Μόλις 3 στους 10 ερωτηθέντες σε έρευνα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δήλωσαν υπέρ της λειτουργίας τους, δίνοντας ένα ακόμα «χαστούκι» στην προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι τάχα κάτι «μειοψηφίες» τάσσονται ενάντια στον απαράδεκτο νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στην ίδια έρευνα της «Focus Bari», απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμ... Περισσότερα
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Εορτασμοί, εκδηλώσεις και αντιδράσεις
από Η Άλλη Άποψη
Συγκεντρώσεις οργάνωσε χτες σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, η τουρκική κυβέρνηση, στον ένα χρόνο από την απόπειρα πραξικοπήματος. Μιλώντας σε αυτές ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα πως «κανένας προδότης της χώρας δεν θα μείνει ατιμώρητος», ενώ επανέλαβε πως αν η Εθνοσυνέλευση υπερψηφίσει την πρόταση για την επαναφορά της θανατικής πηγής στην Τουρκία εκείνος θα την υπερψηφίσει, χωρίς όπως χαρακτηριστικά τόνισε να ενδιαφερθεί για το τι θα πουν «ο Χανς και ο Τζόρτζ».
«Έναν χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Ευρώπη εξακολουθεί να τείνει το χέρι στην Τουρκία» σημειώνει σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας πως «η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της και σε δύσκολους καιρούς. Αναμένω τώρα ότι και η Τουρκία θα προσδιορίσει σαφώς τη θέση της για την Ευρώπη και ότι θα ενστερνιστεί ρητά τις ευρωπαϊκές αξίες. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να είναι ο γείτονάς μας δημοκρατικός, σταθερός και οικονομικά επιτυχημένος. Εύχομαι η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη αντί να απομακρύνεται από εμάς. Γι’ αυτό και κάναμε τα πάντα ώστε να δρομολογήσουμε τη φιλελευθεροποίηση της βίζας και να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση, εάν το θέλει η Τουρκία». Την ίδια ώρα βέβαια ο πρόεδρος της Κομισιόν σπεύδει να σημειώσει πως «σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή η κυβέρνησή της θα έχει κλείσει την πόρτα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στον ένα χρόνο από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αναφέρθηκε με δήλωση του και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως«στην πρώτη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, επαναλαμβάνω με σθένος το μήνυμά μου ότι οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της Δημοκρατίας σε οποιοδήποτε από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η απόπειρα πραξικοπήματος και η φερόμενη εμπλοκή άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων τροφοδότησε στην Τουρκία μια ευρύτερη συζήτηση για το κατά πόσο εξυπηρετεί την αστική τάξη η συνεχιζόμενη φιλοξενία ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της, χωρίς να λείπουν και οι προεκτάσεις ακόμα και για τη σκοπιμότητα παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.