Δευτέρα, 17 Μάι, 2021

  • Σημεία των καιρών…
  • Νάουσα: Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 16/5
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό
  • Αυτό είναι το νόημα του αθλητισμού!
  • Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid σε Νάουσα, Στενήμαχο,Επισκοπή και Λευκάδια
Σημεία των καιρών…1 Νάουσα: Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 16/53 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό4 Αυτό είναι το νόημα του αθλητισμού!5 Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid σε Νάουσα, Στενήμαχο,Επισκοπή και Λευκάδια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ισ­ραη­λι­νή αυ­το­ά­μυ­να…

8 παιδιά και 2 γυναίκες, στο σπίτι τους,νεκρά από ισραηλινό πλήγμα Δεν είχαν όπλα, δεν εκτόξευσαν ρουκέτες. Τα παιδιά σκοτώθηκαν την ώρα που φορούσαν τα καλά τους για την Έιντ αλ Φιτρ (έθιμο των Παλαιστινίων να φορούν καλά ρούχα στη διάρκεια της γιορτής αυτής που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού) Αυτή είναι η αυτ... Περισσότερα

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι πραγματικές αιτίες

από Η Άλλη Άποψη
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι πραγματικές αιτίες

Εισαγωγή

Ο Α` Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-1918) αποτελεί το πρώτο μείζονος σημασίας σύμπτωμα μιας νέας ιστορικής εποχής.Η νέα αυτή ιστορική εποχή είναι το πέρασμα της καπιταλιστικής κοινωνίας σε ένα νέο της στάδιο, το στάδιο του ιμπεριαλισμού. Το στάδιο αυτό κυριαρχείται από τα εξής φαινόμενα, πολύ φανερά στην περίοδο που εξετάζουμε:

α) Εμφάνιση, στερέωση και κυριαρχία τεραστίων μονοπωλιακών συγκροτημάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

β) Εξάλειψη της πρωτοκαθεδρίας της εξαγωγής εμπορευμάτων και αντικατάστασή της από την πρωτοκαθεδρία της εξαγωγής κεφαλαίων στις καθυστερημένες ζώνες, με επιδίωξη το ανώτατο δυνατό κέρδος.

γ) Διανομή, με τη βοήθεια και πιο προχωρημένων τεχνικών μέσων, όλου του κόσμου ανάμεσα σε μια χούφτα δυνάμεις. Η διανομή αυτή παίρνει ή τη μορφή της πραγματικής κυριαρχίας σε συνθήκες πολιτικής ανεξαρτησίας ή της άμεσης αποικιακής κυριαρχίας, με την τελευταία να καλύπτει περίπου το μισό έδαφος όλου του κόσμου μας. Καθώς όλα έχουν μοιρασθεί, μόνο αναδιανομή μπορεί να γίνει.

Από ιστορική άποψη, η φάση αυτή είναι η φάση της ιστορικής παρακμής του καπιταλιστικού συστήματος, η φάση της «σήψης» της καπιταλιστικής κοινωνίας, η φάση της εξαιρετικά βίαιης έκρηξης όλων της των αντιθέσεων.

Πράγματι, ακριβώς στην περίοδο αυτή βλέπουμε:

1. Πρωτοφανή ένταση της ανισομέρειας του καπιταλισμού. Από τη μια μεριά, έχουμε συγκέντρωση του πλούτου σε μερικές χώρες και, από την άλλη, μετατροπή των υπολοίπων σε (συχνά, πανάθλια) εξαρτήματα. Από τη μια, έχουμε την έντονη τάση στασιμότητας και, από την άλλη, την όλο και ταχύτερη (με τη βοήθεια των εκτεταμένων εξαγωγών κεφαλαίου) «ανάπτυξη του συστήματος σε όλο το πλάτος του» (Β. Ι. Λένιν).

2. Βαθμιαία δημιουργία, μέσα στα πλαίσια του ενιαίου κοινωνικοϊστορικού σχηματισμού, δύο ζωνών: Στη μια περιλαμβάνονται οι ελάχιστες (αλλά πανίσχυρες) μεγάλες δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, που συγκεντρώνουν στα χέρια τους ένα πραγματικό παγκόσμιο οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό και ιδεολογικό μονοπώλιο. Στην άλλη, περιλαμβάνονται οι υπόδουλες (αποικιακές και μη αποικιακές) κοινωνίες, δηλ. η τεράστια πλειοψηφία του πληθυσμού της Γης. Καθώς η πρώτη ζώνη στηρίζει τη δύναμή της στην αμείλικτη εκμετάλλευση της δεύτερης και καθώς ο καπιταλισμός εξακολουθεί να αναπτύσσεται και στις δύο (στη δεύτερη, μάλιστα, γρηγορότερα), οι αντιθέσεις μεταξύ των δύο ζωνών παίρνουν όλο και οξύτερο χαρακτήρα. Ενα από τα εγγενή χαρακτηριστικά του ιμπεριαλισμού, η εθνική καταπίεση, παίρνει γιγαντιαίες ή ακόμη και καθαρά απειλητικές μορφές και διαστάσεις.

