Τρίτη, 03 Αύγ, 2021

  • Δηλώσεις…
  • Αναμένεται απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής για την τρίτη δόση . Στα τέλη Αυγούστου η επιχειρησιακή ετοιμότητα
  • Σέλι : Δωρεάν συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη
  • ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
  • ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Στα 2.156 τα νέα κρούσματα, 8 νέοι θάνατοι, 188 διασωληνωμένοι
  • Μήνυμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας υπέρ του εμβολιασμού: «Εμβολιαζόμαστε, προστατευόμαστε»
Δηλώσεις…1 Αναμένεται απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής για την τρίτη δόση . Στα τέλη Αυγούστου η επιχειρησιακή ετοιμότητα2 Σέλι : Δωρεάν συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη3 ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ4 ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Στα 2.156 τα νέα κρούσματα, 8 νέοι θάνατοι, 188 διασωληνωμένοι5 Μήνυμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας υπέρ του εμβολιασμού: «Εμβολιαζόμαστε, προστατευόμαστε»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Δεν μας έχουν δώσει ούτε μια καραμέλα για να γίνει καλύτερος ο Τεντόγλου»...

Μετά την κατάκτηση του Χρυσού Μτεαλλίου από τον Μίλτο Τεντόγλου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, περίσσεψαν τα συχαρίκια και οι δηλώσεις από τους εκπροσώπους της επίσημης πολιτείας.Ωστόσο, τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η προετοιμασία του Ολυμπιονίκη του μήκους και των άλλων συναθλητών του, της Εθνικής Ομάδ... Περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών: Η ιστορική αλήθεια δεν διαστρεβλώνεται, ούτε παραγράφεται

από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών: Η ιστορική αλήθεια δεν διαστρεβλώνεται, ούτε παραγράφεται

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία (ΕΚΠ) στέλνει αγωνιστικό χαιρετισμό στους λαούς της Ευρώπης, για την 74η επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Η ιστορική αλήθεια δεν διαστρεβλώνεται, ούτε παραγράφεται.

Η μεγάλη αντίσταση του Σοβιετικού λαού ενάντια στην προβαλλόμενη τότε ως ανίκητη ναζιστική Γερμανία και τους συμμάχους της στην Ευρώπη, έληξε με τη συντριβή και την άνευ όρων συνθηκολόγηση του φασισμού. Η 9η Μάη καταγράφηκε στην Ιστορία ως η μέρα που σηματοδότησε τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, όπου ο Κόκκινος Στρατός, υψώνοντας στο Ράιχσταγκ την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, ολοκλήρωσε την πιο μεγάλη μεγάλη Νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό.

Τον Νοέμβρη του 1936, η Ιαπωνία και η φασιστική Γερμανία υπέγραψαν μια αντικομμουνιστική συμφωνία (το Αντικομιντέρν Σύμφωνο). Την περίοδο 1939 - 1941, τα γερμανικά φασιστικά στρατεύματα, σε αναζήτηση της ναζιστικής επιδίωξης για παγκόσμια κυριαρχία, κατέλαβαν την Πολωνία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία. Ενώ η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ένας διακηρυγμένος στόχος της ναζιστικής Γερμανίας, όλες οι καπιταλιστικές δυνάμεις ήταν εχθρικές προς την ΕΣΣΔ και τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής εξουσίας.

Τον Ιούνη του 1941, η φασιστική Γερμανία επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Τις πρώτες δύο εβδομάδες, οι φασίστες προχώρησαν βαθιά στο σοβιετικό έδαφος, καταλαμβάνοντας τη Λιθουανία, τη Λετονία και ένα σημαντικό τμήμα της Λευκορωσίας, την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Ο σοβιετικός λαός, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, κινητοποίησε όλους τους πόρους που είχε στη διάθεσή του για να αποκρούσει τον εχθρό και να νικήσει το φασισμό. Μετά από αίτημα του ΚΚΣΕ και της σοβιετικής κυβέρνησης, εκατοντάδες χιλιάδες σοβιετικοί πολίτες εντάχθηκαν στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού. Στις σκληρές αμυντικές μάχες το καλοκαίρι του 1941, οι σοβιετικές δυνάμεις υπερασπίστηκαν ηρωικά την πατρίδα τους. Ο αγώνας της Σοβιετικής Ένωσης έγινε ένα κρίσιμο μέρος του αγώνα των λαών της Ευρώπης και του κόσμου ενάντια στη φασιστική επιθετικότητα. Η ηρωική υπεράσπιση του Στάλινγκραντ, η ήττα των φασιστικών δυνάμεων στη μάχη του Κουρσκ και οι ηρωικές ενέργειες των κομμουνιστών παρτιζάνων διέλυσαν την αποφασιστικότητα των φασιστών.

