Πέμπτη, 18 Απρ, 2024

  • Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση
  • «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές
  • «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου
  • Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια
Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση1 «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές2 «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν3 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ4 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου5 Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για την επικίνδυνη κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή

του Αλέκου ΧατζηκώσταΜε την εκτόξευση drones και βαλλιστικών πυραύλων απάντησε- όπως ήταν αναμενόμενο και είχε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο- το Ιράν ξημερώματα Κυριακής 14 Απριλίου στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απριλίου 2024 με νεκρούς ιρανούς αξιωματούχους.  Να θυμίσουμε ότι η επίθεση το... Περισσότερα

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Σε πλήρη εξέλιξη τα παζάρια για το διχοτομικό σχέδιο

από Η Άλλη Άποψη

Ανάμεσα σε τεχνικά κλιμάκια, στις 18 Γενάρη, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το Κυπριακό που έγινε την Πέμπτη 12 Γενάρη στη Γενεύη.

Στη διάσκεψη έγινε προσπάθεια να διαμορφωθεί κλίμα ευφορίας, στη βάση της πολιτικής δέσμευσης για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ στις συζητήσεις σημειώνεται επιδείνωση στα ζητήματα του Εδαφικού και της Διακυβέρνησης. Παράλληλα, αποτυπώθηκε ακόμα πιο χαρακτηριστικά το βάθος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που κλιμακώνονται σε όλη την περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με «όχημα» και το Κυπριακό.

Στη Διάσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, συμμετείχε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Μουσταφά Ακιντζί και οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών «εγγυητριών δυνάμεων» Τουρκίας, Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας. Να σημειωθεί ότι, προφανώς για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις για την επιμονή Τουρκίας και ψευδοκράτους να μην αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία με τη διεθνή της ονομασία, Αναστασιάδης και Ακιντζί παρουσιάστηκαν στη Διάσκεψη με το ταμπελάκι «Aυτού Eξοχότης» (High Excellency), ενώ αποφεύχθηκε η χρήση σημαιών κλπ.

Στη Διάσκεψη παραβρέθηκε, με δικαίωμα τοποθέτησης και η ΕΕ, την οποία εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε αργά χτες το βράδυ. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΟΗΕ, όλες οι πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να υπάρξει λύση. Ανακοινωνόταν επίσης ότι η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών στις 18 Γενάρη για να συζητηθούν οι ανησυχίες και προτάσεις για την Ασφάλεια, ενώ για τα υπόλοιπα κεφάλαια, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε διμερές επίπεδο στην Κύπρο.

Όταν η Ομάδα Εργασίας ετοιμάσει σχετικό πόρισμα, θα πραγματοποιηθεί νέα Διάσκεψη, σε πολιτικό επίπεδο, ως συνέχεια της σημερινής. 

«Θετικά βήματα» βλέπει ο Ν. Κοτζιάς

Κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής παύσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των «εγγυητριών δυνάμεων» (ΕλλάδαΤουρκίαΗνωμένο Βασίλειο). Μετά τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για θετικά βήματα, αλλά και διαφωνίες οι οποίες καταγράφηκαν.  

Παράλληλα, ανέφερε ότι πιθανή ημερομηνία για νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων θεωρείται η 23η Γενάρη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του, αναμένεται κοινή ανακοίνωση και θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο μετάβασης των πολιτικών αρχηγών στη Γενεύη.

«Στις συζητήσεις που είχαμε ακούσαμε πολλές ιδέες, υπήρξαν διαφωνίες. Βεβαίως, δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων στις εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και Ασφάλεια», δήλωσε. Ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες και εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων. «Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδας που θα παρατηρεί για το πώς θα πηγαίνει η υλοποίηση των αποφάσεων», πρόσθεσε όσον αφορά τον έλεγχο αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. 

Γκουτέρες: Δεν θέλουμε άμεση λύση-«μπάλωμα»

Δεν μπορούμε να αναμένουμε θαύματα άμεσων λύσεων, δεν θέλουμε μια άμεση λύση που να «μπαλώνει» την κατάσταση, θέλουμε μια συμπαγή και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε δηλώσεις του από τη Διάσκεψη της Γενεύης.

