Δευτέρα, 16 Μαρ, 2026

  • Αποκρουστική εικόνα του «κοινωνικού εταιρισμού»: Και 3,2 εκατ. αδήλωτα φέρεται να είχε ο «εταίρος» κυβερνήσεων, ΣΕΒ, Παναγόπουλος
  • «Προειδοποιήσεις» προς τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» για να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην «ασφάλεια» των Στενών του Ορμούζ
  • Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  • ΣΕΠΕ Ημαθίας: Οι φλόγες του πολέμου είναι στη γειτονιά μας. Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!
  • Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τον πόλεμο
  • Θ' αντιδράσουμε οργανωμένα;
Αποκρουστική εικόνα του «κοινωνικού εταιρισμού»: Και 3,2 εκατ. αδήλωτα φέρεται να είχε ο «εταίρος» κυβερνήσεων, ΣΕΒ, Παναγόπουλος1 «Προειδοποιήσεις» προς τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» για να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην «ασφάλεια» των Στενών του Ορμούζ2 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 3 ΣΕΠΕ Ημαθίας: Οι φλόγες του πολέμου είναι στη γειτονιά μας. Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο!4 Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τον πόλεμο5 Θ' αντιδράσουμε οργανωμένα;6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μαχητική αλληλεγγύη στον αγωνιστή κουβανικό λαό

Του Αλέκου Χατζηκώστα *Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την επίθεσή τους στη σοσιαλιστική Κούβα. Παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την παγκόσμια κατακραυγή, οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν αίρουν το παράνομο και ανήθικο εμπάργκο που στοχεύει στον στραγγαλισμό της κουβανικής οικονομίας, αλλά το κλιμ... Περισσότερα

ΗΠΑ και Ισραήλ εντείνουν τις πιέσεις για την επιβολή μιας προσωρινής «εκεχειρίας» στα μέτρα τους

από Η Άλλη Άποψη
ΗΠΑ και Ισραήλ εντείνουν τις πιέσεις για την επιβολή μιας προσωρινής «εκεχειρίας» στα μέτρα τους

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι άλλοι Ευρωατλαντικοί «σύμμαχοί» του κλιμακώνουν τις πιέσεις προς τον Παλαιστινιακό λαό για μια συμφωνία προσωρινής «κατάπαυσης του πυρός» που θα είναι κομμένη και ραμμένη στα ευρύτερα σχέδιά τους για την περιοχή της Μ. Ανατολής, η οποία έχει κομβικό ρόλο στον ανταγωνισμό τους με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι μάλλον θα γίνει γνωστό μέσα σε 24 ώρες αν η Χαμάς αποδέχθηκε την «τελική πρόταση», όπως χαρακτήρισε την πρόταση των ΗΠΑ για μια εκεχειρία 60 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας. 

Σε διεθνή μέσα ενημέρωσης γράφτηκε πως η πρόταση -πέρα από το χρονοδιάγραμμα για τη απελευθέρωση των ομήρων και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων- προβλέπει «εγγύηση» του Ντ. Τραμπ για «σοβαρές διαπραγματεύσεις» κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, με στόχο μια συνολική συμφωνία τερματισμού του πολέμου. Δηλαδή, λόγια του «αέρα» και καμία συγκεκριμένη δέσμευση, όπως άλλωστε προέβλεπε και η προηγούμενη συμφωνία που παραβιάστηκε από το ίδιο το Ισραήλ, το οποίο μετά τον Μάρτη κλιμάκωσε τις σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης ότι συνομίλησε με τον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας για το ενδεχόμενο και άλλες χώρες να ενταχθούν στις Συμφωνίες του Αβραάμ, όπως ονομάστηκαν οι προηγούμενες συμφωνίες «εξομάλυνσης» των σχέσεων των αραβικών κρατών με το Ισραήλ, που υπηρετούσαν τα ευρωατλαντικά σχέδια. 

Εξάλλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν εξακολουθεί να σχεδιάζει την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από τις ΗΠΑ, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας μόνο ότι «θέλω οι άνθρωποι της Γάζας να είναι ασφαλείς. Έχουν περάσει από την κόλαση».

Η Χαμάς διαβουλεύεται με τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις για την απάντησή της στην αμερικανική πρόταση, ενώ φέρεται να έχει ζητήσει να της παρασχεθούν εγγυήσεις ότι η πρόταση αυτή θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου.

Την ίδια ώρα που ο ισραηλινός κατοχικός στρατός κλιμακώνει τη σφαγή στη Γάζα και προωθείται από ΗΠΑ και Ισραήλ μια προσωρινή «εκεχειρία» με το πιστόλι στον κρόταφο των Παλαιστινίων, η οποία τάχα θα οδηγεί σε «διαβουλεύσεις» για τον «τερματισμό» του πολέμου, όλοι οι υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ του Μπ. Νετανιάχου ζητούν με επιστολή τους προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό την προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης μέχρι τα τέλη Ιούλη.