Στις 12 Γενάρη 1945, ο Κόκκινος Στρατός ξεκίνησε την τελική του επίθεση κατά μήκος ενός μετώπου που εκτεινόταν από τη Βαλτική Θάλασσα, μέχρι τα Καρπάθια. Η επίθεση αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς. Οι ναζί έφεραν όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για την υπεράσπιση του Βερολίνου. Το Βερολίνο έγινε το σκηνικό μίας κοσμοϊστορικής μάχης, όπου οι προελαύνουσες σοβιετικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη, δρόμο το δρόμο και σπίτι το σπίτι. Στις 30 Απρίλη 1945, ο Χίτλερ αυτοκτόνησε ενόψει της σίγουρης ήττας. Την επόμενη μέρα, την 1η Μάη, η κόκκινη σημαία της νίκης με το σφυρί και το δρεπάνι, κυμάτιζε πάνω από το Ράιχσταγκ - ένα εμβληματικό σύμβολο του αποφασιστικού ρόλου της ΕΣΣΔ στην ήττα του φασισμού. Η ναζιστική Γερμανία παραδόθηκε την επόμενη ημέρα και στις ημέρες που ακολούθησαν συνθηκολόγησε. Στις 9 Μάη, οι σοβιετικές δυνάμεις κατέστρεψαν τις ναζιστικές τακτικές στρατιωτικές ομάδες περικυκλώνοντας την Πράγα και η Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων. Η νίκη ήταν εξασφαλισμένη, ο φασισμός ηττήθηκε ολοκληρωτικά, οι χώρες και οι λαοί απελευθερώθηκαν από τη φασιστική καταπίεση και η Ειρήνη αποκαταστάθηκε στην Ευρώπη.

Η φασιστική επιθετικότητα αντιμετωπίστηκε και συνετρίβη. Αυτό επιτεύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της αντιφασιστικής αντίστασης στη φασιστική κατεχόμενη Ευρώπη. Η αντοχή και η μαχητικότητα που επέδειξε η Σοβιετική Ένωση οφειλόταν στο σοσιαλιστικό χαρακτήρα της, στη κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένη οικονομία της, με το λαό να είναι ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει. Είναι δε σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να θυμηθούμε τον αποφασιστικό ρόλο και τη συμβολή του Κόκκινου Στρατού, της Σοβιετικής Ένωσης και του λαού της στην ήττα του φασισμού. Η Σοβιετική Ένωση έχασε πάνω από 20 εκατομμύρια πολίτες της. 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους. 1.700 πόλεις, 70.000 χωριά και 31.850 βιομηχανικές επιχειρήσεις καταστράφηκαν. Πάνω από δύο εκατομμύρια μέλη του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος σκοτώθηκαν στη μάχη, ή σε αντάρτικες επιχειρήσεις, ή στην παράνομη πάλη. Η ήττα του γερμανικού φασισμού και του ιαπωνικού μιλιταρισμού άνοιξε το δρόμο προς τη σοσιαλιστική απελευθέρωση και την επανάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Σήμερα, η συνεχιζόμενη επίθεση του κεφαλαίου και των επικίνδυνων εξελίξεων στο ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, συνεχίζουν να υπογραμμίζουν τη διαρκή απειλή του φασισμού και του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει η συκοφαντική αντικομμουνιστική επίθεση που προσπαθεί να εξαλείψει την ιστορική αλήθεια. Η απελευθέρωση της Ευρώπης και του κόσμου δεν μπορεί ποτέ να διαχωριστεί από τον ιστορικό ρόλο του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο, του λαού του και των εκατομμυρίων κομμουνιστών που θυσίασαν τη ζωή τους και συνέβαλαν αποφασιστικά στην ήττα του ναζισμού και του φασισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία αποκαλύπτει και καταδικάζει τη συστηματική επιχείρηση της ΕΕ να σβήσει από την ιστορική μνήμη και συνείδηση των λαών, τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, μετατρέποντας προκλητικά την 9η Μάη σε "μέρα της Ευρώπης". Αντιπαλεύει μαχητικά τον αντικομμουνισμό και την ανιστόρητη ταύτιση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού, που επιδιώκει η ΕΕ να καθιερώσει και οι κυβερνήσεις της. Η διαστρέβλωση της Ιστορίας με εργαλείο τη διάδοση του αντικομμουνισμού, τα ανιστόρητα κηρύγματα, ιδιαίτερα στη νεολαία, δεν θα περάσουν. Καταδικάζουμε την πολιτική της ΕΕ που προωθεί τις αντικομουνιστικές διώξεις, την απαγόρευση της δράσης ΚΚ, των κομμουνιστικών συμβόλων, την καταστροφή μνημείων κομμουνιστών και άλλων αντιφασιστών, όπως αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πολωνία, την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής, την προκλητική απόδοση τιμών και συντάξεων στους ναζί και τους απογόνους τους, κ.ά. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στα στελέχη του ΚΚ Πολωνίας, που δικάζονται και πάλι στις 15 Μάη από τις Πολωνικές αρχές, παρά την αθώωσή τους μόλις πριν 3 μήνες. Δεν θα τα καταφέρουν να βάλουν εμπόδια στη διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών.