Ο Αντ. Γκουτέρες αφού εξήρε το «θάρρος και την αποφασιστικότητα» του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, τόνισε πως «είμαστε εδώ για να δράσουμε σοβαρά προς την εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι ένα σύμβολο ελπίδας σε κόσμο με πολλές διαμάχες».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτήρισε ιστορικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι όχι μόνο οι πρωταγωνιστές του Κυπριακού, αλλά και οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Ανέφερε ότι στη Διάσκεψη το πρωί πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική πρώτη συνεδρία και ακολούθησε μια ανοιχτή συζήτηση στο γεύμα, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων.

Όπως επισήμανε, έχουν γίνει πολύ σημαντικές πρόοδοι, παράλληλα αποτυπώθηκε και η πολυπλοκότητα των προβλημάτων σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που πρέπει να επιλυθούν.

Σύμφωνα με τον Αντ. Γκουτέρες, το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι απαιτείται να εξευρεθούν τα εργαλεία που θα επιτρέψουν την εφαρμογή των διακανονισμών έτσι ώστε να υπάρχουν οι εγγυήσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες τόσο της τουρκοκυπριακής όσο και της ελληνοκυπριακής κοινότητας

«Θάβει» το ζήτημα της εισβολής και κατοχής η ελληνική κυβέρνηση

Αποσιωπώντας πλήρως ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, κατά την παρέμβασή του στην έναρξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, περιορίστηκε να το χαρακτηρίζει «ιστορικό ζήτημα» και «πρόβλημα» προς επίλυση.

Έτσι αποστεώνοντας το Κυπριακό από την ουσία του -κάτι για την εισβολή και κατοχή «ψέλλισε» μόνο για εσωτερική κατανάλωση σε ενημέρωση δημοσιογράφων- είπε ότι «η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποδίδει τη μέγιστη δυνατή ισότητα και δικαιώματα στους Τουρκοκυπρίους», αλλά «από την άλλη, οι Ελληνοκύπριοι πρέπει και δικαιούνται, επίσης, να νιώθουν ασφαλείς».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και εκφράζοντας φόβους πως ό,τι αποφασίσουν δεν θα περάσει από τη λαϊκή ψήφο, ζήτησε λύση «πειστική, ώστε οι δύο κοινότητες να ψηφίσουν υπέρ και να κυρωθεί μέσω των δημοψηφισμάτων που θα ακολουθήσουν».

Χαρακτήρισε το καθεστώς των εγγυήσεων «παρωχημένο» και είπε ότι η αποχώρηση πρέπει να γίνει κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ, ίσως με ένα δημιουργικό ρόλο του ΟΑΣΕ. Επιχειρηματολόγησε υπέρ αυτού, λέγοντας ότι «η δημιουργία δύο Πολιτειών στην Κύπρο, η σε μεγάλο βαθμό αυτοκυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων, η αυτοδιοίκησή τους, αποτελεί τη μέγιστη εγγύηση ότι θα πράξουν καλά τα του οίκου τους, είτε τον επιμέρους οίκο τους, είτε συνολικά την Κύπρο. Πιστεύω επίσης ότι την καλύτερη εγγύηση για τα δικαιώματα των πολιτών, συλλογικά και ατομικά, αποτελεί η ΕΕ»!

«Εμείς ως Ελλάδα», έδωσε μιαν εξήγηση, «ξέρουμε ποιο είναι το κόστος αν κάποιος παραβιάσει κανόνες της ΕΕ και ξέρουμε ότι η ΕΕ διαθέτει πάρα πολλά εργαλεία για να επιβάλει αυτό που θεωρεί σωστό (...) η ΕΕ έχει τα μέτρα και τα μέσα να υπερασπιστεί τα συμφωνηθέντα έναντι οιουδήποτε, εντός ΕΕ και εντός Κύπρου, θελήσει να αποκλίνει από αυτά», πρόσθεσε, βάζοντας το λύκο να φυλά τα πρόβατα.

