Πέμπτη, 18 Απρ, 2024

• Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση
  • «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές
  • «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου
  • Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια
Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση1 «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές2 «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν3 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ4 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου5 Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια6

Για την επικίνδυνη κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή

του Αλέκου ΧατζηκώσταΜε την εκτόξευση drones και βαλλιστικών πυραύλων απάντησε- όπως ήταν αναμενόμενο και είχε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο- το Ιράν ξημερώματα Κυριακής 14 Απριλίου στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απριλίου 2024 με νεκρούς ιρανούς αξιωματούχους.  Να θυμίσουμε ότι η επίθεση το... Περισσότερα

Μόσχα: Χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ υπογράφουν ανακοίνωση κατά του πολέμου

Πάνω από 7.500 φοιτητές, καθηγητές, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και απόφοιτοι του εμβληματικού Πανεπιστημίου Λομονόφοφ της Μόσχας συνυπογράφουν ανακοίνωση κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση που έχει δημοσιευθεί οι υπογράφοντες καταδικάζουν κατηγορηματικά τον πόλεμο της κυβέρνησης Πούτιν και εκφράζουν την στήριξη και αλληλεγγύη τους στον λαό της Ουκρανίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

Εμείς, φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθηγητές, προσωπικό και απόφοιτοι του αρχαιότερου πανεπιστημίου της Ρωσίας, του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας που φέρει το όνομα του Μ.Β. Λομονόσοφ, καταδικάζουμε κατηγορηματικά τον πόλεμο που η χώρα μας εξαπέλυσε ενάντια την Ουκρανία.

Οι γονείς μας και η ίδια η Ρωσία μάς έδωσαν μια ισχυρή παιδεία, η πραγματική αξία της οποίας έγκειται στο να μπορούμε να αξιολογούμε κριτικά όσα συμβαίνουν γύρω μας, να σταθμίζουμε επιχειρήματα, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να είμαστε πιστοί στην αλήθεια — την επιστημονική και την ανθρωπιστική. Ξέρουμε πώς να λέμε τη σκάφη-σκάφη και τα σύκα-σύκα και δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς.

Η επιχείρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την οποία η ηγεσία της την αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι πόλεμος και, σε αυτή την κατάσταση, δεν υπάρχει χώρος για ευφημισμούς ή δικαιολογίες. Ο πόλεμος είναι βία, αγριότητα, θάνατος, απώλεια αγαπημένων προσώπων, αδυναμία και φόβος που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για κανέναν σκοπό. Ο πόλεμος είναι η πιο σκληρή πράξη απανθρωπιάς, η οποία, όπως το μάθαμε στο σχολείο και το Πανεπιστήμιο, δεν θα έπρεπε να επαναληφθεί ποτέ. Οι αξίες της ανθρώπινης ζωής, του ανθρωπισμού, της διπλωματίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, τις οποίες μάθαμε στο Πανεπιστήμιο, καταπατήθηκαν και πετάχτηκαν τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε ύπουλα στο έδαφος της Ουκρανίας. Οι ζωές εκατομμυρίων Ουκρανών απειλούνται κάθε στιγμή από την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία.

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο λαό της Ουκρανίας και καταδικάζουμε κατηγορηματικά τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον των Ουκρανών.

Ως απόφοιτοι του παλαιότερου πανεπιστημίου της Ρωσίας, γνωρίζουμε ότι οι απώλειες που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια και μόνο των έξι ημερών ενός αιματηρού πολέμου ‑πρώτα και κύρια ανθρώπινες, αλλά και κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές- είναι ανεπανόρθωτες. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο πόλεμος αποτελεί μια ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε καν το βάθος των πληγών που εμείς, ο λαός της Ρωσίας, προκαλούμε στον λαό της Ουκρανίας αλλά και στους εαυτούς μας αυτή τη στιγμή.

Απαιτούμε από την ηγεσία της Ρωσίας να προβεί σε κατάπαυση του πυρός, να εγκαταλείψει το έδαφος του κυρίαρχου κράτους της Ουκρανίας και να τερματίσει αυτόν τον επαίσχυντο πόλεμο.

Ζητάμε από όλους τους Ρώσους πολίτες που νοιάζονται για το μέλλον να συμμετάσχουν στο κίνημα ειρήνης.

Είμαστε ενάντια στον πόλεμο!

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!