Ανεξάρτητα από το κατά πόσον θα «περπατήσουν» στην πράξη αυτά τα σχέδια, αφού διεξάγεται παράλληλα ένα πολύ ευρύτερο παζάρι για τη λεγόμενη εξομάλυνση σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία, με την κυβέρνηση των τζιχαντιστών στη Συρία και με άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, και μόνο ότι αυτές οι διαχρονικές επιδιώξεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων μπαίνουν στο τραπέζι, με αυτόν τον απροκάλυπτο τρόπο και σε αυτήν την περίοδο, είναι ενδεικτικό για τις προθέσεις του κράτους-δολοφόνου και όλων των «στρατηγικών συμμάχων» του, όπως γράφει σήμερα ο «Ριζοσπάστης». 

Αναλυτικότερα, στην επιστολή που υπογράφουν 15 υπουργοί του Λικούντ και ο πρόεδρος του ισραηλινού Κοινοβουλίου (Κνεσέτ) Αμίρ Οχάνα, καλούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη μέχρι τις 27 Ιούλη, πριν τη θερινή διακοπή των εργασιών της Κνεσέτ.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «μετά τα ιστορικά επιτεύγματα του κράτους του Ισραήλ απέναντι στον άξονα του κακού του Ιράν και των (συμμάχων) του, το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί και να εξαλειφθεί η υπαρξιακή απειλή εκ των έσω».

Επικαλούνται δε την πλήρη στήριξη από τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «η στρατηγική εταιρική σχέση, η στήριξη και η υποστήριξη των ΗΠΑ και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατέστησαν ευνοϊκή τη στιγμή για να προχωρήσουμε τώρα και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ για πολλές γενιές».

Η εν λόγω επιστολή έγινε δεκτή με επαίνους από τον κυβερνητικό σύμμαχο του Λικούντ, υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής στο υπουργείο Άμυνας για θέματα που αφορούν στη Δυτική Οχθη, Μπ. Σμότριτς. Έσπευσε δε να δηλώσει ότι μόλις ο Νετανιάχου «δώσει την εντολή» για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και την εφαρμογή της «ισραηλινής κυριαρχίας» σε αυτήν, θα είναι έτοιμος να την εφαρμόσει «αμέσως».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη το 1967 και από τότε εφαρμόζει σε αυτήν μια πολιτική γενοκτονίας σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, με χιλιάδες δολοφονίες, φυλακίσεις, βασανιστήρια, συστηματική πολιτική εποικισμού, συνεχείς επιδρομές, κατεδαφίσεις σπιτιών και καταστροφή υποδομών, κατασχέσεις γης, αποκλεισμούς και απαγορεύσεις μετακίνησης, ανέγερση τείχους και πολλά άλλα.

Χαρακτηριστικά, μόλις τον περασμένο Μάη, το ισραηλινό κατοχικό κράτος δήλωσε ότι θα δημιουργήσει 22 νέους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής θητείας του Ντ. Τραμπ, οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δίνοντας «αβάντα» σε αυτούς τους σχεδιασμούς, ενώ παράλληλα αναγνώρισε την «ισραηλινή κυριαρχία» στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν. Και οι δύο κινήσεις διατηρήθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Εκατόμβες νεκρών από τους Ισραηλινούς σφαγείς

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εντείνει τις σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να πιέσει ακόμη περισσότερο τον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό που μάχεται απέναντι σε «θεούς και δαίμονες» για τη δική του πατρίδα. 

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν νωρίς το πρωί, όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σκηνές που στέγαζαν εκτοπισμένες οικογένειες στην περιοχή Αλ-Μαουάσι, δυτικά της πόλης Χαν Γιουνίς. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του παλαιστινιακού πρακτορείου WAFA, τα περισσότερα από τα θύματα ανήκουν σε μια οικογένεια που ξεκληρίστηκε. 

Ως συνήθως, η περιοχή αυτή είχε χαρακτηριστεί από τον ισραηλινό στρατό ως «ασφαλής ζώνη» για τους ξεριζωμένους Παλαιστίνιους. Την ίδια «ασφάλεια», άλλωστε, προσφέρουν τα κέντρα «διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας» της επαίσχυντης αμερικανοϊσραηλινής ΜΚΟ «Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα» (GHF), που μετατράπηκαν σε «παγίδες θανάτου» για εκατοντάδες Παλαιστίνιους που σφαγιάστηκαν ενώ αναζητούσαν λίγο φαΐ. 

Σύμφωνα με το WAFA, μόνο τη χθεσινή ημέρα το Ισραήλ δολοφόνησε περισσότερους από 100 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 51 που σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια.


Έχει διαβαστεί 444 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 383 επισκέπτες και 1 μέλος.