Της άφιξης Ερντογάν προηγήθηκαν διάφορες ...καφενειακές αναλύσεις στα κανάλια και στα ραδιόφωνα για το τι σηματοδοτεί το «καλό κλίμα» που οι «έγκριτοι» σχολιαστές διέβλεπαν ότι θα ακολουθήσει. Οι μεν έλεγαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έρχεται περίπου ...ταπεινωμένος στην Ελλάδα, σε μια «δύσκολη περίοδο» για τη χώρα του, εξαιτίας των διεθνών... Περισσότερα
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερώτηση για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων
από Η Άλλη Άποψη
Το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων για όσο καιρό διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα έθεσε σε Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.
Η Ερώτηση έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία, στην Ελλάδα σήμερα βρίσκονται 22.000 παιδιά προσφύγων, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, αλλά και των αποφάσεων της ΕΕ στις οποίες συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Το βασικό σήμερα είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα για οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, γρήγορη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας, δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής διαμονής.
Ωστόσο, για τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα χρειάζεται άμεσα κρατική παρέμβαση εκπαιδευτικής στήριξης, δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, παίρνοντας υπόψη τη ρευστότητα για τη χώρα της τελικής εγκατάστασής τους.
Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται επίσης η ψυχολογική στήριξή τους από ειδικούς, καθώς είναι φανερό ότι υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες και βιώματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η οργάνωση αυτής της παρέμβασης πρέπει να αποτελεί κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται κονδύλια και συνδέονται συχνά με σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
- Προβλέπει συγκεκριμένα κονδύλια για τη στήριξη της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων από το κράτος χωρίς καμία μεσολάβηση ΜΚΟ;
- Πώς τοποθετείται στην άμεση ανάγκη συγκρότησης δομών προσωρινής διαμονής προσφύγων και αξιοποίηση των δημόσιων σχολείων μέσα στο καλοκαίρι για κέντρα εκπαιδευτικής στήριξης, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας και μιας ξένης γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, φυσική αγωγή κ.ά.;
- Στελέχωση των δομών αυτών με όλο το αναγκαίο προσωπικό;».