«Το ίδιο πιστεύω και για τον ΟΗΕ», συμπλήρωσε στον ίδιο καμβά. «Επίσης, θεωρώ μεγάλη υπόθεση αυτό που διαβάζω για τη δημιουργία πολιτειακών αστυνομιών, ομοσπονδιακής αστυνομίας και διεθνούς αστυνομίας, γιατί και αυτές εγγυώνται την ασφάλεια όλων των μερών». Πολυεθνικό επεμβατικό σχήμα που σχεδιάζεται για το Νησί με το μανδύα πολυεθνικής αστυνομίας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι στις 23 Γενάρη αναμένεται ότι θα συναντηθούν και πάλι στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Η ανακοίνωση αυτή, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, δυσαρέστησε τόσο την Τουρκία όσο και τη Βρετανία, γιατί ανακοινώθηκε χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις και εξετάζεται αν θα γίνει.

Ο Ν. Κοτζιάς βάφτισε την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων «στάθμευση». Αναφέρθηκε και στο λεγόμενο μοντέλο «αποχώρησης στρατευμάτων», λέγοντας ότι μια ιδέα είναι: «Να εφαρμοστούν συμφωνίες τέτοιες, όπως ήταν οι συμφωνίες στάθμευσης των γερμανικών στρατευμάτων το 1990, κατά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από την Ανατολική Γερμανία. Η συγκεκριμένη συμφωνία στάθμευσης -που είχε προσωρινό χαρακτήρα- είναι ένα καλό παράδειγμα».

Ως αντάλλαγμα στην τουρκική πλευρά να δεχτεί όσα προτείνει η ελληνική αστική τάξη έταξε τη στήριξή της στην Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ: «Το μέλλον ολόκληρης της Κύπρου βρίσκεται στην ΕΕ, όπως και το μέλλον της Τουρκίας (...) η Ελλάδα είναι σταθερός φίλος και σύμμαχος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας (...) Πιστεύουμε ότι στο βαθμό που θα λύσουμε τα προβλήματά μας -είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε- η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία μέσω ενός Συμφώνου Φιλίας θα συνθέσουμε ένα ισχυρό τρίο μέσα στην ΕΕ».

Παζάρι με τους χάρτες και την ακτογραμμή

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι απευθείας συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί κατέληξαν στην κατάθεση χαρτών με τις προτάσεις της κάθε πλευράς για τα εδάφη που θα περιέχει κάθε «συνιστώσα πολιτεία».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη με τον οποίο προτείνει να περιέλθει στον έλεγχο του τουρκοκυπριακού «κρατιδίου» το 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το «σχέδιο Ανάν». Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει πρόταση, 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους υπολογίζεται, βάσει της πρότασης αυτής, ότι θα είναι περίπου 90 χιλιάδες. Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοίμασε χάρτη με 29,2% στον οποίο δεν περιλαμβάνεται η Μόρφου, το μέλλον της οποίας εξελίσσεται στο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι επιπτώσεις για τη μοιρασιά της ακτογραμμής, αφού αυτή συνδέεται και με τον έλεγχο της ΑΟΖ, άρα την πρόσβαση στην «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων κλπ. Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πρόταση, η ακτογραμμή που θα ελέγχει απευθείας η ελληνοκυπριακή «πολιτεία» θα πλησιάζει το 55%.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της Κύπρου

Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι το πρωί τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών έστειλαν κοινή επιστολή με την οποία εξήγησαν ότι δεν θα παρευρίσκονταν στη δεξίωση που θα παρέθετε ο ΟΗΕ στο πλαίσιο της Διάσκεψης, υποστηρίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης δεν πληρούνται και «δεν δικαιολογείται η σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο».

Έντονη ήταν επίσης η αντίδραση και της προέδρου της «Αλληλεγγύης» Ελένης Θεοχάρους, η οποία αποχώρησε από το ξενοδοχείο που διέμενε συνοδεύοντας τον Ν. Αναστασιάδη στη Γενεύη και επιστρέφει στην Κύπρο. Η Ελ. Θεοχάρους γνωστοποίησε την απόφασή της να αποχωρήσει, μη αποδεχόμενη το χάρτη που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά και εκφράζοντας τη διαφωνία της με χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη.

Στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κατοχικός πρωθυπουργός Χουσεΐν Όζγκιουργκιούν βάλλει κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μέσω Twitter. «Μεγάλο λάθος η κατάθεση χάρτη» γράφει στο λογαριασμό του. «Παραβιάστηκαν οι παράμετροι του ΟΗΕ για τη λύση» υποστηρίζει ο κατοχικός πρωθυπουργός. 

 

Έχει διαβαστεί 387 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 718 επισκέπτες και 0 μέλη.