Εξήντα μέρες συμπληρώθηκαν από όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το νέο μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αφήνοντας πίσω του μέχρι σήμερα πάνω από 16.000 νεκρούς, 7.000 νεκρά παιδιά, 40.000 τραυματίες και κοντά 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους.Παρά τον εφησυχασμό που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν τις προηγούμενες μέρες τα αστικά επ... Περισσότερα
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ξεκινά η μεγαλύτερη αεροπορική πρόβα πολέμου στην ιστορία του ΝΑΤΟ
από Η Άλλη Άποψη
Από σήμερα έως και τις 23 Ιούνη στον εναέριο χώρο της Γερμανίας θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση - πρόβα πολέμου στην ιστορία του ΝΑΤΟ.
Στην άσκηση«Air Defender 2023» θα λάβουν μέρος 25 χώρες, 250 αεροσκάφη και 10.000 άτομα, ανάμεσά τους και ηΕλλάδα, ενώ το βασικό σενάριο είναι η άμεση ανταπόκριση του ΝΑΤΟ σε περίπτωση κρίσης και ενεργοποίησης του άρθρου 5 για συλλογική αντίδραση σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ΝΑΤΟικού εδάφους.
Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα λειτουργήσει ως οικοδεσπότης και ως τεχνικός κόμβος, βρίσκεται, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές, ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης των τελευταίων δεκαετιών. Η προετοιμασία της άσκησης έχει διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια και για τη διοργάνωση θα χρησιμοποιηθούν έξι αεροπορικές βάσεις. Μόνο οι ΗΠΑ στέλνουν στη Γερμανία 100 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων το «αόρατο» F-35, το πλέον σύγχρονο μαχητικό της Συμμαχίας, αλλά και F-15, F-16, F-18, EA-18, Α-10, C-13 και C-17. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα συμμετάσχουν με μαχητικά F-16.
Αν και επισήμως η άσκηση παρουσιάζεται ως «αμυντική», η πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο,Έιμι Γκούτμαν,έσπευσε να δηλώσει ότι η άσκηση θα αποτελέσει«εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης προς άλλες χώρες του κόσμου». Η άσκηση«θα δείξει πέρα από κάθε αμφιβολία την ετοιμότητα και την ταχύτητα των δυνάμεών μας στην άμεση αντίδραση. Θα μου έκανε μεγάλη έκπληξη εάν οποιοσδήποτε ηγέτης δεν αντιλαμβανόταν τι δείχνει η άσκηση, υπό την έννοια της δύναμης της Συμμαχίας. Και αυτό περιλαμβάνει και τον κ. Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά η Γκούτμαν.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε πολυάριθμες ασκήσεις, κάποιες εκ των οποίων θα γίνουν στο έδαφος, όπως η «εκκένωση από αεροδρόμιο», η οποία κρίθηκε αναγκαία μετά το χάος που προκλήθηκε το 2021 κατά την απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών από το Αφγανιστάν. Σε άλλες ασκήσεις θα δοκιμαστεί η στήριξη χερσαίων δυνάμεων από αέρος, αλλά και η αντιμετώπιση πυραύλων μέσου βεληνεκούς με ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά. Θα εξεταστούν επίσης σενάρια επίθεσης με πλοία ή υποβρύχια στηΒόρεια Θάλασσα.
Θα χρησιμοποιηθούν ως κόμβοι βάσεις στοΣλέσβιγκ-Χολστάιν, στηνΚάτω Σαξονία, στηΒαυαρία, στηΡηνανία-Παλατινάτο, στηνΟλλανδίακαι στηνΤσεχίακαι οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο της Γερμανίας, αλλά και στηΒαλτικήκαι στηΡουμανία, με πτήσεις «out-and-back».
Οι επιχειρήσεις θα διαρκούν δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, κατά τις οποίες, για λόγους ασφαλείας,δεν θα επιτρέπονται πολιτικές πτήσεις.«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις»πολιτικών πτήσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, αλλά δεν απέκλεισε καθυστερήσεις σε πτήσεις.