Παρασκευή, 13 Δεκ, 2024

  • ΡΩΣΙΑ: Σε «διαπραγματεύσεις» με τις «νέες συριακές αρχές» για τη διατήρηση των στρατιωτικών της βάσεων στη χώρα
  • ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ:ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ/ Ημερολόγιο της Γάζας
  • Συμπερίληψη
  • Αποκαλυπτήρια
  • Δημιουργικότητα
  • ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΞΕΤΣΙΠΩΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα θα «προσαρμόσει τη στάση της» στο προσφυγικό αναμένοντας την «δημοκρατική ομαλότητα» από τους τζιχαντιστές!
ΡΩΣΙΑ: Σε «διαπραγματεύσεις» με τις «νέες συριακές αρχές» για τη διατήρηση των στρατιωτικών της βάσεων στη χώρα1 ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ:ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ/ Ημερολόγιο της Γάζας2 Συμπερίληψη3 Αποκαλυπτήρια4 Δημιουργικότητα5 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΞΕΤΣΙΠΩΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα θα «προσαρμόσει τη στάση της» στο προσφυγικό αναμένοντας την «δημοκρατική ομαλότητα» από τους τζιχαντιστές!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τσιμουδιά

Τσιμουδιά

Εχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τις αντιδράσεις των διάφορων εθνικιστικών - σκοταδιστικών - ακροδεξιών κομμάτων για τις εξελίξεις στη Συρία.Ενώ με μεγάλη ευκολία καταγγέλλουν την Τουρκία για τη στήριξη των τζιχαντιστών, δεν βγάζουν άχνα για τον βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ούτε βέβαια για το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, που στην ... Περισσότερα

Μειώνονται διαρκώς οι γυναίκες που αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν

από Η Άλλη Άποψη
Μειώνονται διαρκώς οι γυναίκες που αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν
Τα αυξανόμενα εμπόδια που δημιουργεί το υψηλό κόστος ζωής στην απόφαση πολλών νέων να αποκτήσουν παιδιά, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα κοινωνικά αδιέξοδα (ανεργία, ελαστική απασχόληση, δυσκολίες στέγασης κ.λπ.) γυναικών και ανδρών, καταγράφουν μια σειρά στοιχεία ακόμα και από χώρες του «ανεπτυγμένου κόσμου».


Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ισπανίας (ΙΝΕ), το 2023 γεννήθηκαν στη χώρα 322.075 παιδιά, αριθμός υποπολλαπλάσιος αυτών που γεννήθηκαν πριν μια δεκαετία. Ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφηκαν 155.629 γεννήσεις, ο χαμηλότερος αριθμός για το ίδιο εξάμηνο σε ολόκληρη την ιστορία του ΙΝΕ.

Επιπλέον, η πιο πρόσφατη σχετική έρευνα του ΙΝΕ κατέγραψε ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες ηλικίας 30 έως 34 ετών δεν έχουν τεκνοποιήσει ακόμα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 27,8% στις γυναίκες 35 έως 39 ετών και 19% στις γυναίκες 40 ετών και πάνω.

Ακαδημαϊκοί από ερευνητικά κέντρα όπως το Κέντρο Δημογραφικών Μελετών (CED) του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, σημειώνουν ότι το 30% των γυναικών στην Ισπανία που σήμερα είναι άνω των 45 ετών δεν έχουν κάνει παιδιά, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα. Δηλαδή 3 στις 10 γυναίκες βρίσκονται στην έξοδο από την αναπαραγωγική ηλικία χωρίς να έχουν κάνει παιδιά.

Τον περασμένο Γενάρη, έρευνα που διενήργησε η εταιρεία «Sigma Dos» για λογαριασμό της εφημερίδας «El Mundo» κατέγραφε ότι 6 στους 10 Ισπανούς νεαρής ηλικίας απαντούσαν κατηγορηματικά «Οχι» στο ερώτημα «αν σκέφτεστε να αποκτήσετε παιδιά τα επόμενα χρόνια». Ως βασικότερο εμπόδιο στην απόκτηση οικογένειας εμφανίζονται οι οικονομικές δυσκολίες, αφού το 37,1% των ερωτηθέντων λένε ότι ο κυριότερος λόγος για τις αναστολές τους είναι το υψηλό κόστος ζωής. Ακολουθούν οι προσωπικές και επαγγελματικές θυσίες (19,9%) που απαιτούνται μετά τη δημιουργία οικογένειας, η εργασιακή αβεβαιότητα (18,5%), οι κακές προοπτικές για την Ισπανία ή/και τον κόσμο (11,8%) και η οικογενειακή αστάθεια.

«Σιωπηρή πίεση» να απολύονται οι μανάδες...

Ενδεικτική όμως είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και σε άλλες χώρες οι οποίες κατά τ' άλλα θεωρούνται πρότυπα ανάπτυξης.

Στη Νότια Κορέα, η αδυναμία και απροθυμία όλο και περισσότερων ανθρώπων να τεκνοποιήσουν κατατάσσει πλέον τη χώρα στην 1η θέση με τις λιγότερες γεννήσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ μάλιστα συνεχίζει κάθε χρόνο να καταρρίπτει το αρνητικό αυτό ρεκόρ των χαμηλών γεννήσεων. Εκτενές ρεπορτάζ του BBC κατέγραφε την περασμένη βδομάδα στοιχεία με βάση τα οποία μέχρι το 2100 ο πληθυσμός της Νότιας Κορέας θα μειωθεί στο μισό (σήμερα είναι 52 εκατομμύρια). Μεταξύ άλλων υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων θα συρρικνωθεί κατά 58%, αλλά και ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Νότιας Κορέας θα είναι άνω των 65 ετών.

Χαρακτηριστικές είναι μαρτυρίες νεαρών γυναικών στο βρετανικό δίκτυο, όπως της Yejin, η οποία περιγράφοντας την καθημερινότητά της χαρακτηρίζει «εξαντλητικές» τις ώρες εργασίας της, εξηγώντας ότι τυπικά εργάζεται 9ωρο (9 π.μ. - 6 μ.μ.) αλλά συνήθως δεν φεύγει από το γραφείο πριν τις 8 μ.μ.

Οταν, δε, γυρνά σπίτι, έχει χρόνο και ενέργεια ίσα για να καθαρίσει ή να ασκηθεί στοιχειωδώς πριν κοιμηθεί. «Λατρεύω τη δουλειά μου, μου φέρνει τόση ολοκλήρωση (...) Αλλά η εργασία στη Νότια Κορέα είναι δύσκολη, έχεις κολλήσει σε έναν αέναο κύκλο δουλειάς».

Αναφέρει ακόμα ότι «μερικές φορές τα Σαββατοκύριακα πηγαίνω και κάνω ενδοφλέβιες ενέσεις βιταμινών, μόνο και μόνο για να έχω αρκετή ενέργεια για να επιστρέψω στη δουλειά τη Δευτέρα», για να καταλήξει αναδεικνύοντας ποια είναι η ελευθερία στους χώρους δουλειάς της ασιατικής αυτής υπερδύναμης: «Υπάρχει μια σιωπηρή πίεση από τις εταιρείες ότι όταν κάνουμε παιδιά πρέπει να αφήσουμε τις δουλειές μας»...


Έχει διαβαστεί 834 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 271 επισκέπτες και 0 μέλη.