Τετάρτη, 05 Οκτ, 2022

  • Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες Αλεξάνδρειας ο Τάσος Μπαρτζώκας! Πολύ καλά νέα για το έργο του νέου αρδευτικού αγωγού, στη Μελίκη!
  • Εκτακτη επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του αντιπεριφερειάρχη
  • Περί τοπικών εκλογών
  • Με νέους Η/Υ…
  • Οι … «λαγοί»
  • Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Νάουσα
Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες Αλεξάνδρειας ο Τάσος Μπαρτζώκας! Πολύ καλά νέα για το έργο του νέου αρδευτικού αγωγού, στη Μελίκη!1 Εκτακτη επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του αντιπεριφερειάρχη2 Περί τοπικών εκλογών3 Με νέους Η/Υ…4 Οι … «λαγοί»5 Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Νάουσα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγώνας, όχι «συμβίωση»!

Κατά 22% αυξήθηκαν την περασμένη βδομάδα τα κρούσματα κορονοϊού και κατά 31% οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, επιβεβαιώνοντας ότι η πανδημία παραμένει απειλή για τον λαό. Με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ένα επόμενο κύμα, με μεταλλάξεις του ιού τις οποίες ενδεχομένως να μην καλύπτουν ούτε τα εμβόλια, η κυβέρνηση αναμασά το «να μάθουμε... Περισσότερα

Οι "ενδιάμεσες" εκλογές στις ΗΠΑ

από Η Άλλη Άποψη
Οι "ενδιάμεσες" εκλογές στις ΗΠΑ

Η «επόμενη» μέρα των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει τη συνέχιση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης και πόλωσης, χωρίς αυτό να διαφοροποιεί τη δεδομένη θέση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Το ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες δυσκολίες που θα επιφέρουν νέους συμβιβασμούς στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν αλλάζει την κατάσταση για τον αμερικανικό λαό, τη συνέχιση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής ή την επιθετικότητα στην εξωτερική πολιτική.

Οι αντιπαραθέσεις των δύο κομμάτων - πυλώνων του κεφαλαίου πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα κλιμακωθούν καθώς η προεκλογική κούρσα για τις προεδρικές του 2020 έχει αρχίσει πρόωρα και αναμένεται ενδεχομένως η σφοδρότερη των τελευταίων αναμετρήσεων.

Τα αποτελέσματα

Σε ό,τι αφορά αυτά καθεαυτά τα αποτελέσματα, για τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και τις 35 από τις 100 της Γερουσίας, στην μεν πρώτη επικράτησαν οι Δημοκρατικοί στη δε δεύτερη οι Ρεπουμπλικάνοι. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν την εκλογή 222 βουλευτών. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντίστοιχα εξέλεξαν 199 βουλευτές. Η επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων χαρακτηρίστηκε από την εκλογή ρεκόρ στον αριθμό γυναικών καθώς εξελέγησαν 99 γυναίκες (από 84 που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ).

Για πρώτη φορά εξελέγησαν δύο Αμερικανίδες μουσουλμανικού θρησκεύματος, εκ των οποίων η μία είναι η Αμερικανο-παλαιστίνια Ρασίντα Τλάιμπ που εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τους Δημοκρατικούς στο Μίσιγκαν και η σομαλικής καταγωγής Ιλχάν Ομάρ που επίσης εξελέγη με τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Μινεσότα. Επίσης εξελέγησαν και δύο Ιθαγενείς Αμερικανίδες, η Σαρίς Ντέιβιντς και η Ντέμπρα Χάαλαντ. Επανεκλέχτηκαν επίσης τέσσερις Ελληνοαμερικανοί: Με τους Ρεπουμπλικάνους ο Κώστας Μπιλιράκης (Φλόριδα με 58%) και τρεις Δημοκρατικοί οι Τσάρλι Κριστ (Φλόριδα 58%),Τζον Σαρμπάνης (Μέριλαντ 67%) και Ντίνα Τάιτους (Νεβάδα 67%).

Η νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων ανοίγει το δρόμο για την εκλογή της 78χρονης Δημοκρατικής Νάνσι Πελόσι στην προεδρία του Σώματος, πόστο που διατήρησε από το 2007 ως το 2011.

Στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν την πλειοψηφία, έχοντας συνολικά 51 βουλευτές. Οι Δημοκρατικοί εκπροσωπούνται με 46 γερουσιαστές. Αίσθηση προκάλεσε η εκλογή της 29χρονης Αλεξάνδρια Οκάσιο Κόρτες από τη Ν. Υόρκη καθώς έγινε το νεαρότερο μέλος της Γερουσίας. Στην περίπτωση εκλογών για μία έδρα της Γερουσίας από τις δύο που αναλογούν στην πολιτεία της Φλόριντα αποφασίστηκε η ανακαταμέτρηση ψήφων μετά από απαίτηση του Δημοκρατικού υποψήφιου Μπιλ Νέλσον που ήρθε δεύτερος με 49,79% με ελάχιστη διαφορά από τον διαφαινόμενο νικητή, Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Ρικ Σκοτ που πήρε 50,21%.

