Τρίτη, 03 Δεκ, 2024

  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ: Καταγράφουν «πληροφορίες» και «δηλώσεις» σχετικά με την στήριξη Ισραήλ και Ουκρανίας στους τζιχαντιστές
  • Δηλώσεις Τραμπ για δασμούς 100% στις χώρες των BRICS, αν προσπαθήσουν να δημιουργήσουν δικό τους νόμισμα
  • Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο
  • Αντιδράσεις για την απόφαση Μπάιντεν να δώσει χάρη στον καταδικασμένο γιο του
  • ΓΕΩΡΓΙΑ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης . Για «πορτοκαλί επανάσταση» μιλά η Ρωσία
  • Στην Βέροια την Παρασκευή 6/12 ο Δ. Κουτσούμπας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ: Καταγράφουν «πληροφορίες» και «δηλώσεις» σχετικά με την στήριξη Ισραήλ και Ουκρανίας στους τζιχαντιστές1 Δηλώσεις Τραμπ για δασμούς 100% στις χώρες των BRICS, αν προσπαθήσουν να δημιουργήσουν δικό τους νόμισμα2 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο3 Αντιδράσεις για την απόφαση Μπάιντεν να δώσει χάρη στον καταδικασμένο γιο του4 ΓΕΩΡΓΙΑ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης . Για «πορτοκαλί επανάσταση» μιλά η Ρωσία5 Στην Βέροια την Παρασκευή 6/12 ο Δ. Κουτσούμπας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αυξημένες τιμές στο ρεύμα για το Δεκέμβρη, ελέω Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Νέες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος θα επιβαρύνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, τον Δεκέμβρη, ως αποτέλεσμα της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου αυξήθηκαν οι τιμές συμπαρασύροντας τα τιμολόγια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής που αναρτήθηκαν σήμερα οι νέες ... Περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ και νέων μεγάλων κινδύνων για τον λαό

από Η Άλλη Άποψη
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ και νέων μεγάλων κινδύνων για τον λαό

«Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, λόγω των ενστάσεων της Τουρκίας, αποτρέπει την Εθνική Φρουρά από πολλές ευκαιρίες είτε αναβάθμισης είτε απόκτησης στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ομολογώντας επίσημα πλέον ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται την άμεση ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Συζητούμε με τις ΗΠΑ - και χαίρομαι για τη θετική ανταπόκριση - σε τρία επίπεδα που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ, για το πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες, έτσι ώστε, όταν όλα είναι στη θέση τους, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να γίνει κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ», ξεκαθάρισε ο Κύπριος ηγέτης, για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι φουντώνουν καθημερινά τα παζάρια για την ακόμα μεγαλύτερη και πιο συγκεκριμένη εμπλοκή του νησιού στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

«Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι για εμάς ύψιστης σημασίας και έτσι αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ όσο και προς την ΕΕ, όπου υπάρχουν αρκετά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας, στα οποία συμμετέχουμε, για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο» είπε, μιλώντας για «συγκριτικό πλεονέκτημα που συνοψίζεται στη γεωγραφική μας θέση, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας».

Διευκρινίζοντας περαιτέρω, είπε ότι «για τις υποδομές που έχουμε, είτε ναυτική βάση είτε αεροπορική βάση, έχει ήδη ληφθεί απόφαση για ενίσχυση και αναβάθμισή τους, και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για τη ναυτική βάση με την ΕΕ και για την αεροπορική βάση με τις ΗΠΑ», αναφερόμενος στις βάσεις «Ανδρέας Παπανδρέου» (στην Πάφο) και «Ευάγγελος Φλωράκης» (στο Μαρί) αντίστοιχα.

Εξέφρασε δε ικανοποίηση για το ότι «βλέπουμε μια πολύ θετική ανταπόκριση και από τις ΗΠΑ», αναγγέλλοντας ξανά - όπως έκανε και πριν λίγες βδομάδες, μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν - ότι «σύντομα θα ακούσετε κι άλλες σημαντικότατες εξελίξεις που αφορούν τον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας, και όχι μόνο, και που θα ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δράσεις για να πλησιάσουν «στον στόχο»

Ερωτηθείς πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν επίσημη υποβολή της αίτησης ένταξης, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όσο πιο λίγα λέμε γι' αυτό το θέμα, τόσο πιο κοντά είμαστε στον στόχο».

Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται πλέον και μια σειρά στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η κυπριακή Εθνική Φρουρά. Για παράδειγμα η πρόσφατη διακλαδική άσκηση «Ιρις 2024», που εξέτασε «αντικείμενα που αφορούσαν την εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων, για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών», έγινε παρουσία «ακόλουθων Αμυνας, παρατηρητών και άλλων εκπροσώπων φίλων χώρων». Αν και δεν δόθηκαν άλλες πληροφορίες, σε σχετικά πλάνα εικονίζονταν και στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε υποδομές που φιλοξένησαν την άσκηση.

Σημειωτέον, με αφορμή και τη συγκεκριμένη άσκηση το κυπριακό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς επεσήμανε ότι «σε εξέλιξη είναι και η παροχή διευκολύνσεων σε φίλες χώρες, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται λόγω της επιδείνωσης των συγκρούσεων στην περιφέρειά μας».

Για «παραγωγικές συνομιλίες» μιλάνε οι ΗΠΑ

Θυμίζουμε ότι τις διεργασίες γύρω από την επέκταση του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με άμεση ένταξη και της Κύπρου, ενισχύουν τα κλιμακούμενα παζάρια για τη συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου και όχι μόνο στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ τονίζουν διαρκώς τον «πολύτιμο ρόλο της συμμάχου Τουρκίας».

Μόλις στις αρχές της βδομάδας ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συναντώντας τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν επισήμαινε ότι «σε έναν όλο και πιο απρόβλεπτο κόσμο η Τουρκία κάνει ανεκτίμητες συνεισφορές στη Συμμαχία μας, ενισχύοντας την αποτροπή στη νότια πλευρά μας».

Αλλά και χτες, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφωνίες που παραμένουν με την Αγκυρα (π.χ. για τους όρους πώλησης F-35 ή τη χρήση του ρωσικού συστήματος S-400), επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επίλυσή τους με παραγωγικό τρόπο», αλλά και ότι «παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα των ΗΠΑ η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας σχολίαζαν χτες ανώνυμα για τα σχέδια ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ότι «οι αποφάσεις επέκτασης της Συμμαχίας λαμβάνονται ομόφωνα» και πως «η Τουρκία υποστηρίζει ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας».

Πρόσθεταν δε ότι «επί του παρόντος, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) δεν έχει καταθέσει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά ακόμα και οι προσπάθειές της είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη για την Τουρκία. Η πρωτοβουλία αυτή θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό και θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες για λύση»...


Έχει διαβαστεί 321 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 548 επισκέπτες και 0 μέλη.