Αισθανόμενη προφανώς σαν στο σπίτι της και στο ...στοιχείο της, σε μια συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τον νέο άθλιο κανονισμό της ΕΕ σχετικά με τις απελάσεις, η ακροδεξιά Λατινοπούλου ξεστόμισε ένα ρατσιστικό παραλήρημα - μνημείο μισανθρωπισμού. Ανάμεσα σε άλλα, κάλεσε την ΕΕ να επισπεύσει τις μαζικές συλλήψεις και απελάσεις, αφού πρ... Περισσότερα
Νέα αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων το 2018
από Η Άλλη Άποψη
Αύξηση σημείωσαν και το 2018 οι πωλήσεις των 100 κορυφαίων αμυντικών βιομηχανιών και στρατιωτικών «υπηρεσιών» παγκοσμίως, σύμφωνα με τοΔιεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης(SIPRI), αποκαλύπτοντας την όξυνση των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, των αντιθέσεων και των «εστιών» αντιπαράθεσης.
Συνολικά, οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων ανήλθαν σε379 δισ. ευρώ, περίπου 4,6% περισσότερο από το 2017 (η Κίνα δεν συμπεριλήφθηκε στη μελέτη καθώς δεν υπήρχαν αξιόπιστα δεδομένα), ενώ σε σχέση με το 2002 είναι κατά 47% υψηλότερες.
Οι αμερικανικές εταιρείες για πρώτη φορά από το 2002 καταλαμβάνουν τις πέντε πρώτες θέσεις. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αύξησαν επίσης τις πωλήσεις τους κατά 0,7%, οι οποίες ανήλθαν σε πάνω από92 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις ρωσικών εταιρειών ανήλθαν σε32,7 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 0,4% και αντιπροσωπεύοντας το 8,6% της παγκόσμιας αγοράς όπλων. Από το 2009 το ποσοστό των ρωσικών εταιρειών στις παγκόσμιες πωλήσεις αυξάνεται σταθερά, όχι μόνο εξαιτίας της εγχώριας ζήτησης αλλά και «της συνεχούς αύξησης πωλήσεων στο εξωτερικό, ειδικά με το σύστημα αεράμυνας S-400».
Η αμερικανική εταιρεία «Lockheed Martin» παραμένει αναμφισβήτητα στην πρώτη θέση, αυξάνοντας τις πωλήσεις της το 2018 κατά 5,2% και αντιπροσωπεύοντας το 11% των πωλήσεων των 100 μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών. Κατά κύριο λόγο, η αύξηση οφείλεται στις πωλήσεις των μαχητικών αεροσκαφών «F-35» στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, σύμφωνα με το SIPRI.
Στη δεύτερη θέση η «Boeing» σημείωσε πωλήσεις ύψους26 δισ. ευρώ. Η αύξηση βασίζεται κυρίως - σύμφωνα με έγγραφο της κυβέρνησης Ντ. Τραμπ που παραθέτει το SIPRI - σε έναν «διακυβερνητικό στρατηγικό ανταγωνισμό» απέναντι σε Ρωσία και Κίνα και στη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επεκτείνει το στρατιωτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Από την Ευρώπη προέρχονται 27 από τις 100 μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες του κόσμου. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων στη Δυτική Ευρώπη παραμένει η Βρετανία και ακολουθεί η Γαλλία. Οι βρετανικές εταιρείες («BAE Systems» κ.ά.) πραγματοποίησαν πωλήσεις ύψους31,8 δισ. ευρώκαι οι γαλλικές21,08 δισ. ευρώ.