Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023

  • Απαγόρευση μετακινήσεων στις εθνικές οδούς σε πιθανή χιονόπτωση με αποζημίωση των εταιρειών
  • ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια
  • Ενας αποκαλυπτικός πίνακας...
  • Βέροια: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής το Σάββατο 2/12
  • Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις
Απαγόρευση μετακινήσεων στις εθνικές οδούς σε πιθανή χιονόπτωση με αποζημίωση των εταιρειών1 ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ: Για τρίτη διαδοχική χρονιά κορυφαίος αθλητής στα Βαλκάνια2 Ενας αποκαλυπτικός πίνακας...3 Βέροια: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής το Σάββατο 2/124 Η ''Λαϊκή Συσπείρωση'' για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Νάουσας5 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο μόνος δρόμος

Ο μόνος δρόμος

Πάνω από 14.000 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων προγραμματίζονται τους αμέσως επόμενους μήνες, με χιλιάδες από αυτούς να αφορούν σπίτια λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων στις τράπεζες.Η λαϊκή κατοικία, που την έχουν χρυσοπληρώσει τα νοικοκυριά μια και δυο φορές, βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, την ώρα που ο... Περισσότερα

Εγκύκλιοι - «φωτιά» για παλιές και νέες συντάξεις

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη

Με τρεις εγκυκλίους - «φωτιά», για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, την «προσωπική διαφορά» των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και το νέο καθεστώς για τις συντάξεις χηρείας, το υπουργείο Εργασίας θέτει σε εφαρμογή τις επώδυνες διατάξεις που οδηγούν σε μεγάλες περικοπές στους νέους συνταξιούχους (από 13/5/2016), μετά την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016 τον περασμένο Μάη, ενώ στρώνεται το έδαφος και για την αποψίλωση της «προσωπικής διαφοράς» το επόμενο διάστημα, εξέλιξη που προδιαγράφει άλλωστε και η περιβόητη επιστολή Τσακαλώτου προς το κουαρτέτο.

Σε εφαρμογή το τσεκούρι στις νέες συντάξεις

Οπως προβλέπει και ο νόμος, οι νέες συντάξεις θα απαρτίζονται από δύο μέρη: Την ανταποδοτική σύνταξη, που προέρχεται από τις εισφορές, και τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη», η οποία κυμαίνεται από 345 ευρώ (στη 15ετία) έως 384 ευρώ (στην 20ετία).

Για την ανταποδοτική σύνταξη λαμβάνονται υπόψη ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου και το ποσοστό αναπλήρωσης που προκύπτει από τα έτη ασφάλισης. Είναι προφανές ότι ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών θα είναι μικρότερος, αφού αυτές υπολογίζονται στη διάρκεια όλου του εργάσιμου βίου και όχι π.χ. στην τελευταία διετία ή πενταετία που κατά τεκμήριο οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι (πολυετίες, επιδόματα), σε σχέση με τα πρώτα χρόνια εργασίας...

Ταυτόχρονα, είναι κατά πολύ μικρότερο και το ποσοστό αναπλήρωσης: Στην περίπτωση 30 χρόνων ασφάλισης, αντί ποσοστού αναπλήρωσης 60%, αυτό με το νέο νόμο περιορίζεται στο 26,37%. Στα 35 χρόνια ασφάλισης, αντί του 70% στο παλιό σύστημα, περιορίζεται στο 33,85%. Στα 40 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μόλις 42,8%, αντί του 80% στο παλιό καθεστώς.

Ετσι, το άθροισμα και των δύο τμημάτων της νέας σύνταξης είναι μικρότερο από το ύψος της σύνταξης που απονεμόταν με το παλιό σύστημα. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της 15ετίας και 20ετίας, αφού στο νέο σύστημα έχουν καταργηθεί τα κατώτερα όρια συντάξεων.

Οσο μεγαλύτερος μάλιστα είναι ο μισθός και περισσότερα τα χρόνια ασφάλισης, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι μειώσεις στις νέες συντάξεις σε σχέση με τις παλιές. Οπως προκύπτει και από την εγκύκλιο, μεγάλες είναι οι μειώσεις στην περίπτωση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ (επιστήμονες).

Ειδικότερα, σε συνταξιούχους με συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ, στο νέο σύστημα η ανταποδοτική σύνταξη για 40 έτη ασφάλισης (12.000 ένσημα) θα είναι 428 ευρώ. Μαζί με τα 384 ευρώ της «εθνικής» σύνταξης, οι συνολικές απολαβές του νέου συνταξιούχου είναι 812 ευρώ. Απ' αυτά πρέπει να αφαιρεθούν η Εισφορά Αλληλεγγύης και το 6% της εισφοράς Υγείας. Στο παλιό σύστημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι συντάξιμες αποδοχές επειδή υπολογίζονταν στο τέλος του εργάσιμου βίου, θα ήταν τουλάχιστον 1.300 ευρώ και το ποσοστό αναπλήρωσης 80%. Αυτό έδινε στον συνταξιούχο 1.040 ευρώ σύνταξη, χωρίς τις προαναφερόμενες κρατήσεις. Η μείωση με το νέο σύστημα φτάνει το 22%!

