Κυριακή, 05 Δεκ, 2021

  • Άξιζε τουλάχιστον έναν βαθμό ο Φίλιππος Βέροιας Volleyball στην ήττα από το Φοίνικα Σύρου ΟΝΕΧ
  • Δήλωση του Θανάση Γικόνογλου
  • Στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ο Χρήστος Τσιούντας
  • Προκαλεί το λαϊκό αίσθημα ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα έχουμε καταπληκτικά Χριστούγεννα… Η πανδημία στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη»!
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 4/12
  • Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα
Άξιζε τουλάχιστον έναν βαθμό ο Φίλιππος Βέροιας Volleyball στην ήττα από το Φοίνικα Σύρου ΟΝΕΧ1 Δήλωση του Θανάση Γικόνογλου2 Στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ο Χρήστος Τσιούντας3 Προκαλεί το λαϊκό αίσθημα ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα έχουμε καταπληκτικά Χριστούγεννα… Η πανδημία στην Ελλάδα είναι ελεγχόμενη»!4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 4/125 Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Με μόνο όπλο τον εμβολιασμό και απογείωση της «ατομικής ευθύνης» η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση

Την επιτάχυνση της χορήγησης της 3ης δόσης του εμβολίου για τους ενήλικες, από τους έξι στους τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση ή μετά τη διάγνωση για όσους έχουν νοσήσει, γνωμοδότησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεία... Περισσότερα

Οι εμβολιασμοί αργούν, τα συστήματα υγείας αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και οι θάνατοι αυξάνονται

από Η Άλλη Άποψη
Οι εμβολιασμοί αργούν, τα συστήματα υγείας αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και οι θάνατοι αυξάνονται

Με τους εμβολιασμούς να καθυστερούν δραματικά εξαιτίας της υποταγής τους στον παράγοντα καπιταλιστικό κέρδος και τα συστήματα υγείας να αδυνατούν να ανταποκριθούν για τον ίδιο ακριβώς λόγο, η πανδημία «καλπάζει» σε όλο τον κόσμο, δείχνοντας τα όρια του συστήματος το οποίο σε μια εποχή ραγδαίων επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων δεν μπορεί να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα καταγεγραμμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 88,5 εκατομμύρια, ενώ οι νεκροί πλησιάζουν τα 2 εκατομμύρια (1,906 εκατ.).

Η υπερδύναμη του πλανήτη, οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα, επιβεβαιώνοντας (και με αυτό τον τρόπο) την βαθιά σήψη και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ κατέγραψαν νέο θλιβερό «ρεκόρ» 3.999 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε ένα 24ωρο. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν πάνω από 265.000 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Το προηγούμενο «ρεκόρ» (3.936 νεκροί σε 24 ώρες) καταγράφηκε την Τρίτη. Η χώρα μετράει σχεδόν 365.000 νεκρούς, επί συνόλου 21,5 εκατομμυρίων μολύνσεων,  με βάση τα στοιχεία του πανεπιστημίου.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία των ΗΠΑ εξαιτίας του κορονοϊού σπάει επίσης το ένα «ρεκόρ» μετά το άλλο, ξεπερνώντας πλέον τους 132.000 ασθενείς, κατά τα στοιχεία του COVID «Tracking Project», που αναλύει καθημερινά την επιδημιολογική κατάσταση.

Την πρώτη εβδομάδα του 2021 οι ΗΠΑ καταγράφουν μια μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η πιο μακάβρια είδηση από τις ΗΠΑ είναι ότι οι αρχές της Καλιφόρνια τοποθέτησαν έξω από τα Νοσοκομεία 166 ρυμουλκά ψυγεία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως προσωρινοί νεκροθάλαμοι, καθώς οι υπάρχοντες δεν επαρκούν. Στο Λος Άντζελες, ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας της πανδημίας κάθε δεκαπέντε λεπτά.

Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε στον Τύπο η είδηση ότι οι υπηρεσίες Υγείας στο Λος Άντζελες έχουν αρχίσει να επιλέγουν σε ποιους διαθέτουν κλίνες και χορηγούν οξυγόνο. Μάλιστα, έφθασαν πλέον στο σημείο να ζητούν από τα πληρώματα των ασθενοφόρων να μη διακομίζουν σε νοσοκομεία ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή και οι πιθανότητες να επιζήσουν θεωρούνται πρακτικά μηδενικές.

Στις ΗΠΑ, η επιβολή περιοριστικών μέτρων επαφίεται στις πολιτειακές και στις τοπικές αρχές. Επί της ουσίας, με δεδομένα και τα όρια του συστήματος υγείας (το οποίο θεωρείται το κατεξοχήν ιδιωτικοποιημένο σύστημα που πετάει στον Καιάδα εκατομμύρια ανασφάλιστους και φτωχούς ανθρώπους), οι ελπίδες εναποθέτονται στην εκστρατεία εμβολιασμού. Φυσικά, ακόμη και συστήματα υγείας σε άλλες χώρες, που είναι λιγότερο ιδιωτικοποιημένα, αδυνατούν να ανταποκριθούν, ακριβώς γιατί βασίζονται στην ίδια απάνθρωπη λογική «κόστους – οφέλους».

Όμως, οι επιδόσεις των ΗΠΑ στον εμβολιασμό είναι πενιχρές έως τώρα, σε σχέση τουλάχιστον με τα χρήματα που έχουν διαθέσει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παρά τα περισσότερα από 10 δισ. δολάρια που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στις φαρμακευτικές εταιρείες για την έρευνα, την ανάπτυξη και την προαγορά εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, μόλις ένα 2% του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί προς το παρόν, καθώς έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση λιγότεροι από 6 εκατομμύρια.

Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα

Σε επίπεδο κρουσμάτων, η Ινδία είναι στη δεύτερη θέση των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο, μετρώντας 10,441 εκατ. κρούσματα και 150.606 νεκρούς. Ακολουθεί η Βραζιλία, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που καταγράφει 7,961 εκατ. κρούσματα και 200.498 νεκρούς.

Μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία, τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Ρωσία (3,332 εκατ.), στη Βρετανία (2,889 εκατ.), στη Γαλλία (2,727 εκατ.), στην Τουρκία (2,296 εκατ.), στην Ιταλία (2,220 εκατ.), στην Ισπανία (2,024 εκατ.) και στην Γερμανία (1,869 εκατ.).

Στη Γερμανία η αύξηση του αριθμούς των κρουσμάτων και των νεκρών περιγράφεται ως σοκαριστική. Το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν σχεδόν 31.850 κρούσματα και 1.188 νεκροί. Πρόκειται για αριθμό θυμάτων άνευ προηγουμένου στη συγκεκριμένη χώρα. Το προηγούμενο «ρεκόρ» (1.129 νεκροί σε 24 ώρες) είχε καταγραφεί την 30ή Δεκέμβρη, όταν ήταν η πρώτη φορά που ξεπεράστηκε το όριο των χιλίων θανάτων σε μια ημέρα.

Μεγάλο αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν επίσης χώρες της αμερικανικής ηπείρου όπως η Κολομβία (1,737 εκατ.), η Αργεντινή (1,690) και το Μεξικό (1,493), ενώ από τις άλλες ηπείρους τα περισσότερα κρούσματα συναντώνται στο Ιράν (1,268 εκατ.) και στη Νότια Αφρική (1,170 εκατ.).

Σε ορισμένες χώρες, για μια σειρά λόγους η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη. Για παράδειγμα το Μεξικό, με 131.000 νεκρούς βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε επίπεδο θυμάτων και στην 13η σε επίπεδο κρουσμάτων. Πέρα από διαφορές που έχουν να κάνουν με τις πληθυσμιακές κατηγορίες που χτυπάει στη κάθε χώρα ο ιός (π.χ. στην ...προηγμένη Σουηδία άφησαν αβοήθητους τους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας), ένας άλλος λόγος είναι ότι σε αρκετές χώρες δεν καταγράφονται όλα τα κρούσματα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters, «Worldometers», «Xinhua»). 


Έχει διαβαστεί 450 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 5 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 13 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 13 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 248 επισκέπτες και 1 μέλος.