Ο ρατσισμός, ο φασισμός και η ακροδεξιά αποτελούν μορφές διαχείρισης της δικτατορίας του κεφαλαίου, του καπιταλισμού. Αυτά τα αντιδραστικά ρεύματα τροφοδοτούνται από την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, τους πολέμους που εξαπολύει, την πολιτική της ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, τον αντικομμουνισμό και την ανιστόρητη εξίσωση κομμουνισμού - φασισμού που αποτελούν "ιδρυτική της αξία". Τροφοδοτούνται και αναπαράγονται από τον ίδιο τον καπιταλισμό που υπηρετεί η ΕΕ και τα αστικά κόμματα. Γι' αυτό και η σοσιαλδημοκρατία, παλιά και νεόκοπη, οι αστικές δυνάμεις που στηρίζουν και αποτελούν απολογητές της ΕΕ, επιχειρούν να εξαπατήσουν το λαό μπροστά στις ευρωεκλογές, αυτοπροβαλλόμενες ως δήθεν "προοδευτικές".

Πραγματικά προοδευτική είναι η πολιτική των ΚΚ, η πάλη τους ενάντια στην ΕΕ, είναι η ταξική πάλη και η αφοσίωση των κομμουνιστών στην οργάνωσή της. Όπως η ίδια η Ιστορία το απέδειξε, οι κομμουνιστές είναι οι συνεπείς, ανυποχώρητοι και αποτελεσματικοί πολέμιοι του φασισμού και του συστήματος που τους θρέφει. Για αυτό και οι λαοί, μπροστά στις ευρωεκλογές μπορούν να ενισχύσουν αποφασιστικά τα ΚΚ που παλεύουν ενάντια στην ΕΕ, συνολικά κατά των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και η ενίσχυσή τους σε κάθε πολιτική μάχη συμβάλει στην ανάπτυξη της πάλης των λαών.

Καλούμε τους λαούς να αποδυναμώσουν τις δυνάμεις που ποικιλοτρόπως στηρίζουν την ΕΕ και σπέρνουν αυταπάτες ότι αυτή "διορθώνεται".

ΟΧΙ στην ΕΕ των μονοπωλίων, του κεφαλαίου και των πολέμων!

Για μια Ευρώπη της ευημερίας των λαών, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, του σοσιαλισμού!.

Ζήτω η 9η Μάη - Ημέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των λαών!»

Έχει διαβαστεί 449 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 26 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2 μποφόρ

Τρίτη, 03 Αυγούστου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 28 ως 39 °C
Άνεμος ΔΒΔ 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 04 Αυγούστου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 28 ως 38 °C
Άνεμος Β 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 170 επισκέπτες και 0 μέλη.