«Σιγήν ιχθύος» τηρούν ακόμα και σήμερα όλα τα κόμματα για την πρόταση νόμου των 630 συνδικάτων που προβλέπει την επαναφορά των ΣΣΕ και την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τους μισθούς.Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση κατατέθηκε στη Βουλή από το ΚΚΕ και αποτελεί απάντηση στην κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να ψηφίσει έναν ακόμα νό... Περισσότερα
Κ. Μητσοτάκης: Περισσότερες δαπάνες για εξοπλισμούς στην ΕΕ
από Η Άλλη Άποψη
Καλύτερο εξοπλισμό της ΕΕ, στήριξη της σφαγής του κράτους του Ισραήλ στη Γάζα και αποσύνδεση του Παλαιστινικού από τα ελληνοτουρκικά ήταν τα βασικά σημεία των όσων ανέφερε οΚυριάκος Μητσοτάκηςστη συζήτηση που είχε με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundable».
Για τη Μέση Ανατολή επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του έχει ξεκάθαρη θέση αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα» που επί της ουσίας σημαίνει ότι το κατοχικό κράτος μπορεί να δολοφονεί ένα λαό που αγωνίζεται για ελεύθερη πατρίδα. Υιοθέτησε την στόχευση Νετανιάχου λέγοντας πως δεν μπορεί κανείς να φαντάζεται λύση της κρίσης χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς.
Για την άρνηση της κυβέρνηση να στηρίξει ψήφισμα στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός δικαιολογήθηκε ότι «προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε τις θέσεις μας και γι'αυτό αποφασίσαμε την αποχή».
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ και δήλωσε πως «ο Ταγίπ Εντογάν είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας όταν αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς». Πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πως έγκειται στην Τουρκία να διατηρηθεί αυτή η πορεία.
Συνέδεσε την ανάγκη για ενίσχυση του οπλοστασίου της ΕΕ με τις πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή λέγοντας πως πρέπει τα κράτη μέλη πρέπει να διδαχθούν από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ώστε να έχουν τη στρατιωτική ικανότητα να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία. Επανέλαβε ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών υποχρεώσεων στην ΕΕ καθώς έτσι θα μπορούν τα κράτη μέλη να δαπανούν περισσότερα για εξοπλισμούς.
Ανέφερε πως «όταν μιλάμε για τη δική μας αμυντική ικανότητα είναι προφανές ότι στην Ευρώπη πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Η έννοια της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξετάσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα. Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς. Ένα από τα θέματα που συζητάμε όταν μιλάμε για το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας είναι να εξαιρέσουμε τις αμυντικές δαπάνες από τον προϋπολογισμό. Η άμυνα είναι κρίσιμης σημασίας για την ελευθερία και την κυριαρχία μας».
Επιπλέον αναφέρθηκε στην πολύ ισχυρή σχέση που έχουν οικοδομήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις με τις ΗΠΑ, που όπως είπε αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας που προφανώς εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον και με την παροχή βάσεων, στην αντιπαράθεση με την Κίνα και την Ρωσία.