Παρασκευή, 03 Δεκ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό
  • Πρωτοβουλία Τάσου Μπαρτζώκα για την ανέγερση νεόκτιστου Ειδικού Σχολείου Αλεξάνδρειας
  • Ο Δήμαρχος Βέροιας κοντά στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βέροιας
  • Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ: Είναι μέρα αγώνα για λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρίες και όχι αφορμή για μεγάλα λόγια
  • Μήνυμα Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
  • Βέροια: Εκτακτη διακοπή νερού
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό1 Πρωτοβουλία Τάσου Μπαρτζώκα για την ανέγερση νεόκτιστου Ειδικού Σχολείου Αλεξάνδρειας2 Ο Δήμαρχος Βέροιας κοντά στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βέροιας3 Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ: Είναι μέρα αγώνα για λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρίες και όχι αφορμή για μεγάλα λόγια4 Μήνυμα Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία5 Βέροια: Εκτακτη διακοπή νερού6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα»

Πέρασαν 77 χρόνια από κείνη τη «Ματωμένη Κυριακή» της 3ης του Δεκέμβρη 1944. Δεν είχαν περάσει καν δυο μήνες από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους Γερμανούς και ο λαός της Αθήνας ματοκυλίστηκε από το νέο κατακτητή. Δυο μέρες πριν, είχε προηγηθεί το ιταμό τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι και της ελληνικής πλουτοκρατίας για ... Περισσότερα

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Μέτρα προς όφελος των αγροτοβιομηχανικών ομίλων η απάντηση της ΕΕ στα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων

από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Μέτρα προς όφελος των αγροτοβιομηχανικών ομίλων η απάντηση της ΕΕ στα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων

Γνώστης των αρνητικών συνεπειών που φορτώνονται οι παραγωγοί δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και στους εργατοϋπαλλήλους από την πολιτική της ΕΕ και από τους σφοδρούς οικονομικούς ανταγωνισμούς ΕΕ - ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, αντιτείνει ως μέτρο δήθεν ανακούφισης των «θιγόμενων» τα λεγόμενα προγράμματα προώθησης, υπονοώντας ότι μέσω της ενίσχυσης της «εξωστρέφειας» των εμποροβιομήχανων θα ευνοηθούν αγρότες και εργατοϋπάλληλοι.

Πρόκειται για κοροϊδία.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι για άλλη μια φορά οι μεγάλοι ωφελημένοι, καθώς, εκτός από τις προνομιακές άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις που εξασφαλίζουν μέσω και των συγκεκριμένων προγραμμάτων, έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των δασμών μετακυλίοντας τις όποιες απώλειές τους στους μικρομεσαίους αγρότες και στους εργαζόμενους που για άλλη μια φορά θα πληρώσουν το μάρμαρο.

Αυτό αποδεικνύει το παράδειγμα των ροδακινοπαραγωγών που αναγκάζονται να πουλάνε «κοψοχρονιά» τη σοδειά τους στους βιομηχάνους κομπόστας. Ή των κτηνοτρόφων που συνεχίζουν να βλέπουν την τιμή γάλακτος να παραμένει σταθερά πολύ κάτω από την τιμή παραγωγής με την πίεση εκβιασμών από τις μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου που απολαμβάνουν τεράστια κερδοφορία ότι αν δεν δεχτούν τους όρους τους η παραγωγή τους θα μείνει αδιάθετη.

Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούνται και οι δασμοί των ΗΠΑ στην κομπόστα και στη φέτα ώστε να δικαιολογούν τη διατήρηση των χαμηλών τιμών.

Αλλά και στο ελαιόλαδο, που εξαιρέθηκε από τους δασμούς, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι αρχικοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ σίγησαν από τη στιγμή που η τιμή στο λάδι κατρακύλησε κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η αύξηση των κερδών των βιομηχάνων και εξαγωγέων που μεγαλώνουν το μερίδιό τους στην αγορά των ΗΠΑ σε αντίθεση με τους αντίστοιχους της Ισπανίας, όπου έχουν επιβληθεί δασμοί, καθόλου δεν σημαίνει βελτίωση της θέσης των αγροτοπαραγωγών.

