Τετάρτη, 05 Οκτ, 2022

  • Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες Αλεξάνδρειας ο Τάσος Μπαρτζώκας! Πολύ καλά νέα για το έργο του νέου αρδευτικού αγωγού, στη Μελίκη!
  • Εκτακτη επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του αντιπεριφερειάρχη
  • Περί τοπικών εκλογών
  • Με νέους Η/Υ…
  • Οι … «λαγοί»
  • Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Νάουσα
Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες Αλεξάνδρειας ο Τάσος Μπαρτζώκας! Πολύ καλά νέα για το έργο του νέου αρδευτικού αγωγού, στη Μελίκη!1 Εκτακτη επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του αντιπεριφερειάρχη2 Περί τοπικών εκλογών3 Με νέους Η/Υ…4 Οι … «λαγοί»5 Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Νάουσα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγώνας, όχι «συμβίωση»!

Κατά 22% αυξήθηκαν την περασμένη βδομάδα τα κρούσματα κορονοϊού και κατά 31% οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, επιβεβαιώνοντας ότι η πανδημία παραμένει απειλή για τον λαό. Με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ένα επόμενο κύμα, με μεταλλάξεις του ιού τις οποίες ενδεχομένως να μην καλύπτουν ούτε τα εμβόλια, η κυβέρνηση αναμασά το «να μάθουμε... Περισσότερα

ΕΕ: Νέα σχέδια χειραγώγησης και ενσωμάτωσης λαϊκών συνειδήσεων

από Η Άλλη Άποψη
ΕΕ: Νέα σχέδια χειραγώγησης και ενσωμάτωσης λαϊκών συνειδήσεων

Την προκλητική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συγκροτηθούν νέα «κυτία παραπόνων» προς εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, εγκλωβισμό και χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων μέσα από τη σύσταση διαφόρων ομάδων και «οργανώσεων πολιτών», την οργάνωση διαλόγων και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της Ιστορίας, στην οποία η ΕΕ είναι «πρωταθλήτρια», κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας την έκθεση της πρωτοβουλίας «Διάλογοι με τους πολίτες και συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Εισηγητής της έκθεσης είναι ο Γερμανός ευρωβουλευτής Χέλμουτ Σολτς της ομάδας GUE και της «Die Linke», στέλεχος του ΚΕΑ, σε μία ακόμα επιβεβαίωση του βρώμικου ρόλου της σοσιαλδημοκρατίας παλιάς και νέας κοπής και των οπορτουνιστών στα σχέδια ενσωμάτωσης εργατικών - λαϊκών δυνάμεων στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και της διακρατικής συμμαχίας του.

Τα σχέδιά τους, όπως περιγράφονται, περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη αξιοποίηση υπαρχόντων μηχανισμών ενσωμάτωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και το αντικομμουνιστικό πρόγραμμα «Δικαιώματα και Ιθαγένεια», την αξιοποίηση της «Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης» και της καρικατούρας της «συμμετοχής των πολιτών» στη διαδικασία, δηλαδή μηχανισμών εγκάθετων που παριστάνουν την «κοινή γνώμη», την επιστράτευση των αστικών ΜΜΕ, των τοπικών διοικήσεων, της Επιτροπής των Περιφερειών και της ΕΟΚΕ της ΕΕ, των «κοινωνικών εταίρων», των οργανώσεων δηλαδή της εργατικής αριστοκρατίας, «οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών» - χρηματοδοτούμενων από κυβερνήσεις και ΕΕ γραφειοκρατικών μηχανισμών χειραγώγησης.

Ακόμα, την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και διαφόρων μορφών «τηλεσυμμετοχής», για να επιδράσουν σε περισσότερους εργαζόμενους, και τη δημιουργία νέων μηχανισμών χειραγώγησης και ενσωμάτωσης. Προτείνονται π.χ. η «δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για τη συμμετοχή των πολιτών με επίσημα δεσμευτική διαδικασία παρακολούθησης (...) όπως συνελεύσεις και πρωτοβουλίες πολιτών, δημόσιες διαβουλεύσεις, διάλογοι με τους πολίτες, συμμετοχικός προϋπολογισμός, δημοψηφίσματα κ.λπ.» και η δημιουργία «συμμετοχικών μηχανισμών των πολιτών για πιλοτικά έργα».

