Τρίτη, 18 Ιαν, 2022

  • Πανδημία: Πάνω από 500 οι νεκροί στην Ημαθία. Ζητούνται ευθύνες!
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 18/1
  • Θα υπάρχουν απαντήσεις;
  • Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας ευχαριστεί τον Γεώργιο Χ. Χιονίδη για τη δωρεά όλης της προσωπικής του Βιβλιοθήκης
  • Άγγελος Τόλκας : «Αγώνας επιβίωσης  του Ξενοδοχειακού και Τουριστικού κλάδου στην Ημαθία»
  • Μαθητική κινητοποίηση στη Βέροια
Πανδημία: Πάνω από 500 οι νεκροί στην Ημαθία. Ζητούνται ευθύνες! 1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 18/12 Θα υπάρχουν απαντήσεις;3 Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας ευχαριστεί τον Γεώργιο Χ. Χιονίδη για τη δωρεά όλης της προσωπικής του Βιβλιοθήκης4 Άγγελος Τόλκας : «Αγώνας επιβίωσης  του Ξενοδοχειακού και Τουριστικού κλάδου στην Ημαθία»5 Μαθητική κινητοποίηση στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβέρνηση: Προχωράει τα σχέδια για ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια

Με τη λέξη «ασφάλεια» να κλίνεται σε όλες τις πτώσεις, τη στιγμή που η ανασφάλεια κυριαρχεί καθώς η προστασία της υγείας των φοιτητών βρίσκεται εκτεθειμένη με ευθύνη της κυβέρνησης, έγινε, χτες, στην Κομοτηνή, η επίσημη έναρξη της εκπαίδευσης των πρώτων 400 φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠ... Περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Στο προσκήνιο οι μεγάλες αντιθέσεις

από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Στο προσκήνιο οι μεγάλες αντιθέσεις

Συνεδριάζει σήμερα για τέταρτη φορά στη διάρκεια της πανδημίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μια ακόμα προσπάθεια - που προεξοφλείται από ευρωενωσιακούς παράγοντες ως τουλάχιστον «πρόωρη» - να γεφυρώσει με έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό τις αντιθέσεις που οξύνονται στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, μπροστά στη νέα κρίση και τη διαχείρισή της. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται, στον απόηχο και των πρόσφατων αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, να βρεθεί η πρόταση για τη σύσταση του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης».

Στην καθιερωμένη προ των συνόδων προσκλητήρια επιστολή του προς τους αρχηγούς των κρατών - μελών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, επισημαίνει ότι το πακέτο μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ που αποφάσισε το Γιούρογκρουπ στις 9 Απρίλη θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Ιούνη. Προσθέτει ότι «η συνολική οικονομική απάντηση στην κρίση περιλαμβάνει και ένα τέταρτο στοιχείο που συζητήθηκε από το Γιούρογκρουπ, αλλά δεν αποφασίστηκε ακόμα και αυτό είναι η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης».

Τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης διαφωνούν πάντως και ως προς τους πόρους που θα πρέπει να διαθέτει το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», αλλά κυρίως ως προς τον τρόπο χρηματοδότησής του, ενώ δεδομένο θεωρείται πως αυτό θα έχει «προσωρινό» χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να προτείνει τη σύνδεσή του με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), τον προϋπολογισμό της ΕΕ, γύρω από τον οποίο εκδηλώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι αντιθέσεις των καπιταλιστικών κρατών. Σημειώνει: «Θα πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους, να απευθύνεται στους τομείς και τα γεωγραφικά μέρη της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο και να αποσκοπεί ειδικά στην αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης. Για το σκοπό αυτό προτείνω να αναθέσουμε στην Επιτροπή να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να υποβάλει πρόταση ανάλογη με την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να αποσαφηνίζει τη σχέση με το ΠΔΠ, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεισφοράς της ΕΕ για την ανάκαμψη και θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση και τις συνέπειές της». Αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις στη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

Οι 9 χώρες της Ευρωζώνης που είχαν στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης» θα πρέπει να χρηματοδοτείται με «αμοιβαιοποίηση» του χρέους, μέσω έκδοσης - μιας μορφής - κορονο-ομολόγων. Πρόταση που απορρίπτει η Γερμανία, παραπέμποντας στο νέο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και εξηγώντας ότι θα είναι «πολύ διαφορετικός» από αυτόν που σχεδιαζόταν προ πανδημίας. Στην τηλεδιάσκεψη θα πάρουν μέρος η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο.

Έχει διαβαστεί 229 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 3 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-5 μποφόρ

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία -2 ως 8 °C
Άνεμος Β 3-6 μποφόρ

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 7 °C
Άνεμος Α 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 186 επισκέπτες και 1 μέλος.