«Το γεωπολιτικό ρίσκο (...) επιτείνει τη χρηματοοικονομική αβεβαιότητα και οδηγεί σε μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων μέχρι και 1,5% εντός ενός έτους (...) οδηγεί σε απότομη αύξηση της τιμής πετρελαίου (...) πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις (...)». Αυτά και άλλα πολλά (π.χ. για το πώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός) γράφουν τα αστικά επιτελεί... Περισσότερα
Ιεραρχήσεις...
από Η Άλλη Άποψη
Μπορεί να μη γνώρισε τη δημοσιότητα που πήρε η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, πρόκειται όμως για ένα πολύ σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο λόγος για το κάστρο Σούρι, στη νήσο Οκινάουα της Ιαπωνίας, που τυλίχτηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα όλα τα κεντρικά κτίρια να καούν ολοσχερώς. Το κάστρο, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Ιαπωνίας. Ο ξύλινος σκελετός του είχε καταστραφεί και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανοικοδομήθηκε όμως στα αρχικά πρότυπα μετά τη λήξη του. Από το 1992 το κάστρο χρησιμοποιείται ως εθνικό πάρκο της Ιαπωνίας. Χωρίς ακόμα να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι στο χώρο γίνονταν εργασίες για ένα τοπικό φεστιβάλ μέχρι αργά τη νύχτα και λίγη ώρα μετά χτύπησε ο συναγερμός.
Οι ομοιότητες με την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, αλλά και του Εθνικού Μουσείου της Βραζιλίας, που επίσης κάηκε την περασμένη χρονιά, είναι εμφανέστατες και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ισχύουν όλα όσα είχαν καταγγελθεί και τότε για την ελλιπή προστασία των πολιτιστικών μνημείων, ακόμα και αυτής της εμβέλειας. Τέτοιες μεγάλες καταστροφές, που θεωρούνται αδιανόητες, συμβαίνουν όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας τις αντιλαϊκές ιεραρχήσεις του αστικού κράτους, που βάζει πρώτες στη λίστα τις δαπάνες για τη στήριξη του κεφαλαίου, σε συνδυασμό βέβαια με τις περικοπές και τα άλλα μέτρα σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, αλλά και σε βάρος της ανάδειξης και πραγματικής προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.