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν τα επιτελεία της ΕΕ στη νεολαία, που επιδιώκουν να τη δηλητηριάσουν από τα μαθητικά της χρόνια, ακόμα και τα παιδικά, με τον συμβιβασμό με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση.

Γι' αυτόν τον σκοπό η έκθεση προτείνει: α) Κινητοποίηση διαφόρων «οργανώσεων» νεολαίας, που κατασκευάζονται από τα επιτελεία της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων. β) Αξιοποίηση της Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων με «ανάπτυξη ενός κοινού προγράμματος σπουδών για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγωγή του πολίτη», δηλαδή μαθημάτων προπαγάνδας για την ΕΕ και την υποταγή στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας (ενότητες σχετικά με τη λειτουργία και την Ιστορία της ΕΕ) και τη διδασκαλία του αντικομμουνισμού, «ετήσια ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα σχετικά με τη λειτουργία και την Ιστορία της ΕΕ για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστές Ιδρυμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και άλλων εκπαιδευτικών δομών». γ) Ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος Erasmus+ «για την προώθηση της αγωγής του Ευρωπαίου πολίτη». δ) Κινητοποίηση του αστικού εκπαιδευτικού και ακαδημαϊκού προσωπικού στην προώθηση των παραπάνω κατευθύνσεων.

Η ΕΕ δεν αντιπροσωπεύει ούτε την Ευρώπη ούτε τους λαούς της

Αιτιολογώντας την καταψήφιση της έκθεσης, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Πρόκειται για προκλητική επιχείρηση της ΕΕ να συγκροτηθούν νέα "κυτία παραπόνων" προς εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, εγκλωβισμό και χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων μέσα από τη σύσταση διαφόρων τύπων ομάδων και "οργανώσεων πολιτών", την οργάνωση διαλόγων και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προπαγάνδας της πολιτικής της ΕΕ και διαστρέβλωσης της Ιστορίας, στην οποία είναι πρωταθλήτρια.

Στόχος της, να αυτοπαρουσιαστεί ως "ένωση των πολιτών" και να στοιχίσει εν μέσω οικονομικής κρίσης τις συνειδήσεις των λαών της Ευρώπης πίσω από τη βάρβαρη πολιτική της, σφοδρής επίθεσης στα δικαιώματα και τους όρους ζωής των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των βιοπαλαιστών αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, των συνταξιούχων, των μεταναστών.

Η προσπάθεια να εμφανιστούν η ΕΕ και ειδικά το Ευρωκοινοβούλιο ως θεσμοί "δίπλα στον πολίτη" είναι καθαρός εμπαιγμός. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το παράδειγμα της Επιτροπής Αναφορών για το πώς η ΕΕ "θάβει" και εκτονώνει αναφορές εργαζομένων και φορέων για σοβαρά λαϊκά προβλήματα. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και ο μηχανισμός προπαγάνδας και ζύμωσης αντιδραστικών σχεδιασμών της ΕΕ "για το μέλλον της Ευρώπης". Η δυσαρέσκεια και η αμφισβήτηση των λαών, που η έκθεση διαπιστώνει μέσα από τις έρευνες του Ευρωβαρόμετρου, εκφράζονται καθημερινά με τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι οι φωνές που εναντιώνονται στην πολιτική της και αντιμετωπίζονται από τα όργανα της ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις με καταστολή και απαγορεύσεις, περιστολή του δικαιώματος της απεργίας, της συνδικαλιστικής δράσης, ακόμα και της διαδήλωσης.

Η ΕΕ, ως ένωση καπιταλιστικών κρατών, δεν αποτελεί ούτε αντιπροσωπεύει την Ευρώπη, ούτε τους λαούς της, δεν είναι αρραγής ούτε και αιώνια, δεν μπορεί να βελτιωθεί, να γίνει φιλολαϊκή. Δεν είναι μονόδρομος για τους λαούς. Γιατί δεν είναι "ο διάλογος, η συμμετοχικότητα και η δημοκρατία" αυτά που χαρακτηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η ταξική καταπίεση και εκμετάλλευση, που αποκαλύπτει το αποκρουστικό πρόσωπό της και του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετεί.

Γι' αυτό, η διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται στη σύγκρουση με τη στρατηγική της, στην πάλη για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, που θα απαλλάξει τους λαούς από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης, θεμελιώνοντας την πραγματική δημοκρατία, ελευθερία και εξουσία των ίδιων των εργαζομένων».


Έχει διαβαστεί 888 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 11 ως 21 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 23 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 375 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)