Παρασκευή, 01 Ιούλ, 2022

  • Ατομική ευθύνη η 4η δόση για τους 30 με 59 ετών. Σύσταση για τους άνω των 70 ετών
  • «ΕΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΩ ΣΤΟ ΕΜΕΙΣ!»
  • Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή ο απαράδεκτος νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ
  • Τι λένε οι βουλευτές της Ημαθίας;
  • Έφυγε από τη ζωή ο Ηλίας Νικολακόπουλος (Η σχέση του με τη Βέροια)
  • «Ανησυχία» και «διαμαρτυρία» του Πεκίνου για τη Νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤO
Ατομική ευθύνη η 4η δόση για τους 30 με 59 ετών. Σύσταση για τους άνω των 70 ετών1 «ΕΝΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΩ ΣΤΟ ΕΜΕΙΣ!»2 Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή ο απαράδεκτος νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ3 Τι λένε οι βουλευτές της Ημαθίας;4 Έφυγε από τη ζωή ο Ηλίας Νικολακόπουλος (Η σχέση του με τη Βέροια)5 «Ανησυχία» και «διαμαρτυρία» του Πεκίνου για τη Νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤO6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Απάντηση στον εφησυχασμό

Με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας να γίνονται όλο και πιο εφιαλτικές και τα καθημερινά στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος, από τη μία καταρρέει κάθε ισχυρισμός που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει τη «λήξη» της πανδημίας πριν από δυο μήνες και από την άλλη επιβεβαιώνονται οι προειδοποιή... Περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ: Αποτυχημένη η πολιτική «μείωσης της βλάβης»

από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ: Αποτυχημένη η πολιτική «μείωσης της βλάβης»

Η αποτυχία της πολιτικής «μείωσης της βλάβης» αποτυπώνεται και στην «Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2021: Τάσεις και εξελίξεις, η τελευταία ετήσια ανασκόπηση της κατάστασης των ναρκωτικών στην Ευρώπη», όπως δημοσιεύεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Παρακολούθησης Ναρκωτικών (ΕΚΠΝΤ). Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική «μείωσης της βλάβης» κυριαρχεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με κίβδηλα επιχειρήματα ότι «θα μειώσει τους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών, θα περιορίσει τις βλάβες στην υγεία, την προσφορά και ζήτηση των ναρκωτικών» που συνοδεύτηκαν με τα γνωστά ιδεολογήματα για την αποποινικοποίησή τους («διαχωρισμός μαλακών και σκληρών ναρκωτικών», «η κάνναβη δεν προκαλεί εξάρτηση» κ.λπ.).

«Είναι μια αγορά ναρκωτικών ανθεκτική στην αναστάτωση που προκάλεσε ο ιός COVID-19», σημειώνεται στην Εκθεση του ΕΚΠΝΤ, βάσει στοιχείων από 29 χώρες (ΕΕ των 27, Τουρκία και Νορβηγία). Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα ευρήματα της έρευνας που επιβεβαιώνουν τον εγκληματικό χαρακτήρα μιας πολιτικής που μόνο ενάντια στα ναρκωτικά δεν είναι.

Το 2019 περίπου 111.000 άτομα στην Ευρώπη ξεκίνησαν θεραπεία για απεξάρτηση από την κάνναβη (35% επί του συνόλου των αιτήσεων θεραπείας). Εξ αυτών περίπου 62.000 ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Σε 24 χώρες (όσες διαθέτουν στοιχεία), ο συνολικός αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκινούν θεραπεία για πρώτη φορά αυξήθηκε κατά 45% μεταξύ 2009 και 2019. Δεκαπέντε χώρες ανέφεραν αύξηση μεταξύ των ετών 2009 και 2019 και δύο ανέφεραν αύξηση το τελευταίο έτος (2018-2019).

Συνολικά 51% των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά το 2019 και δηλώνουν την κάνναβη ως κύρια ουσία χρήσης.

Κάνναβη ανιχνεύθηκε σε 26% των περιστατικών οξείας δηλητηρίασης συνδεόμενης με χρήση κι άλλων ναρκωτικών, σε ένα δίκτυο 23 νοσοκομείων σε 17 χώρες.