Στην περίπτωση του ΟΑΕΕ (με βάση τα συγκεκριμένα παραδείγματα της εγκυκλίου, ύψος εισφορών και έτη ασφάλισης), με το παλιό σύστημα, για τα 35 έτη ασφάλισης η σύνταξη που αποδιδόταν ήταν τουλάχιστον 1.500 ευρώ. Στο νέο σύστημα η ανταποδοτική σύνταξη ανέρχεται στα 418 ευρώ (!) και μαζί με την «εθνική» των 384 ευρώ, σύνολο 802 ευρώ! Η απώλεια ξεπερνά το 45%...

Στην περίπτωση του ΕΤΑΑ (κλάδος ΤΣΜΕΔΕ, παλαιός ασφαλισμένος, ελεύθερος επαγγελματίας), με ασφάλιση 41 χρόνια, 5 μήνες και 15 μέρες, η νέα σύνταξη με βάση το συγκεκριμένο ύψος εισφορών του παραδείγματος της εγκυκλίου, θα είναι 695 ευρώ (310,65 ευρώ ανταποδοτική και 384 ευρώ «εθνική»). Στο παλιό σύστημα, με 41 χρόνια ασφάλισης και τις ίδιες εισφορές, το ύψος της σύνταξης έφτανε τα 1.018 ευρώ. Και εδώ οι απώλειες για τους νέους συνταξιούχους ξεπερνούν το 30%!

Επανυπολογισμός και «προσωπική διαφορά» στρώνουν το έδαφος για τις νέες μειώσεις

Με την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων με τους νέους μειωμένους συντελεστές, την οποία η εγκύκλιος ορίζει για το Σεπτέμβρη του 2017, ουσιαστικά δημιουργείται το υπόβαθρο για οποιεσδήποτε περικοπές αποφασίσει στο μέλλον η εκάστοτε κυβέρνηση.

Η εγκύκλιος, ορίζοντας την «προσωπική διαφορά», σημειώνει: «Μετά την αναπροσαρμογή της κύριας σύνταξης, συγκρίνεται το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο με το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης με βάση τις διατάξεις του ν. 4387/2016. Η διαφορά που προκύπτει αποτελεί την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου».

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι όταν η σύνταξη που προκύπτει είναι μικρότερη από το ήδη καταβαλλόμενο ποσό (και αυτό συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων), θα συνεχίσει να καταβάλλεται η «προσωπική διαφορά», είναι προφανές ότι ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων στρώνει το έδαφος για το επόμενο τσεκούρι στις συντάξεις.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι η εγκύκλιος υποχρεώνει τους ασφαλιστικούς φορείς κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων «να προχωρήσουν στον καθορισμό προσωπικής διαφοράς ανά συνταξιούχο που αφορά στην εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ και στην εισφορά ασθενείας». Αν, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γίνουν νέες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, γιατί ζητά να υπολογιστεί η εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ και ασθένειας με βάση τα νέα μικρότερα ποσά; Προφανώς γιατί ετοιμάζεται από τώρα και από κάθε άποψη η μετάβαση για όταν αποφασιστεί η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς»...

Νέες ανατροπές στις συντάξεις χηρείας

Νέες επώδυνες παρεμβάσεις σε βάρος των δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου επέρχονται με τη σχετική εγκύκλιο. Στο έτσι και αλλιώς αντιδραστικό πλαίσιο που εγκαινιάζεται με τον ν. 4387 για τις περιπτώσεις συντάξεων χηρείας, πέρα από το ότι ο (η) δικαιούχος λαμβάνει τη σύνταξη μόνο για μια τριετία στην περίπτωση που είναι κάτω των 52 ετών ή στην περίπτωση που συμπληρώνει τα 55 έτη κατά τη διάρκεια της εν λόγω τριετίας, η σύνταξη διακόπτεται με την ολοκλήρωση της τριετίας και επαναχορηγείται μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους του δικαιούχου, πέραν επίσης της μείωσης στο 50% αντί του 70% για την πρώτη τριετία, στο δικαιούχο προκύπτουν και νέες ανατροπές.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση θανάτου του συνταξιούχου μετά τις 13/5/2016, δεν αποδίδεται το ύψος της σύνταξης (με τους παραπάνω περιορισμούς), αλλά η σύνταξη επανυπολογίζεται με τους νέους συντελεστές. Ετσι, π.χ. αν ο συνταξιούχος λάμβανε 1.000 ευρώ σύνταξη, ο δικαιούχος θα λάβει όχι το μισό ποσό των 1.000, αλλά το 50% της νέας επανυπολογιζόμενης σύνταξης. Αν δηλαδή το νέο ποσό είναι 900 ευρώ, θα λάβει μόλις 450 ευρώ για την πρώτη τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας και υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία θανάτου του (της) συζύγου ο δικαιούχος είχε συμπληρώσει το 55ο έτος, θα συνεχίσει να λαμβάνει αυτό το ποσό. Αν όμως εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη από άλλη πηγή, το ποσό αυτό περιορίζεται εκ νέου κατά 50%, δηλαδή στα 225 ευρώ. Μάλιστα, τα παραπάνω θα ισχύσουν και στην περίπτωση που ο θάνατος επήλθε πριν τις 13/5/2016, αλλά η έναρξη καταβολής της σύνταξης από τον φορέα ασφάλισης γίνει μετά από αυτήν την ημερομηνία...

Έχει διαβαστεί 325 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 211 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)