Τρίτη, 30 Μάι, 2023

  • ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε αστοχίες και όχι στη σύμπλευση με τη ΝΔ «βλέπει» τις αιτίες της ήττας
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλει ισχυρή εντολή για τολμηρές «μεταρρυθμίσεις» ουσιαστικά αντιλαϊκά μέτρα
  • Περί συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές
  • ΟΛΜΕ: Τεράστια προβλήματα στον ΟΠΣΥΔ: Δεν έχει τελειωμό η ψηφιακή κατάρρευση του ΥΠΑΙΘ
  • ΚΚΕ: Λύση τώρα για να μη μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαγγελματίες και αγρότες
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για συνεργάτη τον παραχαράκτη της ιστορίας της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Μαραντζίδη
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε αστοχίες και όχι στη σύμπλευση με τη ΝΔ «βλέπει» τις αιτίες της ήττας1 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλει ισχυρή εντολή για τολμηρές «μεταρρυθμίσεις» ουσιαστικά αντιλαϊκά μέτρα2 Περί συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές3 ΟΛΜΕ: Τεράστια προβλήματα στον ΟΠΣΥΔ: Δεν έχει τελειωμό η ψηφιακή κατάρρευση του ΥΠΑΙΘ4 ΚΚΕ: Λύση τώρα για να μη μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαγγελματίες και αγρότες5 Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για συνεργάτη τον παραχαράκτη της ιστορίας της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Μαραντζίδη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Tο παραμύθι της «αντισυστημικής» ψήφου...

Στο μεταξύ, ξαναζεσταίνεται το παραμύθι της «αντισυστημικής» ψήφου στα λεγόμενα «μικρά κόμματα».Οσο περισσότερα στη Βουλή, τόσο δυσκολότερη η αυτοδυναμία Μητσοτάκη, λένε.Κοροϊδία στο τετράγωνο και προσπάθεια να σκορπίσει η ψήφος σε δυνάμεις που αθροίζονται στην κλιμάκωση της α... Περισσότερα

Κοινό Κάλεσμα 25 Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης για τις ευρωεκλογές

από Η Άλλη Άποψη
Κοινό Κάλεσμα 25 Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης για τις ευρωεκλογές

Κοινό Κάλεσμα προς τους νέους και τις νέες υπογράφουν 25 Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η ΚΝΕ, μπροστά στις ευρωεκλογές, στο οποίο σημειώνουν:

 

«Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπηςπου υπογράφουμε αυτό το κείμενο απευθυνόμαστε, με αφορμή τις επερχόμενες ευρωεκλογές, στη νεολαία των χωρών μαςπου βλέπει τη ζωή της να χειροτερεύει, τα όνειρά της να συνθλίβονται από την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων.

Η ΕΕ είναι ένωση κρατών που στόχο έχει να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο, να διασφαλίσει τα κέρδη των ευρωπαϊκών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, χτυπώντας τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

Το μοναδικό κεκτημένο, που με τόση θέρμη ΕΕ και κυβερνήσεις προπαγανδίζουν, είναι η θυσία των εργαζομένων για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς, τη μεγέθυνσή της και το κοινό νόμισμα.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά
  • 113 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 22,5% του πληθυσμού ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας.
  • 12,5 εκατομμύρια νέοι βρίσκονται σε εργασιακή περιπλάνηση, ούτε δουλεύουν, ούτε σπουδάζουν.
  • Το 10,2% των μαθητών εγκαταλείπει το σχολείο.

Παιδεία, Υγεία, Αθλητισμός, Πολιτισμός, όλα μπαίνουν στο ζύγι του κέρδους.

Η ΕΕ είναι αντιλαϊκή από τη φύση της

Είναι ψεύτικοι οι ισχυρισμοί ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή. H EΕ δεν εξανθρωπίζεται, δεν μπορεί να μετατραπεί σε Ευρώπη των εργαζομένων. Η ΕΕ αλλάζει μόνο προς το χειρότερο για τους λαούς και τη νεολαία. Εκείνα τα κόμματα που μιλάνε για τον δήθεν εκδημοκρατισμό της κρύβουν ότι στις χώρες τους εφάρμοσαν ή εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, όπως όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ. Σκοπός τους είναι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρώπη στον ανταγωνισμό της με τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομίας.

Οι "ελευθερίες" της ΕΕ αποδείχθηκαν ελευθερίες των επιχειρηματικών ομίλωννα γιγαντώνουν τα κέρδη τους, εντείνοντας με περισσότερους και πιο ευέλικτους τρόπους την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η ΕΕ βάζει στο στόχαστρο τη νεολαία, διαμορφώνοντας ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό για τις μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς εργασιακά - ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, δυναμικό που θα μετακινείται ακόμα και από χώρα σε χώρα. Η "κινητικότητα" στην ΕΕ ουσιαστικά είναι η ελευθερία των επιχειρηματιών να μεταφέρουν την παραγωγή τους από τη μια χώρα σε άλλη με φτηνότερο εργατικό δυναμικό, γενικότερα με καλύτερους όρους κερδοφορίας, αφήνοντας πίσω ουρές ανέργων. Ταυτόχρονα, η ΕΕ επιχειρεί με την "κινητικότητα" να καλλιεργήσει αυταπάτες στους λαούς ότι είναι το "κοινό σπίτι" τους που προσφέρει "ευκαιρίες απασχόλησης" σε όλους, αποκρύπτοντας ότι πρόκειται για περιπλάνηση των εργαζομένων από χώρα σε χώρα και από επάγγελμα σε επάγγελμα, με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Κοινό σπίτι για τους νέους των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και τους επιχειρηματικούς ομίλους δεν μπορεί να υπάρξει!

