Καθώς ολοκληρώνεται μια ακόμα φάση «προσαρμογής» της Ενέργειας - εμπόρευμα στην «απελευθερωμένη» αγορά της παραγωγής και διανομής, ο λαός μπορεί να δει τώρα πιο καθαρά τα ψέματα που του έλεγαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα για τα «οφέλη» που θα αποκόμιζε τάχα από τη στρατηγική της ΕΕ και σ' αυτόν τον τομέα.Τη στρ... Περισσότερα
Eurogroup: Πρόσθετα μέτρα και εγγυήσεις ζητάνε οι υπουργοί Οικονομικών
από Η Άλλη Άποψη
Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζητάνε πρόσθετα μέτρα και εγγυήσεις, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η συνεδρίαση του Eurogroup έχει διακοπεί για να δειπνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών.
Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι υπουργοί και εκπρόσωποι των «θεσμών» στη διάρκεια του διαλείμματος επεξεργάζονται λίστα με επιπλέον μέτρα. Επικαλούμενο πηγές από τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες το Κυπριακό Πρακτορείο υποστηρίζει ότι θεώρησαν «λίγα» τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση στον δημοσιονομικό τομέα και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, καθώς και ότι δεν ανταποκρίνονται στα περίπου 80 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα, εφόσον εγκριθεί τριετές πρόγραμμα.
Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» γράφει στην ιστοσελίδα του πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα παραπέμψουν στη Σύνοδο Κορυφής την «τελική απόφαση».
Πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ΕΡΤ1 αναφέρουν ότι παρουσιάστηκε εμπλοκή εξαιτίας του υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν έχει εντολή από την κυβέρνηση του να διαπραγματευτεί συμφωνία.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν για να αποφασίσουν για το νέο δάνειο που έχει ζητήσει η συγκυβέρνηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και για τις αντιλαϊκές προτάσεις που συνοδεύουν το αίτημα.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Eurogroup, το ευρωπαϊκό όργανο έλαβε την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το αίτημα της Ελλάδας να λάβει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. «Η αξιολόγηση των θεσμών, βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης του ESM, και η αρχική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων ελήφθησαν από το Eurogroup» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα,οι θεσμοί έστειλαν στο Eurogroup δύο κείμενα. Πρώτον, την αξιολόγηση που αφορά τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, βάσει του Άρθρου 13 της Συνθήκης του EΜΣ και, δεύτερον, την αξιολόγηση επί των ελληνικών προτάσεων.
Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα την επόμενη τριετία από το νέο πρόγραμμα στήριξης του EΜΣ θα κυμανθούν μεταξύ 78 και 84 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης εκτιμούσε ότι μέχρι την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4 βδομάδες. Έτσι αναζητούνται «εναλλακτικοί» τρόποι ενδιάμεσης χρηματοδότησης, προκειμένου η συγκυβέρνηση να αποπληρώσει οφειλές -τη ληξιπρόθεσμη και άλλες- προς το ΔΝΤ (περίπου 2 δισ. ευρώ), καθώς και προς την ΕΚΤ (ακόμη 3,4 δισ. ευρώ στις 20 Ιούλη). Άλλωστε, το σύνολο της νέας δανειακής σύμβασης θα πάει στην εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.