Τα στοιχεία των θανάτων από Covid για τη βδομάδα που πέρασε, μας θυμίζουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι ο ιός παραμένει απειλητικός και ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αντιμετώπισή του. Το ίδιο ακριβώς επιβεβαιώνουν και τα συμπεράσματα των επιστημόνων που εμπλουτίζ... Περισσότερα
Εννέα κράτη του ΝΑΤΟ με κοινή δήλωση στηρίζουν την πορεία ένταξης της Ουκρανίας
από Η Άλλη Άποψη
Την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν οι αρχηγοί εννέα ευρωπαϊκών κρατών-μελών της λυκοσυμμαχίας με κοινή δήλωση που εξέδωσαν την Κυριακή καλώντας ταυτόχρανα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να ενισχύσουν με εξοπλισμό το Κίεβο ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά που έχει φουντώσει μετά και την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών από τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας δημοσίευσαν δήλωση στους ιστοτόπους τους την Κυριακή.
Γράφουν: «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας, απαιτούμε (από τη Ρωσία) να αποσυρθεί αμέσως από όλα τα τα κατεχόμενα εδάφη και ενθαρρύνουν όλους τους συμμάχους να αυξήσουν σημαντικά τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία». Επίσης γράφουν ότι «στάθηκαν σταθερά πίσω από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας».Σε εκείνη τη σύνοδο κορυφής του 2008, τα μέλη του ΝΑΤΟ καλωσόρισαν τις «προσδοκίες» της Ουκρανίας και της Γεωργίας να ενταχθούν, αλλά δεν αποφασίσθηκε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την πιθανή ένταξη των δύο χωρών. Ούτε η κοινή δήλωση των εννέα κρατών του ΝΑΤΟ κει αναφορά σε χρονοδιάγραμμα.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ χρειάζεται έγκριση και από τα 30 κράτη-μέλη.
Ερωτηθείς την Παρασκευή σχετικά με την αίτηση του Ζελένσκι για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού ΟίκουΤζέικ Σάλιβανείπε ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης στις Βρυξέλλες θα πρέπει να εξεταστεί σε διαφορετική στιγμή. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Η απόφαση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ λαμβάνεται μεταξύ 30 συμμάχων και των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν» και πρόσθεσε πως «είμαστε της γνώμης ότι η αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξεταστεί κάποια άλλη στιγμή».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟΓενς Στόλτενμπεργκέχει δηλώσει ότι πρέπει να εξετασθεί το αίτημα από το σύνολο των μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική ΑσφάλειαςΖοζέπ Μπορέλγια με το αίτημα της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ είπε ότι «δεν αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα αυτή τη στιγμή».
Μιλώντας στην ισπανική κρατική τηλεόραση RTVE ανάφερε πως «το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν είναι θεμελιώδες ζήτημα αυτή τη στιγμή. Το σημαντικό είναι να συνεχιστεί η στρατιωτική υποστήριξη σε αυτή τη χώρα και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα».
Πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά, η ΕΕ χρησιμοποίησε τα κεφάλαια που διέθετε για να αγοράσει όπλα και να τα παραδώσει σε μια χώρα σε πόλεμο».