Πέμπτη, 24 Απρ, 2025

  • Ο λαός εξακολουθεί να ματώνει, 15 χρόνια από την ένταξη στα μνημόνια, με ορατό τον κίνδυνο νέας και πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης
  • Απάντηση Προέδρου ΔΕΥΑΒ για τον Βιολογικό Καθαρισμό
  • Στο «Σταρ» η ταινία του Βεροιώτη Στράτου Τζιτζή «ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΩ»
  • Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την κοροϊδία για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: «Συνεκτική στεγαστική πολιτική» για τον εμπαιγμό του λαού και την στήριξη της αγοράς ακινήτων
Ο λαός εξακολουθεί να ματώνει, 15 χρόνια από την ένταξη στα μνημόνια, με ορατό τον κίνδυνο νέας και πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης1 Απάντηση Προέδρου ΔΕΥΑΒ για τον Βιολογικό Καθαρισμό2 Στο «Σταρ» η ταινία του Βεροιώτη Στράτου Τζιτζή «ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΩ»3 Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια4 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την κοροϊδία για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης5 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: «Συνεκτική στεγαστική πολιτική» για τον εμπαιγμό του λαού και την στήριξη της αγοράς ακινήτων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ας δούμε την πραγματικότητα

Παραλήρημα από όλο τον «προοδευτικό» κόσμο για τον Πάπα Φραγκίσκο που πέθανε. Ο «Πάπας των φτωχών» - όπως ονομάστηκε - αφήνει τα εγκόσμια με ύμνους για τις θέσεις του υπέρ των μεταναστών και προσφύγων, ενάντια στην «κοινωνική ανισότητα» και για την «υπεράσπιση της ειρήνης». Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο συγκεκριμένος ήταν επιλογή της Ρω... Περισσότερα

ΟΟΣΑ: 1 στα 7 παιδιά στις πλουσιότερες χώρες ζει στη φτώχεια

από Η Άλλη Άποψη
ΟΟΣΑ: 1 στα 7 παιδιά στις πλουσιότερες χώρες ζει στη φτώχεια

 

 

Σχεδόν ένα παιδί στα επτά στα κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ζει στη φτώχεια και η παιδική φτώχεια αυξήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια στα δύο τρίτα των χωρών αυτών, επισήμανε ο ΟΟΣΑ χθες.

Κατά μέσον όρο, το ποσοστό των φτωχών παιδιών ανερχόταν την περίοδο 2015-2016 στο 13,4% στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, δηλαδή η ανέχεια έπληττε ένα παιδί στα επτά, έναντι ποσοστού ένδειας 11,8% στον γενικό πληθυσμό, υπογράμμισε ο οργανισμός σε σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας.

Οι δείκτες παιδικής φτώχειας είναι ιδιαίτερα υψηλοί στη Χιλή, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ και στην Τουρκία, όπου πάνω από το ένα παιδί στα επτά ζει σε κατάσταση ένδειας, ποσοστό σχεδόν επταπλάσιο από εκείνο που καταγράφεται στη Δανία ή στη Φινλανδία.

Κατά το σημείωμα, στο οποίο ως έτος αναφοράς χρησιμοποιείται το 2007, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε σχεδόν στα δύο τρίτα των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ μέσα σε μια δεκαετία.

«Η Σλοβακία γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2007, ένα 5,4%», όμως «χώρες όπως η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Σουηδία» είδαν επίσης το ποσοστό της παιδικής φτώχειας «να αυξάνεται κατά δύο μονάδες ή περισσότερο», τονίζεται.

Το 2014, ο πατέρας του ενός φτωχού παιδιού στα δύο δεν είχε πλήρη απασχόληση όλη τη χρονιά — και η μητέρα των οκτώ στα δέκα βρισκόταν στην ίδια κατάσταση.

«Αν όλοι οι γονείς των φτωχών οικογενειών διέθεταν θέσεις απασχόλησης και λάμβαναν μισθούς, το ποσοστό της φτώχειας των προσώπων που είναι μέλη οικογενειών με παιδιά θα μειωνόταν από το 11% σε λιγότερο από το 6% κατά μέσον όρο», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολιβιέ Τεβενόν, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ και συντάκτης του σημειώματος, ενώ υπογράμμισε επίσης πως για να τονωθεί η απασχόληση, πρέπει να γίνουν «μαζικές επενδύσεις» στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών αντιπροσωπεύουν μεγάλη μερίδα εκείνων που ζουν στη φτώχεια: αποτελούσαν το 39% κατά μέσον όρο το 2014 στις χώρες του ΟΟΣΑ, ποσοστό αυξημένο κατά 4 μονάδες εν συγκρίσει με το 2007.

Αν καταβληθούν προσπάθειες να καταπολεμηθεί η ανεργία των μελών αυτών των οικογενειών, στις οποίες προστάτιδα είναι στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων η μητέρα, το ποσοστό της φτώχειας στις τάξεις τους θα μειωθεί από το 33% στο 22%, κατά τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ.

Για να μειωθεί η παιδική φτώχεια, ο οργανισμός εισηγείται να γίνει «καλύτερη στόχευση» ως προς τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων στέγης, ιδίως να αλλάξει το κέντρο βάρους των κριτηρίων για την καταβολή τους, ώστε να επικεντρωθούν στις φτωχότερες οικογένειες, που δεν καλύπτονται επαρκώς, κατέληξε ο Τεβενόν.

 

Έχει διαβαστεί 401 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 250 επισκέπτες και 0 μέλη.