Κυριακή, 14 Αύγ, 2022

 • Ακυρώθηκε στο Σέλι ο "Μεγάλος χορός" του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας
 • Kορονοϊός: Ένας στους 8 νοσήσαντες εμφανίζει «long Covid»
 • ΚΚΕ: Να δοθεί άμεση λύση για να σωθούν οι ζωές των ξεριζωμένων
 • Δωρεάν Rapid Tests την Τρίτη και την Τετάρτη στο ΚΑΠΗ Αλεξάνδρειας
 • Συναυλία από το Ωδείο Φίλιππος Βέροιας
 • ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ: Οι ΗΠΑ στο χείλος του πολέμου με Ρωσία και Κίνα
Ακυρώθηκε στο Σέλι ο "Μεγάλος χορός" του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας1 Kορονοϊός: Ένας στους 8 νοσήσαντες εμφανίζει «long Covid»2 ΚΚΕ: Να δοθεί άμεση λύση για να σωθούν οι ζωές των ξεριζωμένων3 Δωρεάν Rapid Tests την Τρίτη και την Τετάρτη στο ΚΑΠΗ Αλεξάνδρειας4 Συναυλία από το Ωδείο Φίλιππος Βέροιας5 ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ: Οι ΗΠΑ στο χείλος του πολέμου με Ρωσία και Κίνα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η Παναγιά στον Έβρο

Παραμονή της μεγάλης γιορτής, φέτος η Παναγιά βρίσκεται στον Έβρο. Σε μία νησίδα, κρατώντας στα χέρια της το εδώ και μέρες άταφο 5χρονο κοριτσάκι της.Βάζοντας το άψυχο κορμάκι στο κρύο νερό, μήπως και το διατηρήσει όσο γίνεται ακέραιο.Περιμένοντας κάποια από τις χώρες που μοιράζονται τον ποταμο, να έρθει να παράσχει το ιερό δικαίωμα τη... Περισσότερα

Εμβόλια: Εντείνονται οι ανταγωνισμοί στα τελευταία μέτρα της κούρσας

από Η Άλλη Άποψη
Εμβόλια: Εντείνονται οι ανταγωνισμοί στα τελευταία μέτρα της κούρσας

 

Η ανακοίνωση της Μεγάλης Βρετανίας, την Τετάρτη, ότι εγκρίνει πρώτη - πριν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ - το εμβόλιο των «Pfizer» / «BioΝΤech» και πως αρχίζει εμβολιασμούς την ερχόμενη βδομάδα, έριξε «λάδι στη φωτιά» του οξυμένου οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού γύρω από το εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2.

Η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων ενέκρινε σε χρόνο - ρεκόρ το εμβόλιο των «Pfizer» / «BioNTech» για έκτακτη χρήση. Η βρετανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 40 εκατ. δόσεις του εμβολίου αυτού, που αρκούν για να εμβολιαστούν 20 εκατ. άνθρωποι, με δύο δόσεις.

Η Βρετανία, με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη (πάνω από 60.000 καταγεγραμμένους), αξιοποίησε την κίνηση όχι μόνο για να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για να διαφημίζει τα «γεωπολιτικά οφέλη» του Brexit: «Ενώ μέχρι και τις αρχές της φετινής χρονιάς ήμασταν μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, χάρη στο Brexit μπορέσαμε να πάρουμε μια απόφαση βασισμένη στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές (...) Κάνουμε όλοι τους ίδιους ελέγχους ασφαλείας και ακολουθούμε τις ίδιες διαδικασίες, όμως καταφέραμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία χάρη στο Brexit», είπε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την ενόχλησή της, με τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, να επισημαίνει ότι «το θέμα δεν είναι να είναι κανείς πρώτος, αλλά να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο». Εξάλλου, υπενθύμισε με νόημα πως η «επιτυχία» δεν είναι και τόσο «βρετανική», δεδομένου ότι η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «BioNTech» «χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ».

Οι «Pfizer» και «BioNTech» κατέθεσαν, την Τρίτη, αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φραμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου τους μέχρι τις 29 Δεκέμβρη, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τονίζουν πως η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει «όσο το δυνατόν ταχύτερα». Τα εμβόλια των «Pfizer» / «BioNTech», «Moderna» και Oxford / «AstraZeneca» έχουν υποβληθεί εδώ και βδομάδες σε διαδικασία ταχείας εξέτασης.

