Παρασκευή, 30 Ιούλ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/7
  • Επίσκεψη Αγγέλου Τόλκα στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου
  • «Βράζει» η χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η κυβέρνηση αναλώνεται σε συστάσεις «αυτοπροστασίας»
  • Διενέργεια έκτακτων ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας
  • Φρόσω Καρασαρλίδου: Για τα προβλήματα με τον ΟΣΕ
  • Επίσκεψη της Γενικής Προξένου των ΗΠΑ στην Βεργίνα
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/71 Επίσκεψη Αγγέλου Τόλκα στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου2 «Βράζει» η χώρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η κυβέρνηση αναλώνεται σε συστάσεις «αυτοπροστασίας»3 Διενέργεια έκτακτων ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών στις αγροτικές περιοχές ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου Θεσσαλονίκης και Ημαθίας4 Φρόσω Καρασαρλίδου: Για τα προβλήματα με τον ΟΣΕ5 Επίσκεψη της Γενικής Προξένου των ΗΠΑ στην Βεργίνα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Υπερμνημόνιο

Υπερμνημόνιο

«Χαράς ευαγγέλια» για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα σήμερα με την κύρωση της σύμβασης του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου δηλαδή που έρχεται να δέσει νέες «αλυσίδες» στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.«Η χώρα μεταμορφώνεται» λέει η ΝΔ, «πρόκειται για ιστορική τομή στην ΕΕ» συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά για τα 32 δισεκατομμύρια ... Περισσότερα

«ΝΑΤΟ 2030»: Ακονίζει μαχαίρια, για έναν κόσμο «αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού»

από Η Άλλη Άποψη
«ΝΑΤΟ 2030»: Ακονίζει μαχαίρια, για έναν κόσμο «αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού»
«(...) Ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία. Το περιβάλλον ασφαλείας μας είναι πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο από ποτέ, με μια πολύ περισσότερο διεκδικητική Ρωσία (...) Βασικά, η άνοδος της Κίνας μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος. Η επόμενη Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στην προετοιμασία της Συμμαχίας για έναν κόσμο αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού (...)».

Σε αυτά τα λόγια, που περιέχονται στην «Ατζέντα 2030» - το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία - συμπυκνώνονται οι αιτίες για τα νέα δολοφονικά σχέδια του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που επικυρώθηκαν και επισήμως την περασμένη Δευτέρα, στη Σύνοδο Κορυφής του, στις Βρυξέλλες.

Με αυτή το ΝΑΤΟ επεκτείνει τη δράση του σε όλο τον πλανήτη, επικαλούμενο νέες απειλές, όπως τις κυβερνοεπιθέσεις, τους λεγόμενους υβριδικούς πολέμους και προσχήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, κλιμακώνει τους επιθετικούς σχεδιασμούς του σε βάρος των λαών και των αντιπάλων του, της Κίνας και της Ρωσίας, στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών που εκτυλίσσονται με φόντο τη νέα καπιταλιστική κρίση και τις ανακατατάξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ συνοψίζονται στους εξής 6 άξονες:

-- «Βαθύτερη πολιτική διαβούλευση και συντονισμός». Με φόντο τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και δεδομένου ότι «κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μόνος», οι ΝΑΤΟικοί συμφώνησαν «να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τις πολιτικές διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ», «να διαβουλεύονται συχνότερα για όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν την ασφάλεια των συμμάχων», αλλά και «για οικονομικά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως έλεγχοι εξαγωγών και μεταφορές τεχνολογίας».

-- «Ενισχυμένη αποτροπή και άμυνα» των κρατών - μελών, με τους ηγέτες να «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση κατάλληλου συνδυασμού πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων», προκαλώντας σύγκρυο.

-- «Βελτιωμένη ανθεκτικότητα»: Οι ΝΑΤΟικοί συμφώνησαν να αναπτύξουν συγκεκριμένους «στόχους ανθεκτικότητας για να καθοδηγήσουν εθνικά προσαρμοσμένους στόχους αντοχής και σχέδια εφαρμογής», με το ΝΑΤΟ να «αξιολογεί» τα εθνικά σχέδια. Στην πράξη, το ΝΑΤΟ αποκτά τον πρώτο λόγο σε ζητήματα όπως ανάπτυξη υποδομών (π.χ. οδικά ή τηλεπικοινωνιακά δίκτυα) και ποιος θα τα ελέγχει, ξορκίζοντας τον κίνδυνο να πέσουν στα χέρια π.χ. κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων.

