Στην τελική ευθεία έχει μπει το νέο σύστημα χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισχύσει από την 1η Γενάρη και θα προκαλέσει ένα νέο ...ηλεκτροσόκ σε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.Από 1.1.2024, λοιπόν, αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει καμία απολύτως μείωση, αλλά επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λ... Περισσότερα
Ξεκίνησε η διαδικασία παραπομπής του Τραμπ
από Η Άλλη Άποψη
Την κλιμάκωση των σφοδρών ενδοαστικών αντιθέσεων στιςΗΠΑ, σηματοδοτεί η ανακοίνωση των «Δημοκρατικών» της Βουλής των Αντιπροσώπων για την έναρξη επίσημης έρευνας με το ερώτημα τηςπαραπομπήςτου Αμερικανού προέδρου, σε συνέχεια των καταγγελιών ότι οΝτόναλντ Τραμπζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδροΒολοντίμιρ Ζελένσκινα διεξάγει έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλουΤζο Μπάιντεν.
Σχεδόν 400 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας, που θεωρείται απίθανο να οδηγήσει στην απομάκρυνση Τραμπ από την προεδρία και με την οποία η πλειονότητα των Αμερικανών εμφανίζεται να διαφωνεί σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, συνιστά μια κίνηση υψηλού ρίσκου και στήνει το σκηνικό για μια σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.
«Σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινά μια επίσημη έρευνα επί της διαδικασίας παραπομπής»του Ντ. Τραμπ δήλωσε αργά χθες η Δημοκρατική πρόεδρος της ΒουλήςΝάνσι Πελόζι, έπειτα από μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που είχε με Δημοκρατικούς βουλευτές, δηλώνοντας ότι οι ενέργειες του Τραμπ φέρεται ότι υπομόνευσαν την εθνική ασφάλεια και παραβίασαν το Σύνταγμα των ΗΠΑ.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο Τραμπ χαρακτήρισε την έρευνα ένα«ανόητο κυνήγι μαγισσών».
«Ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε η Πελόζι, η οποία επί μήνες ήταν διστακτική να ενστερνιστεί μια προσπάθεια παραπομπής.
Η αλλαγή στάση της Πελόζι ήρθε έπειτα από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πίεση στον Ουκρανό ομόλογό σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 25 Ιούλη για να ξεκινήσει τοΚίεβοέρευνα σε βάρος τουΧάντερ Μπάιντεν, του δεύτερου γιου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο Χάντερ Μπάιντεν εργαζόταν για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου από το 2014, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίαςΜπαράκ Ομπάμα.
Στις 9 Σεπτέμβρη, ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριώνΜάικλ Άτκινσοναναφέρει πως του κατατέθηκε μια καταγγελία από έναν«αξιόπιστο»μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών, την οποία ο Άτκινσον έκρινε«αξιόπιστη και ανησυχητική», ώστε να την θεωρήσει«κατεπείγουσα»και να ενημερώσει το Κογκρέσο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας ΠληροφοριώνΤζόζεφ Μαγκουάιρδεν καταθέτουν αντίγραφο της αναφοράς στο Κογκρέσο.
Μετά από πολλές διαρροές, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάζεται την Κυριακή να παραδεχθεί ότι μίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τους Μπάιντεν. Ωστόσο, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο«δεν είχε κάτι μεμπτό»και δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.
Μερικές μέρες πριν από την τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ διατάζει τοπάγωμα στρατιωτικής βοήθειαςύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, η οποία τελικά αποδεσμεύτηκε, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι ανέστειλε την καταβολή στρατιωτικής βοήθειας, προκειμένου να πιέσει τον Ζελένσκι.«Δεν άσκησα καμία πίεση στην Ουκρανία», απάντησε ο Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι πάγωσε τη στρατιωτική βοήθεια για να ενθαρρύνει άλλες δυτικές χώρες να συμβάλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία.
Η Πελόζι ανέφερε ότι έξι επιτροπές του Κογκρέσου που ερευνούν αυτή τη στιγμή τον Τραμπ, θα συνεχίσουν το έργο τους, στο πλαίσιο της επίσημης έρευνας.
«Οι ενέργειες της προεδρίας Τραμπ αποκάλυψαν ένα επαίσχυντο γεγονός ότι ο πρόεδρος πρόδωσε τον όρκο του, πρόδωσε την εθνική μας ασφάλεια και πρόδωσε την ακεραιότητα των αμερικανικών εκλογών», δήλωσε η Πελόζι.
Χθες, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα στηρίξει τη διαδικασία παραπομπής του αν Τραμπ δεν να συμμορφωθεί πλήρως με τις έρευνες που διεξάγονται στο Κογκρέσο σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.
Η πλειονότητα των υποψηφίων Δημοκρατικών για το χρίσμα των εκλογών του 2020 στηρίζουν τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου. Ανάμεσα τους, οι γερουσιαστέςΕλίζαμπεθ Γουόρεν,Μπέρνι Σάντερς,Κάμαλα Χάρις,Κόρι Μπούκερ.
Έτοιμος να παλέψει για να αντιστρέψει το κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο γιος του είναι«διεφθαρμένοι», ότι οι δραστηριότητες τους στην Ουκρανία είναι«σκανδαλώδεις».
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι ζήτησε την απόλυση ενός Ουκρανού εισαγγελέα, προκειμένου να προστατεύσει τις υποθέσεις του γιου του.
Δικηγόρος και επενδυτής, ο Χάντερ Μπάιντεν, διετέλεσε από το 2014 έως το 2019 μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ουκρανικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Burisma. Αυτή η εταιρεία ήταν κάποτε στο στόχαστρο μιας έρευνας διαφθοράς, αλλά ο Χάντερ Μπάιντεν δεν κατηγορήθηκε ποτέ δημόσια.
Όσο για τον πατέρα του, ως αντιπρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε όντως το 2015 την απόλυση του γενικού εισαγγελέαΒίκτορ Τσόκινκαι χρησιμοποίησε οικονομικές απειλές για την αποπομπή του. Η παρέμβαση αυτή, ήταν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας, συγκεκριμένα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, για να απολυθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος κατηγορείτο για υπόθαλψη διαφθοράς στη χώρα του και για υπονόμευση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν μετά από το 2014.
Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί ποτέ για τις οικονομικές υποθέσεις του γιου του στο εξωτερικό. Για αυτόν, ο Ντόναλντ Τραμπ«έκανε κατάχρηση της εξουσίας του επειδή «αισθάνεται ότι απειλείται».