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και άλλα κράτη της ΕΕ ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα πως οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται στις αρχές του νέου έτους.

Στις ΗΠΑ, το εμβόλιο των «Pfizer» και «BioNTech» ενδέχεται να λάβει άδεια και να ξεκινήσει η διανομή του λίγες μέρες μετά τις 10 Δεκέμβρη, οπότε συνεδριάζουν οι σύμβουλοι της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να δοθεί έγκριση. Το εμβόλιο της «Moderna» ενδέχεται να ακολουθήσει μία βδομάδα αργότερα, αφού το αίτημά της για έγκριση θα συζητηθεί στις 17 Δεκέμβρη.

Πάντως, κοινός παρονομαστής όλων των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών είναι ότι ενώ καλπάζει η εξάπλωση της πανδημίας με σχεδόν 65 εκατ. κρούσματα και πάνω από 1,5 εκατ. νεκρούς, λόγω «κόστους» δεν έχουν λάβει μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, προστασίας και πρόληψης στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, δεν προχωρούν σε εξονυχιστική ιχνηλάτηση / απομόνωση επαφών κ.λπ., ενώ παράλληλα έχουν «ταΐσει» με πολλά δισεκατομμύρια τους φαρμακευτικούς ομίλους για την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων που τους εξασφαλίζουν διαχρονικά κέρδη, έχουν προπαραγγείλει ακόμη και εμβόλια που είναι άγνωστο αν τελικά θα εγκριθούν και θα βγουν στην αγορά.

Αριθμοί που «ζαλίζουν»

Οι ΗΠΑ, η ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία του κόσμου, με τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία είναι, μακράν, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης φαρμακοβιομηχανιών και άλλων σχετικών εταιρειών.

Από πολύ νωρίς πήραν θέση στην «κούρσα» μέσω της επιχείρησης «Warp Speed», που έχει ως αποστολή την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων (και άλλων θεραπευτικών εργαλείων) καθώς και της διάθεσής τους.

Ηδη από τον Μάρτη, η αμερικανική εταιρεία «Johnson & Johnson» έλαβε περισσότερα από 450 εκατ. δολάρια, στα οποία προστέθηκε αργότερα 1 δισ. δολάρια για 100 εκατ. δόσεις. Η «Moderna» έλαβε μισό δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των κλινικών δοκιμών, η «Novavax» 1,6 δισ. δολάρια για 100 εκατ. δόσεις, οι «Pfizer» / «BioNtech» σχεδόν 2 δισ. δολάρια για 100 εκατ. δόσεις, η «AstraZeneca» 1,2 δισ. δολάρια έναντι προπαραγγελίας 300 εκατ. δόσεων. Η γαλλική «Sanofi» και η βρετανική GSK με 2 δισ. δολάρια για 100 εκατ. δόσεις.

Μόνο για υπό δοκιμασία εμβόλια, από τις ΗΠΑ διατέθηκαν 10 δισ. δολάρια. Η χώρα επένδυσε επίσης μαζικά για την εξασφάλιση του τρίπτυχου μεταφορά - αποθήκευση - διανομή, με ενίσχυση των δυνατοτήτων παραγωγής των κατασκευαστών φιαλιδίων και σηριγγών.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ πάνω από 14,3 εκατ. άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με SARS-CoV-2 και σχεδόν 280.000 έχουν πεθάνει, χωρίς να υπολογίζονται οι πιο εξαθλιωμένοι που δεν καταφέρνουν ποτέ να κάνουν τεστ ή να φτάσουν σε νοσοκομείο. Μόνο την Πέμπτη ανακοινώθηκαν πάνω από 3.000 θάνατοι και ο αριθμός των νεκρών είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με γοργό ρυθμό, αφού πάνω από 100.000 νοσηλεύονται.

Ερευνητικό μοντέλο του Ινστιτούτου IHME στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον εκτιμά ότι εάν τα προστατευτικά μέτρα είναι χαλαρά, οι θάνατοι ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 500.000 μέχρι τα τέλη Γενάρη.

Αντίστοιχα, η ΕΕ έχει συνάψει έξι συμφωνίες με φαρμακοβιομηχανίες («Pfizer» - «BioNTech», «AstraZeneca», «Johnson & Johnson», «Sanofi» - GSK, «CureVac», «Moderna») για πάνω από 2,1 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστοί οι οικονομικοί όροι όλων των συμφωνιών.

