Προχθες στις Βρυξέλλες βρέθηκαν τόσο ο Κ. Μητσοτάκης, όσο και ο Α. Τσίπρας. Ο πρώτος για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ο δεύτερος για την Προπαρασκευαστική Σύνοδο των κομμάτων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και οι δύο στήριξαν την επέκταση της ΕΕ «προς ανατολάς», αλλά και τις κυρώσεις στη Ρωσία, αποφάσεις δηλαδή που ρ... Περισσότερα
Οι 26 «πλουσιότεροι» έχουν περισσότερα από ό,τι το «φτωχότερο μισό» της ανθρωπότητας
από Η Άλλη Άποψη
Η «απίστευτη» συγκέντρωση του πλούτου επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο το 2018, με26 δισεκατομμυριούχουςνα έχουν πλέον στα χέρια τους περιουσίες που ισούνται με τα εισοδήματα τουφτωχότερου μισού της ανθρωπότητας, σύμφωνα με έκθεση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που αποδεικνύει ότι η συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια είναι εγγενής τάση του καπιταλιστικού συστήματος.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ «OXFAM», οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται αθροιστικά κατά 12% ή 2,5 δισ. δολάρια την ημέρα πέρυσι, ενώ τα3,8 δισ. άνθρωποιπου αποτελούν το φτωχότερο μισό του πληθυσμού της υφηλίου είδαν τον δικό τους πλούτο να μειώνεται αθροιστικά κατά 11% ή κατά 500 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση.
Αν και η ΜΚΟ με κανέναν τρόπο δεν αμφισβητεί τα «ιερά και τα όσια» του καπιταλιστικού συστήματος, δηλαδή την ατομική ιδιοκτησία στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής (άλλωστε ως λύση προτείνει τη βαριά φορολόγηση των πλουσίων) τα στοιχεία που παρουσιάζει στην έκθεσή της είναι αρκετά ακριβή και στηρίζονται σε δεδομένα που συγκεντρώνουν το περιοδικό «Forbes» και η τράπεζα Crédit Suisse.
Γενικά, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 900 δισ. πέρυσι (ήτοι κατά 2,5 δισ. την ημέρα). Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει διπλασιαστεί από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008, τονίζει η «Όξφαμ», διαπιστώνοντας πως «οι πλούσιοι επωφελούνται όχι μόνο από την επέκταση της περιουσίας τους, αλλά επίσης και από τα χαμηλότερα επίπεδα φορολόγησης εδώ και δεκαετίες» σε πολλά κράτη.
Η «Όξφαμ» υπολογίζει πως ανά κάθε δολάριο φορολογικών εσόδων, μόλις τα τέσσερα σεντς προέρχονταν από τη φορολόγηση του πλούτου.
Για τη ΜΚΟ, η οποία εκτιμά πως οι πλουσιότεροι κρύβουν από τις φορολογικές αρχές περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σε χώρες όπως είναι η Βραζιλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, «το 10% των φτωχότερων πληρώνει πλέον φόρους επί των εσόδων του αναλογικά πολύ υψηλότερους από ό,τι οι πλουσιότεροι».