Παρασκευή, 08 Δεκ, 2023

  • Ρέντη: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά σε επεισόδια στο κλειστό «Μ. Μερκούρη»
  • Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
  • Νεκρός από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα ο παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ
  • Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Λάκη Αργυρού «ΕΣΥ για ΣΕΝΑ» στη Βέροια
  • Πλήρης κάλυψη της Ουάσιγκτον στις ισραηλινές θηριωδίες
  • Ψηφίστηκε στη Βουλή, έχει καταψηφιστεί από τους αγώνες των αυτοαπασχολούμενων
Ρέντη: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά σε επεισόδια στο κλειστό «Μ. Μερκούρη»1 Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο2 Νεκρός από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα ο παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ3 Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Λάκη Αργυρού «ΕΣΥ για ΣΕΝΑ» στη Βέροια4 Πλήρης κάλυψη της Ουάσιγκτον στις ισραηλινές θηριωδίες5 Ψηφίστηκε στη Βουλή, έχει καταψηφιστεί από τους αγώνες των αυτοαπασχολούμενων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Καφενειακές αναλύσεις...

Της άφιξης Ερντογάν προηγήθηκαν διάφορες ...καφενειακές αναλύσεις στα κανάλια και στα ραδιόφωνα για το τι σηματοδοτεί το «καλό κλίμα» που οι «έγκριτοι» σχολιαστές διέβλεπαν ότι θα ακολουθήσει. Οι μεν έλεγαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έρχεται περίπου ...ταπεινωμένος στην Ελλάδα, σε μια «δύσκολη περίοδο» για τη χώρα του, εξαιτίας των διεθνών... Περισσότερα

ΚΚΕ: Ανακοίνωση σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα

από Η Άλλη Άποψη

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η 21η Σύνοδος της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που ξεκινά σήμερα στο Παρίσι, αποτελεί ένα νέο βήμα για τη διαχείριση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων από τη σκοπιά των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Η ευαισθησία των λαών μπροστά στα περιβαλλοντικά προβλήματα και κυρίως οι διάφορες λύσεις που εμφανίζονται ως αναγκαίες, αξιοποιούνται στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική οικονομία προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων των κρατών που διαθέτουν την ανάλογη “πράσινη” τεχνολογία. Η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη αποτελεί κερδοφόρα απόπειρα τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μονοπωλιακών ομίλων. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι της Ευρώπης και των ΗΠΑ επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την κλιματική αλλαγή για να μετατρέψουν την πρωτοκαθεδρία τους στην “πράσινη” τεχνογνωσία σε όπλο στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα αξιοποιούνται επίσης ως μηχανισμοί χειραγώγησης των λαών, διείσδυσης του ιμπεριαλισμού με τη μορφή ΜΚΟ σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Σε αυτό το έδαφος εκδηλώνονται και οι διαφωνίες των ιμπεριαλιστικών κέντρων στις σχετικές διεθνείς διασκέψεις, που αντανακλούν την όξυνση των ανταγωνισμών, των αντιθέσεών τους για τον έλεγχο των αγορών και εκφράζονται και στον καθορισμό των στόχων, των μηχανισμών ελέγχου και στην κατανομή της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ, η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή αξιοποιείται για την περαιτέρω απελευθέρωση της Ενέργειας και για να επιταχυνθεί η διείσδυση των ομίλων στον κλάδο, για να εμφανιστούν ως μονόδρομος οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, που εκτινάσσουν την κερδοφορία των ιδιωτών επενδυτών στην Ενέργεια. Στο όνομα της μείωσης των εκπομπών CO2 της ΔΕΗ επιδιώκεται η αντικατάσταση του φθηνού, εγχώριου λιγνίτη από το πολύ ακριβότερο, εισαγόμενο φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, αυξάνοντας την εξάρτηση από τα εισαγόμενα καύσιμα.

Συγχρόνως, στην Ελλάδα, η λεγόμενη προστασία του περιβάλλοντος χρησιμοποιείται για την παραπέρα προώθηση των κλάδων της οικονομίας που προκρίνει το μεγάλο κεφάλαιο. Προκρίνονται κλάδοι όπως η “αειφόρος” τουριστική βιομηχανία, που "έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα", καθώς εκεί βλέπουν οι όμιλοι επενδυτικές ευκαιρίες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα πρωτοστατούν στην υιοθέτηση όλου του πλαισίου της “πράσινης” οικονομίας των μονοπωλιακών ομίλων. Την ίδια στιγμή οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και η άρχουσα τάξη συμμετέχουν ενεργά σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που με τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους καταστρέφουν βίαια το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από το κίνητρο της παραγωγής, του δρόμου ανάπτυξης που ακολουθεί κάθε κοινωνία.

Ο ριζικά διαφορετικός δρόμος της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και την αντικατάσταση του κινήτρου του κέρδους από τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μαζί με τον εργατικό έλεγχο, μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, καθώς και την ισόμετρη ανάπτυξη περιοχών, την αναλογική ανάπτυξη εγχώριων βιομηχανικών κλάδων, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και της εξάρτησης σε πρώτες και ενδιάμεσες ύλες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ελάχιστη δυνατή επίδραση στο φυσικό περιβάλλον».  

Έχει διαβαστεί 390 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 332 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)