-- «Διατήρηση της τεχνολογικής μας αιχμής». Αποφασίστηκε να στηθεί ένας νέος πολιτικο-στρατιωτικός «Επιταχυντής Καινοτομίας Αμυνας για τον Βόρειο Ατλαντικό» (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic - DIANA), που θα έχει γραφεία και κέντρα δοκιμών σε ολόκληρη τη Συμμαχία, όπως και ένα «Ταμείο Καινοτομίας». Βάζουν, άλλωστε, ανοιχτά θέμα ότι «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν μπορούν πλέον να θεωρούν δεδομένο το τεχνολογικό τους πλεονέκτημα. Η Κίνα, για παράδειγμα, σκοπεύει να γίνει η κορυφαία δύναμη στον κόσμο στην τεχνητή νοημοσύνη την επόμενη δεκαετία»...

-- «Υποστήριξη της διεθνούς τάξης βάσει κανόνων», με βασικό στόχο την αποτροπή της επιρροής Κίνας, Ρωσίας, προωθώντας ΝΑΤΟικές δυνάμεις ως την ...αυλή τους, σε συνεργασία με άλλα κράτη παντού στον πλανήτη, στη λογική του «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ». Αλλωστε, οι ηγέτες συμφώνησαν «να ενισχύσουν τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με ομοειδείς εταίρους και διεθνείς οργανισμούς και να δημιουργήσουν νέες δεσμεύσεις, όπως στην Αφρική, στην Ασία και τη Λατινική Αμερική».

-- «Ενίσχυση της κατάρτισης και ανάπτυξη ικανοτήτων». Αποφασίστηκε «να εντείνουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την οικοδόμηση της ικανότητας των εταίρων μας σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η σταθεροποίηση, η αντιμετώπιση υβριδικών επιθέσεων, η διαχείριση κρίσεων, η διατήρηση της ειρήνης και η αμυντική μεταρρύθμιση, μεταξύ άλλων», καθώς «η ενίσχυση των εταίρων και η κατάρτιση των τοπικών δυνάμεων είναι ένας πιο βιώσιμος και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την αύξηση της ασφάλειας και της σταθερότητας...».

-- «Καταπολέμηση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Εγκρίθηκε ένα «σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ για την αλλαγή του κλίματος και την ασφάλεια, με στόχο να καταστήσουν το ΝΑΤΟ τον κορυφαίο διεθνή οργανισμό όσον αφορά την κατανόηση και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια». Κι αυτό γιατί «οι συνέπειες για την ασφάλεια από την αλλαγή του κλίματος γίνονται αισθητές στη γειτονιά του ΝΑΤΟ, είτε στο Σαχέλ στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, είτε στην Αρκτική, καθώς και εντός της συμμαχικής επικράτειας του ΝΑΤΟ», σημειώνεται, δείχνοντας τα νέα προσχήματα που θα αξιοποιηθούν για τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης.

-- Ανανέωση της «Στρατηγικής Αντίληψης» («Strategic Concept», το δόγμα του ΝΑΤΟ). Οι ΝΑΤΟικοί κάλεσαν τον γγ της λυκοσυμμαχίας «να ηγηθεί της διαδικασίας για την ανάπτυξη της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ εγκαίρως για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», αφού, όπως λένε, «ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία».

-- Τέλος, «η Επένδυση στο ΝΑΤΟ», σε μια προαναγγελία νέας κούρσας εξοπλισμών, με τους συμμάχους να δεσμεύονται «να διασφαλίσουν ότι η Συμμαχία έχει τους κατάλληλους πόρους, τόσο μέσω των εθνικών αμυντικών δαπανών όσο και της κοινής χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ, για να υλοποιήσει τις αποφάσεις του "ΝΑΤΟ 2030"», καθώς για όσα βάζει προς υλοποίηση «θα χρειαστούν αυξημένοι πόροι και στους τρεις προϋπολογισμούς του ΝΑΤΟ: Στρατιωτικό, πολιτικό και υποδομών».Έχει διαβαστεί 625 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Μέγγενη
Επόμενο άρθρο
Μέγγενη

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 40 °C
Άνεμος ΝΝΔ 3-4 μποφόρ

Παρασκευή, 30 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 27 ως 41 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 31 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 26 ως 38 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 271 επισκέπτες και 0 μέλη.