 

Η ΕΕ προχωράει με γοργούς ρυθμούς την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων, επιβάλλοντας δίδακτρα, καταχρεώνοντας τους φοιτητές με δάνεια, ενισχύοντας την επιχειρηματική παρέμβαση στην εκπαίδευση. Χρησιμοποιεί τη μαθητεία, για να διαμορφώσει ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους, να συμπιέσει τους μισθούς προς τα κάτω. Δημιουργεί το "Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης" ως μηχανισμό ενσωμάτωσης και συμμετοχής των νέων με όρους πάμφθηνου εργαζόμενου ή και εθελοντή, νομιμοποιώντας την απλήρωτη εργασία με διάφορους τρόπους.

ΕΕ σημαίνει σοβαρός κίνδυνος για τη νεολαία και τους λαούς

Η ανισομετρία, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι στο DNA της ΕΕ, ως μιας διακρατικής, ιμπεριαλιστικής συμμαχίας από την ίδρυσή της. Διεξάγει ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, στο όνομα της ψευδεπίγραφης "εξαγωγής της δημοκρατίας και των αξιών της ΕΕ". Η ΕΕ υπολογίζει το ΝΑΤΟ ως "βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας", βάζει σε κίνδυνο τους λαούς της Ευρώπης, στηρίζοντας την επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ για την περικύκλωση της Ρωσίας. Με τεράστιους εξοπλισμούς σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και τον ΝΑΤΟικό στόχο για 2% του κρατικού προϋπολογισμού κάθε κράτους - μέλους, προετοιμάζονται οι αυριανοί πόλεμοι σε βάρος των λαών. Παράλληλα, παίρνει μέτρα για τη δική της αυτοτελή δράση, ενισχύοντας την επιθετικότητα και τη στρατιωτικοποίησή της, δημιουργώντας δυνάμεις ταχείας αντίδρασης για πολεμικές επιχειρήσεις, όπως η PESCO. Στα ευρωπαϊκά νερά πνίγονται πρόσφυγες που η πατρίδα τους βομβαρδίζεται, ενώ η πλειοψηφία των επιζώντων, που δεν χρειάζεται η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, στοιβάζεται στα "hot spots".

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ενισχύουν την καταστολή σε βάρους του εργατικού - λαϊκού κινήματος, εντείνουν την παρακολούθηση στο όνομα καταπολέμησης "της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης". Αυτή η αντικομμουνιστική ένωση του κεφαλαίου ποινικοποιεί τα Κομμουνιστικά Κόμματα, τις Νεολαίες και τα σύμβολά τους, ενώ στηρίζει κυβερνήσεις που αναδεικνύονται με τη στήριξη φασιστικών δυνάμεων, όπως αυτή της Ουκρανίας. Εχει ως επίσημη πολιτική την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Ετσι επιδιώκει να αλλοιώσει το περιεχόμενο της 9ης Μάη, Μέρας της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών απέναντι στο ναζιστικό κτήνος, ονομάζοντάς την "μέρα της Ευρώπης".

Η ΕΕ είναι ορκισμένος εχθρός της πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, γιατί αυτή σημαίνει και το τέλος της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου.

Πρέπει να μπει ένα τέλος στην Ευρώπη της ανεργίας, της κατάργησης λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, της κερδοφορίας μιας χούφτας εκμεταλλευτών. Να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας και του λαού. Σε αυτόν τον όμορφο αγώνα καλούμε εμείς οι κομμουνιστές τους νέους των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων να πορευτούν μαζί μας.

Για μια Ευρώπη των λαών και όχι των καπιταλιστών

Υπάρχει σημαντική πείρα, που δυστυχώς αποκτήθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο για τα λαϊκά συμφέροντα τα τελευταία χρόνια. Η αντιλαϊκή πολιτική δεν γίνεται να ανατραπεί με τον λαό στο περιθώριο, αλλά με τη συμπόρευση με τους κομμουνιστές στην πάλη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, για το δικαίωμα στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, τον ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο, σε ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα. Στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στις επεμβάσεις, για το δικαίωμα των λαών να επιλέγουν οι ίδιοι το δρόμο ανάπτυξης που επιθυμούν. Μόνο αυτός ο αγώνας μπορεί να καταπολεμήσει τον εθνικισμό που, όσο κυριαρχεί το κεφάλαιο, θα βρίσκει έδαφος να αναπτύσσεται, πατώντας στη λαϊκή απογοήτευση από τα διάφορα σενάρια διαχείρισης του σάπιου αυτού συστήματος.

Η νεολαία πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στα κόμματα του λεγόμενου "ευρωσκεπτικισμού", που δεν αντιστρατεύονται την άδικη και εκμεταλλευτική καπιταλιστική οικονομία και κοινωνία, που είναι και η αιτία της ύπαρξης ενώσεων, σαν αυτή της ΕΕ. Πρέπει να δώσει μαχητική απάντηση στις ρατσιστικές και φασιστικές δυνάμεις, που αξιοποιούνται από το ίδιο το σύστημα σαν "μπουλντόγκ" ενάντια στο εργατικό κίνημα.

Καλούμε τους νέους μαζικά να στηρίξουν τη δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη στην κατεύθυνση του αγώνα ενάντια στην ΕΕ μπροστά στις ευρωεκλογές του Μάη, αλλά και σε όλες τις πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό».

 

Έχει διαβαστεί 505 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 31 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 15 ως 23 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 01 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 13 ως 25 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 903 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)