Τρίτη, 24 Μάι, 2022

  • ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ:  Σάββατο 28 Μάιου, 8.30μ.μ. στο Γήπεδο Μπάσκετ Εληάς
  • ΔΗΠΕΘΕ: «Τα μαγικά μαξιλάρια»
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/5
  • Ομιλία Γ. Μοσχόπουλου στη Νάουσα
  • ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ: Ανακαλύφθηκε στην Αργεντινή ένας από τους μεγαλύτερους πτερόσαυρους
  • Ο λαός πληρώνει
ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ:  Σάββατο 28 Μάιου, 8.30μ.μ. στο Γήπεδο Μπάσκετ Εληάς1 ΔΗΠΕΘΕ: «Τα μαγικά μαξιλάρια»2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/53 Ομιλία Γ. Μοσχόπουλου στη Νάουσα4 ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ: Ανακαλύφθηκε στην Αργεντινή ένας από τους μεγαλύτερους πτερόσαυρους5 Ο λαός πληρώνει6

Το Σχόλιο της Ημέρας

 «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ

Την ασφυκτική κατάσταση για τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες, αναδεικνύουν στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποιήθηκε πριν μερικές μέρες, υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των «κόκκινων» δανείων και για αύξηση των ρυθμίσεων, αφού η ακρίβει... Περισσότερα

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις ευθύνες της ΕΕ

από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις ευθύνες της ΕΕ

Τις διαχρονικές ευθύνες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν τα ΝΑΤΟϊκά προσχήματα για τη δήθεν «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», για να διεξάγουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους καταδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αφορμή τις ανησυχητικές εξελίξεις σε βάρος του λαού του Αφγανιστάν.

Στην Ερώτησή τους προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της Κομισιόν Ζ. Μπορέλ, οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος σημειώνουν:

«20 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο Αφγανιστάν καταρρέουν όλα τα προσχήματά της. Αποκαλύπτεται για ακόμα μια φορά ότι η λεγόμενη "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" αποτελεί το δούρειο ίππο που αξιοποιήθηκε και συνεχίζει να αξιοποιείται ως πρόσχημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά και στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ κ.α. Κριτήριο αυτών των επεμβάσεων αποτελούν οι γεωπολιτικές επιδιώξεις και η εξασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας των επιχειρηματικών τους ομίλων στον ανταγωνισμό με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις όπως Κίνα και Ρωσία. Το Αφγανιστάν άλλωστε είναι μια χώρα πλούσια σε εξορυκτικές δυνατότητες που βρίσκεται στην καρδιά τέτοιων διασταυρούμενων γεωστρατηγικών σχεδιασμών.

Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελούν οι σημερινές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου δύο δεκαετίες μετά, η χώρα παραδίδεται στους σκοταδιστές Ταλιμπάν, στους ίδιους δηλαδή που η καταπολέμησή τους αποτέλεσε την πρόφαση της ιμπεριαλιστικής εισβολής της ευρωατλαντικής συμμαχίας. Αυτούς που "ξεπήδησαν" από τους Μουτζαχεντίν που οι ΗΠΑ και η τότε ΕΟΚ χαιρέτησαν ως απελευθερωτές, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν, σε βάρος της Λαϊκής Επανάστασης στο Αφγανιστάν που είχε ήδη προλάβει να κατοχυρώσει πρωτοφανή για την εποχή και τις συνθήκες της χώρας δικαιώματα στο λαό και ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Την ίδια ώρα, ο αφγανικός λαός μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους, εκατομμύρια ξεριζωμένους πρόσφυγες, μια κατεστραμμένη χώρα με ζωή σε άθλιες συνθήκες, φτώχεια και εξαθλίωση. Η ΕΕ φέρει μεγάλες ευθύνες για αυτήν την κατάσταση. Η Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες της ΕΕ, είχε αδιάλειπτη 20χρονη συμμετοχή, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, στις αποστολές δυνάμεων κατοχής με στρατιωτικά και άλλα μέσα.

Στο πλαίσιο της αντιδραστικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ ήδη προμηνύεται η άγρια καταστολή, η παραμονή των προσφύγων σε απάνθρωπες υπερδομές και οι μαζικές απελάσεις των ξεριζωμένων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αντιπρόεδρος/ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ:

- από τη στιγμή που η ΕΕ με δηλώσεις της επιδιώκει να θέσει στις αποκρουστικές δυνάμεις των Ταλιμπάν όρους περί "σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" προκειμένου να μη διακοπεί η συνεργασία και χρηματοδότηση προς το Αφγανιστάν, τους θεωρεί ως εν δυνάμει εταίρους της;

- πώς τοποθετείται σχετικά με τις ευθύνες της ΕΕ για τη σημερινή κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπως διαμορφώθηκαν μετά από την εικοσαετή συμμετοχή και εμπλοκή της στο στρατό κατοχής μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ;

- πώς τοποθετείται για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, και του νέου κύματος που αναμένεται από το Αφγανιστάν, για άμεσες διαδικασίες ασύλου στις χώρες πραγματικού προορισμού, χωρίς απελάσεις, χωρίς εγκλωβισμό στις υπερδομές - φυλακές, για τις οποίες μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει 175 εκατ. ευρώ;».


Έχει διαβαστεί 999 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 29 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 24 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 18 ως 30 °C
Άνεμος Ν 1-3 μποφόρ

Τετάρτη, 25 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 32 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 393 επισκέπτες και 0 μέλη.