Με βάση στοιχεία από 26 χώρες (που διενήργησαν έρευνα μεταξύ 2015 και 2020), η χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο από κατοίκους της ΕΕ ηλικίας 15-34 ετών εκτιμάται σε 15,4%, με ένα εύρος από 3,4% στην Ουγγαρία έως 21,8% στη Γαλλία. Στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, ο επιπολασμός της χρήσης κάνναβης είναι υψηλότερος, με ποσοστό 19,2% (9,1 εκατομμύρια) να αναφέρει χρήση της ουσίας τον τελευταίο χρόνο και 10,3% (4,9 εκατομμύρια) χρήση τον τελευταίο μήνα.

Η ρητίνη κάνναβης που πωλείται στην Ευρώπη έχει μια άνευ προηγουμένου δραστικότητα, με περιεκτικότητα σε THC κατά μέσο όρο μεταξύ 20% και 28%.

Τα προϊόντα κάνναβης που διατίθενται σήμερα στην Ευρώπη περιλαμβάνουν προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε THC και νέες μορφές κάνναβης στην αγορά παράνομων ουσιών, καθώς και ένα φάσμα προϊόντων που περιέχουν εκχυλίσματα κάνναβης με χαμηλή περιεκτικότητα σε THC, τα οποία πωλούνται νόμιμα.

Διαπιστώνεται ρεκόρ κατασχέσεων κοκαΐνης, το 2019 κατασχέθηκαν 213 τόνοι (από 177 τόνους το 2018). Η καθαρότητα της κοκαΐνης έχει αυξηθεί και περισσότερα άτομα εισάγονται για πρώτη φορά σε θεραπεία. «Τα προκαταρκτικά δεδομένα για τις κατασχέσεις το 2020 υποδεικνύουν ότι η διαθεσιμότητα δεν έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Το 2019 εντοπίστηκαν στην αγορά ναρκωτικών της Ευρώπης πάνω από 400 νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Στην αγορά ναρκωτικών κυκλοφορούν συνθετικά κανναβινοειδή σε όλο και περισσότερες νέες μορφές, όπως υγρά για ηλεκτρονικά τσιγάρα και εμποτισμένα χαρτάκια.

Σε σύγκριση με τον αριθμό των θανάτων διαχρονικά, οι θάνατοι από υπερβολική δόση στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξάνονται από το 2012, συνολικά αλλά και στους εφήβους και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 35 ετών, με ιδιαίτερα υψηλή αύξηση της τάξης του 74% στους άνω των 50.

«Η πολλαπλή χρήση ουσιών συνεχίζει να προκαλεί αύξηση των θανάτων στην Ευρώπη», σημειώνεται. Το 2019 το ποσοστό θνησιμότητας από υπερβολική δόση στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 14,8 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών. Αύξηση των θανάτων λόγω χρήσης ηρωίνης/ μορφίνης καταγράφηκαν σε Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία και Σλοβακία. Σε ορισμένες χώρες τα οπιοειδή πλην ηρωίνης, όπως η μεθαδόνη, η βουπρενορφίνη, η φαιντανύλη, τα παράγωγά της και η τραμαδόλη, συνδέονται με σημαντικό ποσοστό θανάτων από υπερβολική δόση.

Η κοκαΐνη, κυρίως παρουσία οπιοειδών, ενοχοποιείται για περισσότερους από τους μισούς θανάτους λόγω χρήσης ναρκωτικών που αναφέρθηκαν στην Ισπανία και για περισσότερο από το 25% στη Γαλλία. Θάνατοι που συνδέονται με χρήση αμφεταμινών αναφέρθηκαν το 2019 από τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία, την Αυστρία, την Τσεχία και την Τουρκία.

 


Έχει διαβαστεί 514 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΝΑ 1-3 μποφόρ

Παρασκευή, 01 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 24 ως 34 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 02 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 36 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 514 επισκέπτες και 0 μέλη.