Θλίψη και έντονο προβληματισμό μου προκαλεί η υπόθεση με την
κλίση σε ΕΔΕ καθηγητών του 4ου ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ. Χρόνια τώρα διοργανώνω παρουσιάσεις
βιβλίων τόσο τοπικών όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας συγγραφέων, πολλοί από
αυτούς πήγαν και σε σχολεία Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης της Βέροιας με
ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις και α... Περισσότερα
Καθεστώς ουδετερότητας προτείνει το Κίεβο . Η Μόσχα ανακοινώνει «περιορισμό» των επιχειρήσεων στο Κίεβο
από Η Άλλη Άποψη
Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στηνΚωνσταντινούπολη.
ΗΡωσίαανακοίνωσε ότιπεριορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότηταστις περιοχές τουΚιέβουκαι τουΤσερνίγκιφτης Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσαν ρώσοι διαπραγματευτές.
«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (...) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ»,ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο ρώσος υφυπουργός ΆμυναςΑλεξάντρ Φόμιν.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις,Βλαντίμιρ Μεντίνσκι,έκανε λόγο για«ουσιαστικές συνομιλίες»δηλώνοντας ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έλαβε γραπτές προτάσεις από το Κίεβο, που συμφωνήθηκαν με την ηγεσία της Ουκρανίας.«Η Ουκρανία αρνείται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές συμμαχίες, να αναπτύξει ξένες στρατιωτικές βάσεις, σώματα, να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς τη συγκατάθεση των εγγυητριών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», δήλωσε ο Μεντίνσκι.
Συμπλήρωσε ότι στο κείμενο των προτάσεων του Κιέβου, η Ουκρανία ανακηρύσσεται μόνιμα ουδέτερο κράτος με διεθνείς νομικές εγγυήσεις για την εφαρμογή ενός αδέσμευτου και αποπηρυνικοποιημένου καθεστώτος.
«Αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν ισχύουν για το έδαφος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης»είπε, συμπληρώνοντας ότι η Ουκρανία δήλωσε πως δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την Κριμαία με στρατιωτικά μέσα, παρά μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.«Φυσικά, αυτό δεν αντιστοιχεί με κανέναν τρόπο στη δική μαςθέση, αλλά η Ουκρανία έχει διατυπώσει τη δική της προσέγγιση»,πρόσθεσε, καθώς η Ρωσία δεν συζητά την επιστροφή της Κριμαίας.
Επίσης ο Βλ. Μεντίσκι στην δήλωσή του ανέφερε ότιτο Κίεβο πρότεινε να μην επεκταθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας στα εδάφη που η Ουκρανία αποκαλεί«ξεχωριστές περιοχές των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ».
Εγγυήσεις ασφάλειας πρότειναν οι Ουκρανοί
Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές.
Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν επίσης οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
Οι εγγυήσεις ασφαλείας θα είναι παρόμοιες με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας. ΗΠολωνία, τοΙσραήλ, ηΤουρκίακαι οΚαναδάςθα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.
«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες», είπε ο Ουκρανός διαπραγματευτής,Ολεξάντερ Τσάλι.«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Αργότερα η συζήτηση για τα «πιο ακανθώδη ζητήματα»
Δεν υπήρχε αρκετό υλικό στις παρούσες ουκρανικές προτάσεις που να εγγυάται μια συνάντηση ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο,Βολοντίμιρ Ζελένσκικαι στον Ρώσο πρόεδρο,Βλαντίμιρ Πούτιν, είπαν πάντως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Μόσχας.
Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών,Μεβλούτ Τσαβούσογλου,μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Μιλώντας από τον χώρο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.
Συμπλήρωσε ότι τα«πιο ακανθώδη ζητήματα»αναμένεται να συζητηθούν αργότερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη συνέχεια.