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέων κυβερνητών σε 49 πολιτείες, επικράτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι καθώς εξέλεξαν κυβερνήτες σε 26 πολιτείες. Οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι κυβερνήτες εξελέγησαν σε 23 Πολιτείες.

Στα «αξιοπερίεργα» των εκλογών συμπεριλαμβάνεται η περίπτωση του αποβιώσαντος Ρεπουμπλικάνου ιδιοκτήτη οίκων ανοχής, Ντένις Χοφ, που παρά το θάνατό του πριν ένα μήνα εξελέγη στο τοπικό κοινοβούλιο της Νεβάδας. Ο Χοφ (που είχε και τη στήριξη φανατικών Ευαγγελιστών) επικράτησε της Δημοκρατικής εκπαιδευτικού Λίζια Ρομάνοφ παίρνοντας 68%.

Τραμπ: «Πολύ μεγάλη νίκη»

Ο πρόεδρος Τραμπ, που «πήρε πάνω του» μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας σε Πολιτείες-κλειδιά, έσπευσε να υποστηρίξει πως οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι που δέχθηκαν τη στήριξή του κατάφεραν να εκλεγούν ακόμη και σε Πολιτείες στις οποίες η εκλογή τους θεωρούνταν πολύ δύσκολη. Τους κατονόμασε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σε κλίμα αυξημένης έντασης, μη διστάζοντας για μία ακόμη φορά να έρθει σε κόντρα με δημοσιογράφο του CNN που τον χαρακτήρισε «αγενή, τρομερό άτομο» και με δημοσιογράφο του NBC λέγοντας πως δεν είναι «θαυμαστής» ούτε του δικού του δικτύου.

Αρχικά έδειξε να τείνει «κλάδο ελαίας» στους Δημοκρατικούς, λέγοντας ότι τα δύο κόμματα θα πρέπει να συνεργαστούν μαζί «σε νομοθετικές προτεραιότητες» για το ...καλό των Αμερικανών. Έκρινε δε ότι η κυβέρνησή του έχει «πολλά κοινά» με τους Δημοκρατικούς στον κλάδο των υποδομών και πως οι δύο πλευρές επιθυμούν να εργαστούν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δείχνοντας, εντούτοις, έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα απείλησε με «αντίποινα» σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί επιχειρήσουν, μέσω της νέας πλειοψηφίας που διαθέτουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να κινήσουν εναντίον του πρόταση μομφής. Τους προειδοποίησε ότι εάν αυτοί επιχειρήσουν να κινήσουν πρόταση μομφής «για έναν πρόεδρο που πέτυχε την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη της Αμερικής εδώ και χρόνια», τότε και οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία θα μπορούσαν να κινήσουν εναντίον τους διώξεις με αφορμή υποθέσεις π.χ. «που αφορούν τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών»...

Σε άλλο σημείο διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να πιέζει για την ανέγερση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε το τείχος». Δεν απέκλεισε «παράλυση» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αφορμή τη χρηματοδότηση αυτού του τείχους, προειδοποιώντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα είναι υπεύθυνοι οι Δημοκρατικοί.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις άκαρπες, ως τώρα, έρευνες του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, περί της φερόμενης ανάμειξης της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, απάντησε πως η υπόθεση «κάνει κακό στη χώρα» και «πρέπει να τελειώσει».

Ανήγγειλε ότι στις εκλογές του 2020 θα είναι υποψήφιος έχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, κρίνοντας πως «κάνει φανταστική δουλειά» και πως «είναι ο καλύτερος».

Παραίτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης 

«Κατόπιν αιτήματός σας, υποβάλλω την παραίτησή μου», ανέφερε η σύντομη επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Σέσιονς αποπέμφθηκε από υπουργός Δικαιοσύνης έπειτα από μήνες αδιάκοπης κριτικής του Τραμπ για την αυτοεξαίρεσή του από την έρευνα για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Η απομάκρυνση Σέσιονς αναμενόταν να συμβεί λίγο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση του 71χρονου Σέσιονς με ανάρτηση στο Twitter.

Ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε στην επιστολή του ότι παραιτήθηκε έπειτα από αίτημα του προέδρου. Ο προσωπάρχης του Σέσιονς Μάθιου Γουιτέικερ θα είναι προσωρινός υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ο Τραμπ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Sputnik», «Reuters», AFP)

Έχει διαβαστεί 315 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 11 ως 21 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 23 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 252 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)