιμών σε περίπτωση περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που αυτή τη στιγμή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο. Η JPMorgan έχει προειδοποιήσει για 120 δολάρια ή ακόμη και 150 δολάρια το βαρέλι αργού πετρελαίου εάν διαταραχθούν οι ρωσικές εξαγωγές. Η τρέχουσα τιμή είναι μικρότερη από 100 δολάρια το βαρέλι.

Παράθυρο και για διπλωματικά παζάρια

Πάντως, κλείνοντας το διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο για συνέχιση των παζαριών, εκτιμώντας ότι υπάρχει «ακόμα χρόνος για να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ανοιχτοί σε μια διπλωματική λύση παρότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τον πρώτο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία.

«Όταν όλα ειπωθούν και γίνουν, θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της. Και ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ενότητα, σαφήνεια και πεποίθηση», είπε ο Μπάιντεν καταλήγοντας: «Ελπίζω ότι η διπλωματία είναι ακόμα διαθέσιμη».

(Με πληροφορίες από CNN, Guardian, Al Jazeera)


Έχει διαβαστεί 555 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 290 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)