Την «απογείωση» της προσπάθειας αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με διαδικασίες που ανοίγουν δρόμο στην παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου και ένταση των πιέσεων και των εκβιασμών στους ψηφοφόρους από κάθε είδους μηχανισμούς, σφράγισε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, σε πρώτη φάση για τις ευ... Περισσότερα
Ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
από Η Άλλη Άποψη
Με ευχολόγια και γενικολογίες οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ αντιμετωπίζουν την τουρκική προκλητικότητα ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία καταρρίπτωντας για ακόμα μία φορά το κυβερνητικό αφήγημα περί «διπλωματικής απομόνωσης» αλλά και την προώθηση του «παζαριού» για μια συνολική διευθέτηση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα, συζητήθηκε η κατάσταση σεΛευκορωσία, Λίβανο, ΒενεζουέλακαιΒολιβίαστην κατεύθυνση της προώθησης των ευρωενωσιακών σχεδιασμών στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαικής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η οποία εκδόθηκε μετά την Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βιέννη, «οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επιβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και επανέλαβαν ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ». Σημειώνει ακόμα ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, δείχνοντας το τραπέζι του διαλόγου για ένα εφ' όλης της ύλης παζάρι το οποίο επιδιώκει η Τουρκία και το οποίο θα ακουμπά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ πρόκειται να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν μειωθούν» παραπέμποντας την απόφαση για επιβολής κυρώσεων στη Τουρκία, που τόση σημασία δίνει σε αυτές η ελληνική κυβέρνηση στα τέλη του μήνα.
Στο τραπέζι της Συνόδου μπήκαν και άλλα θέματα που σχετίζονται με τα συμφέροντα της ΕΕ σε μια σειρά περιοχών υπογραμμίζοντας την βούληση της καπιταλιστικής συμμαχίας να «παίξει» ενεργητικότερο ρόλο παρεμβαίνοντας ακόμα και στις εσωτερικές εξελίξεις σε μια σειρά κράτη.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στηνΛευκορωσίασημειώνοντας ότι οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι τα αποτελέσματα έχουν παραποιηθεί και, ως εκ τούτου, δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα όπως παρουσιάστηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Λευκορωσίας. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης για την ανάγκηκυρώσεων σε βάρος των υπευθύνων για βία, καταστολή και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Οι υπουργοί επανέλαβαν την ανάγκη οι αρχές τουΛιβάνουνα αντιμετωπίσουν επειγόντως την οικονομική και κοινωνική κρίση και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μέσω συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με ότι αυτό σημαίνει για τον πολύπαθο λιβανέζικο λαό, ενώ σημείωσαν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια.
Συζητήθηκε, επίσης, η κατάσταση στηνΒενεζουέλαόπου εκφράστηκε η προθυμία της ΕΕ να βοηθήσει «όλες τις γνήσιες προσπάθειες της Βενεζουέλας για εξεύρεση πολιτικής λύσης» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση ενώ για την κατάσταση στηΒολιβία,επισημάνθηκε ότι η ΕΕ υποστηρίζει την ανάγκη ειρηνικού διαλόγου και είναι έτοιμοι να μεσολαβήσει για την υποστήριξη αυτού του στόχου.