Παρασκευή, 03 Δεκ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό
  • Πρωτοβουλία Τάσου Μπαρτζώκα για την ανέγερση νεόκτιστου Ειδικού Σχολείου Αλεξάνδρειας
  • Ο Δήμαρχος Βέροιας κοντά στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βέροιας
  • Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ: Είναι μέρα αγώνα για λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρίες και όχι αφορμή για μεγάλα λόγια
  • Μήνυμα Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
  • Βέροια: Εκτακτη διακοπή νερού
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό1 Πρωτοβουλία Τάσου Μπαρτζώκα για την ανέγερση νεόκτιστου Ειδικού Σχολείου Αλεξάνδρειας2 Ο Δήμαρχος Βέροιας κοντά στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βέροιας3 Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ: Είναι μέρα αγώνα για λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρίες και όχι αφορμή για μεγάλα λόγια4 Μήνυμα Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία5 Βέροια: Εκτακτη διακοπή νερού6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα»

Πέρασαν 77 χρόνια από κείνη τη «Ματωμένη Κυριακή» της 3ης του Δεκέμβρη 1944. Δεν είχαν περάσει καν δυο μήνες από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους Γερμανούς και ο λαός της Αθήνας ματοκυλίστηκε από το νέο κατακτητή. Δυο μέρες πριν, είχε προηγηθεί το ιταμό τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι και της ελληνικής πλουτοκρατίας για ... Περισσότερα

EUROGROUP: Δρομολογούν «πακέτο» 500 δισ. στις επιχειρήσεις, στέλνοντας βαρύ λογαριασμό στους λαούς

από Η Άλλη Άποψη
EUROGROUP: Δρομολογούν «πακέτο» 500 δισ. στις επιχειρήσεις, στέλνοντας βαρύ λογαριασμό στους λαούς

Εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών, αλλά και αντιλαϊκής ομοφωνίας για το ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο», συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup για να αποφασίσει νέα «πακέτα» στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Δίνοντας το στίγμα των μέτρων στήριξης που δρομολογούνται, ο επικεφαλής του Eurogroup  Μ. Σεντένο, σε συνέντευξή του σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους παρακάτω αλληλοσυμπληρούμενους μηχανισμούς:

-- Αυτόν του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για όλα τα κράτη - μέλη, με δυνατότητα χρηματοδότησης μέχρι 240 δισ. ευρώ. Λόγος γίνεται για αξιοποίηση ποσών στο 2% του ΑΕΠ ως δείκτη αναφοράς για τη διαθέσιμη χρηματοδότηση προς τα κράτη - μέλη, με προσαρμογές ανάλογες με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης σε κάθε οικονομία.

-- Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους έως και 100 δισ. ευρώ, με το όνομα SURE, για τη λεγόμενη «αντασφάλιση της εργασίας», όπως οι ίδιοι αποκαλούν την κρατική επιδότηση των εργοδοτών για τα κάθε είδους προγράμματα «μερικής απασχόλησης», που ξεδιπλώνεται σε αυτή τη φάση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και αυτής της ΝΔ.

-- Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Για την ώρα, το συνολικό πακέτο (μαζί με τις αποφάσεις που αναμένονται σήμερα και αναμένεται να φτάσουν τα 540 δισ. ευρώ) αναμένεται να ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. 

Ο Μ. Σεντένο δήλωσε πως το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου παραμένει ανοιχτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με την επόμενη φάση, που θα αφορά την ανάκαμψη.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλ. Σολτς, επανέλαβε την αντίθεση του Βερολίνου με την έκδοση «κορονο-ομολόγων», λέγοντας πως με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασία μειωμένου χρόνου, θα έχουμε «τρία πολύ ισχυρά μηνύματα αλληλεγγύης». Σε αυτά θα μπορούσε να προστεθεί ακόμη ένα «ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανοικοδόμησης, ώστε η οικονομία στην Ευρώπη να αναπτυχθεί εκ νέου», πρόσθεσε.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης εντός των υφιστάμενων εργαλείων και  θεσμικών οργάνων. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτά τα εργαλεία και να παραμείνουμε ανοιχτοί για να κάνουμε περισσότερα. Καλούμε όλα τα μέλη του Eurogroup να εξετάσουν όλα τα πιθανά μέσα με επινοητικό και εποικοδομητικό τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το τέλος τηλεδιάσκεψης που είχε χθες το βράδυ με τους προέδρους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Eurogroup.

Βεβαίως, η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» που επικαλούνται όλα τα κράτη – μέλη, μοιάζει με ανέκδοτο, όπως επιβεβαιώνουν οι έντονες αντιθέσεις των κρατών – μελών. Σε αυτό που ομονοούν φυσικά είναι ότι ο λογαριασμός για τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου θα φορτωθεί στις πλάτες των λαών, με νέους αυστηρούς όρους και δεσμεύσεις.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Ριζοσπάστης»). 

Έχει διαβαστεί 254 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 14 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 5 ως 14 °C
Άνεμος Α 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 543 επισκέπτες και 0 μέλη.