«Γκαζώνουν» Ρωσία και Κίνα

Στη Ρωσία, τη μέρα που η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε την κυκλοφορία του εμβολίου των «Pfizer» / «BioNTech», ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιφόρτισε την κυβέρνηση να απλουστεύσει τη διαδικασία καταχώρισης από το κράτος ορισμένων φαρμάκων για να επιταχυνθεί η διαδικασία επικύρωσης του εμβολίου «Sputnik V» κι ενώ τα τελικά αποτελέσματα της 3ης φάσης των κλινικών δοκιμών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στις αρχές να αρχίσουν από την ερχόμενη βδομάδα εμβολιασμούς «σε μεγάλη κλίμακα» των «ομάδων υψηλού κινδύνου», των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών, όπως είπε. Ο εμβολιασμός του ευρέος κοινού αναμένεται να αρχίσει στις αρχές του 2021.

Μια μεγάλη εκστρατεία εφοδιασμού κινεζικών εμβολίων σε Αφρική και Λατινική Αμερική προετοιμάζεται από την Κίνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη χώρα, με την επισήμανση ότι τα εμβόλιά της ταιριάζουν καλύτερα στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική λόγω του «χαμηλότερου κόστους, ευκολότερου εφοδιασμού».

Τα αδρανοποιημένα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί από την Κίνα μπορούν να παραδοθούν από ψυγεία εκτός δικτύου, τα οποία δεν χρειάζονται προηγμένο ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε στους «Global Times» ο Chen Yong, διευθυντής της «Lengwang Technology Co», η οποία παρέχει λύσεις ψυχρής αλυσίδας για εφοδιαστική ιατρικών προϊόντων.

Για τα εμβόλια της Κίνας διεξήχθησαν κλινικές δοκιμές 3ης φάσης σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, του Περού και του Μαρόκου.

Ενας από τους κύριους παραγωγούς της Κίνας, η «Sinopharm», έχει λάβει παραγγελίες από περισσότερες από 100 χώρες μέχρι στιγμής, πολλές από τις οποίες προέρχονται από την Αφρική και η εταιρεία εξακολουθεί να συζητά για μελλοντική συνεργασία, δήλωσε ο διευθυντής της, Xu Xin.

Το δίκτυο «Cainiao» του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου «Alibaba» ανακοίνωσε την έναρξη αεροπορικής διαδρομής σε συνεργασία με την «Ethiopian Airlines» για την εξαγωγή εμβολίων για την COVID-19 στην Αφρική. Δύο πτήσεις «Boeing 777» τη βδομάδα με την ονομασία «Cainiao» αναμένεται να αναχωρούν από το αεροδρόμιο Σενζέν της Νότιας Κίνας για Αντίς Αμπέμπα.

Αισιοδοξία για τα κουβανικά εμβόλια

Επίσης στην Κούβα, με τη διαφορετική φιλοσοφία λόγω των προτεραιοτήτων του κοινωνικού συστήματος και την ουσιαστική δουλειά που κάνει για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, μέσω του διευθυντή του Ινστιτούτου Εμβολίων Finlay, Βισέντε Βέρες Μπενκόμο, ανακοινώθηκε την Τετάρτη ότι τα εμβόλια κουβανικής παραγωγής Soberana 01 και 02, που βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών δείχνουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα και θετικά αποτελέσματα στη δημιουργία αντισωμάτων.

Ακόμα ο διευθυντής της «Biocubafarma» (όπου ανήκει και το Ινστιτούτο εμβολίων), Εντουάρντο Μαρτίνες, δήλωσε ότι η στρατηγική της χώρας του είναι «να σχεδιάσει πολλές παραλλαγές με βάση τις δικές της τεχνολογικές πλατφόρμες» με στόχο και την παραγωγή διαφορετικών εμβολίων για παιδιά και ενήλικες. Και τα δύο κουβανικά εμβόλια περιλαμβάνονται στη λίστα των εμβολίων που εξετάζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


Έχει διαβαστεί 448 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 20 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 14 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 17 ως 24 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Δευτέρα, 15 Αυγούστου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 21 ως 31 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 547 επισκέπτες και 0 μέλη.