Πριν λίγη ώρα και ο κατοχικός στρατός του κράτους-δολοφόνου επιβεβαίωσε πως βομβάρδισε το νοσοκομείο Αλ-Ακσά στη Γάζα.Στο νοσοκομείο υπάρχουν σκηνές που φιλοξενούν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Αυτές τις σκηνές βομβάρδισε το Ισραήλ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Quds τραυματίστηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι και ανάμεσα τους ήταν και δ... Περισσότερα
Καμπανάκι FAO: Εξαιρετικά αβέβαιη η επισιτιστική ασφάλεια λόγω του πολέμου
από Η Άλλη Άποψη
Συναγερμό εξαιτίας της αβεβαιότητα όσον αφορά την παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργιας του ΟΗΕ (FAO), καθώς λόγω του πολέμου, η αδυναμία σποράς σταριού στην εμπόλεμη χώρα «θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια.
Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Κιου Ντονγκού εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τη συγκομιδή του Ιουλίου, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέλημα είναι να τελειώσει η περίοδος συγκομιδής τον Ιούνιο και να ξεκινήσει η επόμενη σεζόν σποράς».
Θύμισε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί παρέχουν περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών δημητριακών και ότι το σιτάρι είναι βασική τροφή για περισσότερο από 35% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Μια «αιφνίδια και απότομη μείωση των εξαγωγών σιταριού» και από τις δύο χώρες λόγω του πολέμου «θα μπορούσε να επιδεινώσει σοβαρά την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, όταν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των εισροών είναι ήδη υψηλές και ασταθείς», ενώ «δεν είναι ακόμη σαφές εάν άλλοι εξαγωγείς θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό».
Ο Κιου εξήγησε ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και η Ουκρανία, ο πέμπτος: μαζί προμηθεύουν το 19% του παγκόσμιου κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του καλαμποκιού. Είναι επίσης οι κύριοι προμηθευτές ελαιοκράμβης και αντιπροσωπεύουν το 52% της παγκόσμιας αγοράς ηλιελαίου, ενώ η παγκόσμια προσφορά λιπασμάτων είναι επίσης εξαιρετικά συγκεντρωμένη στις χώρες αυτές, με κύρια παραγωγό τη Ρωσία.
«Τα αποθέματα σιταριού εξαντλούνται ήδη στον Καναδά και οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και άλλες χώρες είναι πιθανό να περιοριστούν καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να εξασφκυρίως από την Ουκρανία και τη Ρωσία, «προσθέτοντας μεγαλύτερη πίεση στις παγκόσμιες προμήθειες». Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Μπαγκλαντές και το Ιράν αγοράζουν πάνω από το 60% του σιταριού τους από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Η Τυνησία, η Υεμένη, η Λιβύη και το Πακιστάν βασίζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις δύο χώρες για τις προμήθειες σιταριού τους, είπε ο αξιωματούχος του FAO.
Όπως σημείωσε, «το παγκόσμιο εμπόριο καλαμποκιού είναι επίσης πιθανό να συρρικνωθεί λόγω των προσδοκιών ότι δεν θα καλυφθεί η απώλεια των εξαγωγών της Ουκρανίας από άλλους εξαγωγείς, ακόμη και σε υψηλές τιμές».