Κυριακή, 05 Φεβ, 2023

  • ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Οι Ν. Χριστοδουλίδης με 32% και Α. Μαυρογιάννης με 29.6% στο 2ο γύρο
  • Ποιος είναι πραγματικά «κολλημένος» ;
  • Τηλεργασία τη Δευτέρα στο Δημόσιο και σύσταση στον ιδιωτικό τομέα
  • Περί «δεξιάς πολυκατοικίας»
  • Το νέο βιβλίο του Περικλή Παυλίδη παρουσιάζεται στη Βέροια
  • «ΜΑΖΙ στον αγώνα των ανθρώπων του Πολιτισμού»
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Οι Ν. Χριστοδουλίδης με 32% και Α. Μαυρογιάννης με 29.6% στο 2ο γύρο1 Ποιος είναι πραγματικά «κολλημένος» ;2 Τηλεργασία τη Δευτέρα στο Δημόσιο και σύσταση στον ιδιωτικό τομέα3 Περί «δεξιάς πολυκατοικίας»4 Το νέο βιβλίο του Περικλή Παυλίδη παρουσιάζεται στη Βέροια5 «ΜΑΖΙ στον αγώνα των ανθρώπων του Πολιτισμού»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Προς τι η υπερπροβολή;

Τα αφιερώματα στο ΒΗΜΑ (5/2) είναι δύο για το θεσμό της μοναρχίας με αφορμή το θάνατο του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου Γκλιξμπουργκ. Και εντάξει αν είναι λόγοι κυκλοφοριακοί ή «ιστορικού ενδιαφέροντος» θα μπορούσαμε να δείξουμε «κατανόηση». Όμως αν συνδέονται με άλλα ζητήματα και γενικότερα πολιτικούς σχεδιασμούς, τότε… Περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: Ανακοίνωση για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα Εργαζόμενης Γυναίκας

από Η Άλλη Άποψη
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: Ανακοίνωση για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα Εργαζόμενης Γυναίκας

Σε ανακοίνωση της η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας για την 8η Μάρτη σημειώνει:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Εργαζόμενης Γυναίκας τιμάται στις 8 Μαρτίου, την ημέρα όλων εκείνων των γυναικών που αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στην κακοποίηση και την καταπίεση που αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα εφαρμόζει ενάντια στις γυναίκες της εργατικής τάξης.

Η 8η Μαρτίου αποτελεί ημέρα αιτημάτων και αγώνα για τις εργαζόμενες γυναίκες παρά την οργανωμένη επιχείρηση κομμάτων και οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των εργοδοτικών να παραμερίσουν κάθε ταξικά προσανατολισμένη αντίληψη για την ημέρα αυτή και να τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο για τους δικούς τους σκοπούς.

Αυτό το σύστημα βρέθηκε σε μια τεράστια κρίση, που επιταχύνθηκε από την πανδημία του Covid-19, και τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται σφοδρή επίθεση από αυτούς που έχουν την εξουσία και νομοθετούν υπέρ των ταξικών τους συμφερόντων. Οι εργαζόμενες γυναίκες είναι αυτές που υφίστανται με εντονότερο τρόπο τα αποτελέσματα των επιθέσεών τους.

Οι εργαζόμενες γυναίκες, είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο από τις βραχυπρόθεσμες και ασταθείς θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενες γυναίκες είναι αυτές που υπομένουν χαμηλότερους μισθούς από τους άνδρες συναδέλφους τους. Οι εργαζόμενες γυναίκες, είναι αυτές που απολύονται ενώ είναι έγκυες. Τα αναπαραγωγικά και σεξουαλικά δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών δέχονται επιθέσεις σε όλο τον κόσμο, αντιμετωπίζοντας τη βία, την κακοποίηση, τις δολοφονίες γυναικών. Οι εργαζόμενες γυναίκες, είναι αυτές που κυρίως σηκώνουν στους ώμους τους τα καθήκοντα της φροντίδας των άλλων μελών της οικογένειας. Οι εργαζόμενες γυναίκες, είναι αυτές που εισπράττουν χαμηλότερες συντάξεις -αν καταφέρουν να πάρουν ποτέ- όταν τελειώσουν τον εργασιακό τους βίο.

Καμία καπιταλιστική χώρα δεν ήταν, δεν είναι ούτε θα είναι ικανή να ικανοποιήσει τις ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών. Γι' αυτούς, τους καπιταλιστές, αυτούς που κρατούν τα νήματα στην κορυφή της πυραμίδας της εκμετάλλευσης, οι γυναίκες δεν είναι τίποτε άλλο παρά αριθμοί που τους επιτρέπουν να βγάλουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, παρόλο που πρέπει να ρισκάρουν την υγεία τους, ακόμα και την ίδια τη ζωή τους για να το πετύχουν.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις στις καπιταλιστικές χώρες λένε ότι τάσσονται υπέρ της ισότητας των φύλων, αλλά δεν εξηγούν για τι είδους ισότητα μιλούν. Μιλάνε για «ίσες ευκαιρίες» ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να κακοποιούν και να αφαιμάζουν τις γυναίκες της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, των νέων γυναικών ανεξάρτητα από το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Μιλούν για την ισότητα των φύλων, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν, στην βάση της "διαφορετικότητας", να μας οδηγούν σε ατελείωτους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπου οι εργαζόμενοι σκοτώνονται με συνοπτικές διαδικασίες για τα κέρδη των ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τις εργαζόμενες γυναίκες να οργανωθούν και να αγωνιστούν ενάντια σε αυτό το σύστημα, προκειμένου να προχωρήσουμε στην πραγματική χειραφέτηση των γυναικών της εργατικής τάξης.

Η ιστορία έχει αποδείξει, ξανά και ξανά, ότι μόνο με τη δύναμή τους, οργανωμένες και ενωμένες οι γυναίκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων μπορούν να κατακτήσουν ό,τι τους ανήκει. Ας αγωνιστούμε για το μέλλον μας, για να φέρουμε έναν νέο σοσιαλιστικό κόσμο όπου οι εργαζόμενες γυναίκες, μια για πάντα, μαζί με όλη την εργατική τάξη, μπορούν να νικήσουν και να επιτύχουν την απελευθέρωσή τους.

Το να τελειώνουμε με την εξουσία τους εξαρτάται από εμάς!

Ζήτω η Διεθνής Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας!»


Έχει διαβαστεί 449 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά
Κυρίως συννεφιά
Θερμοκρασία -1 °C
Άνεμος Β 3-5 μποφόρ

Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία -4 ως 3 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία -6 ως 3 °C
Άνεμος ΒΑ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 281 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)