Τρίτη, 25 Ιούν, 2024

  • Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • Με «οδηγό» τις απάνθρωπες κατευθύνσεις της ΕΕ η μεταναστευτική πολιτική
  • ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»: Αποχώρησαν δύο ακόμη βουλευτές
  • Σταματά από αύριο το καθημερινό φύλλο της «Αυγής»
  • ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να καταργηθεί και να μην ισχύσει φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  • ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: παρθούν μέτρα για την φορολογική δικαιοσύνη και την ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων
Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ1 Με «οδηγό» τις απάνθρωπες κατευθύνσεις της ΕΕ η μεταναστευτική πολιτική2 ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»: Αποχώρησαν δύο ακόμη βουλευτές3 Σταματά από αύριο το καθημερινό φύλλο της «Αυγής»4 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να καταργηθεί και να μην ισχύσει φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής5 ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: παρθούν μέτρα για την φορολογική δικαιοσύνη και την ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στοχοποιεί και τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση

Με τα επίσημα και πιο πρόσφατα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Μάης 2024) να δείχνουν ότι από τους 794.752 εγγεγραμμένους ανέργους έλαβαν επίδομα ανεργίας μόλις 81.455 άνεργοι, δηλαδή ένας στους δέκα, οργή προκαλούν οι τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης για αλλαγές στην καταβολή και στο ύψος του επιδόματος.Πρακτικά πάνω α... Περισσότερα

Κρατικό χρήμα, «συμφέρουσες» επιχειρηματικές συμπράξεις... και οι λαοί εκτεθειμένοι

από Η Άλλη Άποψη
Κρατικό χρήμα, «συμφέρουσες» επιχειρηματικές συμπράξεις... και οι λαοί εκτεθειμένοι
Την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι εμβολιασμοί συνεχίζουν να εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς, ενώ μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το χάσμα των εμβολιασμών ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και τις «φτωχές» χώρες.


Οσο περνούν οι μήνες, επιβεβαιώνεται όλο και πιο καθαρά ότι είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και το κριτήριο του κέρδους αυτά που βάζουν τη σφραγίδα τους τόσο στα διαλυμένα δημόσια συστήματα Υγείας και την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των λαών, όσο και στους ρυθμούς «χελώνας» στους εμβολιασμούς.

Η ανάγκη της ανθρωπότητας για ραγδαία αύξηση της παραγωγής των εμβολίων, για συντονισμένη αξιοποίηση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων για αυτό τον σκοπό και για παγκόσμια κατανομή που να εξασφαλίσει τελικά ανοσία σε όλο τον πλανήτη, προστατεύοντας και από νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις, είναι ασυμβίβαστη με το εμβόλιο - εμπόρευμα, με τις πατέντες που είναι συνυφασμένες με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Είναι ασυμβίβαστη με την παραγωγή με κριτήριο το κέρδος των φαρμακοβιομηχανιών, με την αξιοποίηση των εμβολίων ως «όπλου» στους εντεινόμενους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, τόσο με τον λεγόμενο «εθνικισμό των εμβολίων» όσο και με τη «διπλωματία των εμβολίων».

Οπως έγινε και με την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορονοϊού, η επέκταση της παραγωγικής ικανότητας των βιομηχανιών για τα εμβόλια προχωρά μόνο στο βαθμό που τα καπιταλιστικά κράτη μπαίνουν «μπροστά» για να εγγυηθούν την κερδοφορία των φαρμακευτικών ομίλων, για να τους χρηματοδοτήσουν για μια ακόμα φορά από το ξεζούμισμα των λαών για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ή την επέκταση υπαρχόντων, για την πρόσληψη προσωπικού κ.λπ., οι φαρμακοβιομηχανίες αυξάνουν την παραγωγική τους ικανότητα.

Με το ίδιο κριτήριο, καθώς και με βάση τις γεωπολιτικές προτεραιότητες των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών, προχωρούν και επιχειρηματικές «συμπράξεις»: Συμφωνία «Johnson & Johnson» - «Merck» στις ΗΠΑ, η «Sanofi» θα παράγει στη Γαλλία το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» και των «Pfizer»-«BioNTech», η γερμανική «IDT Biologika» των «Johnson & Johnson» και «AstraZeneca», συμφωνίες και διαπραγματεύσεις για παραγωγή του ρωσικού «Sputnik V» σε ευρωπαϊκά εργοστάσια και στην Ινδία κ.ά.

Ακόμα κι όταν φαρμακευτικές εταιρείες αδειοδοτούν άλλες για να παράξουν το εμβόλιό τους, κριτήριο της έκτασης της παραγωγής είναι πάντα το κέρδος. Πολλοί οικονομολόγοι της Υγείας παρατηρούν ότι το σημερινό μοντέλο με ελεγχόμενη αύξηση της παραγωγής, με συγκεκριμένες παραγγελίες και παραδόσεις όποτε είναι «δυνατόν», είναι ιδανικό για τη φαρμακοβιομηχανία. Στο μεταξύ, καθυστερούν σημαντικά οι εμβολιασμοί, προκύπτουν μεταλλάξεις και μόνοι χαμένοι είναι οι λαοί...

Έχει διαβαστεί 1139 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 572 επισκέπτες και 0 μέλη.