Οι όποιες χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, είτε μέσω ΚΑΠ είτε άλλων προγραμμάτων, υπηρετούν την παραπέρα συγκέντρωση της παραγωγής από το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο και σε μια πορεία και της γης σε μεγάλες καπιταλιστικές φάρμες.

Μικρομεσαίοι αγρότες και εργαζόμενοι με την πάλη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, που στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, τους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές, την ΚΑΠ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να δυναμώσουν τον αγώνα τους που βρίσκεται σε εξέλιξη για ικανοποιητικές κατώτατες εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, άμεση και στο 100% καταβολή αποζημιώσεων στην παραγωγή και το κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ, καμιά περικοπή ενισχύσεων ενάντια στις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ακολουθούν η Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και η απάντηση της επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003401/2019 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κώστας Παπαδάκης

Θέμα: Οι αρνητικές συνέπειες στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους από τους σφοδρούς οικονομικούς ανταγωνισμούς ΕΕ - ΗΠΑ

Με νέο γύρο δασμών σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που εισάγονται από την ΕΕ απαντούν οι ΗΠΑ στις επιδοτήσεις προς την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία "Airbus", ενώ αντίστοιχα μέτρα προετοιμάζει και η ΕΕ. Η εξέλιξη της εμπορικής αυτής διαμάχης αποτελεί κλιμάκωση των οξύτατων οικονομικών ανταγωνισμών ΕΕ - ΗΠΑ.

Το μάρμαρο της σφοδρής οικονομικής αντιπαράθεσης, που μόνο στόχο έχει τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων, θα πληρώσουν και πάλι οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι τεράστιες ήταν οι ζημιές στους μικρομεσαίους αγρότες (κυρίως ροδακινοπαραγωγοί) και από το εμπάργκο της Ρωσίας που επιβλήθηκε μετά από τις κυρώσεις της ΕΕ.

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για την εξαίρεση του ελαιόλαδου και των βρώσιμων ελιών, ελληνικά προϊόντα (π.χ. φέτα, παρασκευάσματα φρούτων, όπως κομπόστες ροδάκινου κ.ά.) παραμένουν στη λίστα επιβολής δασμών.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι (γαλακτοβιομήχανοι, κονσερβοποιοί κ.λπ.) των κλάδων που πλήττονται θα επιδιώξουν να μετακυλήσουν τις όποιες απώλειες τόσο στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, πληρώνοντας με ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους (αιγοπρόβειο γάλα, συμπύρηνο ροδάκινο κ.λπ.), όσο και στους εργατοϋπαλλήλους των επιχειρήσεών τους. Βέβαιο επίσης είναι ότι και οι μεγαλοεξαγωγείς και βιομήχανοι ελαιόλαδου που εξαιρέθηκαν δεν πρόκειται να "μοιράσουν" τα κέρδη τους.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς τοποθετείται στο ενδεχόμενο των παραπάνω αρνητικών συνεπειών για τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους εργατοϋπαλλήλους που πλήττονται ακόμα μια φορά από την πολιτική της ΕΕ και τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων;».

«E-003401/2019

Απάντηση του κ. Wojciechowski εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - 7.1.2020

Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση της ευαισθησίας των συγκεκριμένων γεωργικών προϊόντων διατροφής που αποτελούν στόχο των δασμών των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς προκειμένου να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός τους στους θιγόμενους παραγωγούς της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα ήθελε επίσης να υπενθυμίσει ότι τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη και οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να επωφεληθούν από τα προγράμματα προώθησης της ΕΕ (ύψους 200 εκατ. ευρώ το 2020), τα οποία θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να μετριάσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ θα πρέπει να επικρατήσει εποικοδομητικός διάλογος για την επίλυση των διμερών εμπορικών διαφορών. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή παραμένει σε επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και επιδιώκει με κάθε ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τις ΗΠΑ σχετικά με το θέμα αυτό».

Έχει διαβαστεί 217 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 14 °C
Άνεμος Ν 1-3 μποφόρ

Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 5 ως 14 °C
Άνεμος Α 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 194 επισκέπτες και 1 μέλος.