3. Εμφάνιση νέων μεγάλων δυνάμεων. Ενα από τα αποτελέσματα της έντονης ανισομέρειας της πορείας του καπιταλισμού είναι η εμφάνιση νέων δυνάμεων. Το παλιό «παραδοσιακό» ζεύγος Βρετανίας και Γαλλίας, όχι μόνο παραμένει, αλλά και στερεώνει τη θέση του. Παλιές δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Αυστροουγγαρία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία, επίσης, παραμένουν. Εμφανίζονται, όμως, και νέες δυνάμεις, ανύπαρκτες ως τώρα: Στην Ευρώπη, η Γερμανία και η Ιταλία, στη Β. Αμερική οι ΗΠΑ, στην Ασία η Ιαπωνία.

Η διαδικασία αυτή έχει όλη την αντιφατικότητα που είναι εγγενής στον ιμπεριαλισμό. Η Γερμανία είναι μια δύναμη που αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα στο βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα, αλλά που δεν παύει να υστερεί στο συνολικό οικονομικό τομέα απέναντι στη Βρετανία και τη Γαλλία, οι οποίες εξακολουθούν να διατηρούν (ή και δυναμώνουν) τη γενική οικονομική τους υπεροχή, αν και υποχωρούν στο βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα. Η Ιαπωνία, αν και έχει κάνει μεγάλα βήματα, παραμένει σχετικά αδύνατη. Η Ιταλία είναι πολύ αδύνατη, στην ουσία μόνο 2ης σειράς μεγάλη δύναμη.

Πίσω από την ειδυλλιακή εικόνα μιας ευημερούσας Ευρώπης των αρχών του 20ού αιώνα, κρύβονταν οι μεγάλες και αξεπέραστες αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων κρατών για την επικράτηση στον αδυσώπητο καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Ετσι, το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Σημαντικότερα από τα αίτια που οδήγησαν σε αυτόν ήταν: α) Η ρεβανσιστική πολιτική της Γαλλίας να αποκαταστήσει το χαμένο της γόητρο και να επανακτήσει τις χαμένες από τον πόλεμο του 1870 περιοχές της Αλσατίας και της Λωραίνης. β) Οι επεκτατικές τάσεις της τσαρικής Ρωσίας σε βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που εμποδίζονταν, όμως, από τη Γερμανία και την Αυστρία. γ) Η προσπάθεια της Σερβίας να απελευθερώσει τις υπό αυστριακή κατοχή σλαβικές περιοχές. δ) Η όξυνση του οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ της Αγγλίας και της Γερμανίας, που προέκυψε από την ταχύτατη ανάπτυξη της γερμανικής βιομηχανίας και από την κοινή επιθυμία των δύο χωρών να μονοπωλήσουν τις διεθνείς αγορές.

Η αφορμή

28 Ιουνίου του 1914. Στο Σεράγεβο δολοφονείται ο διάδοχος του θρόνου της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος και η σύζυγός του Σοφία Χότεκ. Το Σεράγεβο ήταν ο τελευταίος σταθμός μιας περιοδείας τους, στη διάρκεια της οποίας επιθεώρησαν μεγάλα γυμνάσια του αυστροουγγρικού στρατού στη Βοσνία.Τη δολοφονία τους πραγματοποίησε η σερβική εθνικιστική οργάνωση «Ελευθερία ή Θάνατος», γνωστή με το όνομα «Μαύρη Χειρ».

Το συγκεκριμένο γεγονός έμελλε να καταγραφεί στην ιστορία ως η αφορμή για την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που εξαπέλυσε ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός κρατών, με επικεφαλής τη Γερμανία, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ.

Ας δούμε τις εξελίξεις μετά το μοιραίο γεγονός της δολοφονίας στο Σεράγεβο. Εδώ συνέβη το εξής περίεργο. Η Αυστροουγγαρία δεν αντιδρά αμέσως κατά της Σερβίας. Η αντίδρασή της εκφράζεται πολύ αργότερα, στις 23 Ιούλη, όταν επέδωσε στη Σερβία τελεσίγραφο με 10 όρους. Γιατί όμως αυτή η αργοπορία; Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα των 25 ημερών, η Αυστροουγγαρία συζητά με τη Γερμανία για το αν μπορεί να αξιοποιηθεί το γεγονός της δολοφονίας προκειμένου να αρχίσει ο πόλεμος. Και συμφωνούν ότι τώρα πρέπει να αρχίσει.

Η Σερβία, μετά από συνεννόηση με τη Ρωσία, δέχεται όλους τους όρους του τελεσιγράφου, εκτός από τον 5ο και 6ο, για τους οποίους ζήτησε διεθνή μεσολάβηση. Στις 25 Ιούλη, μισή ώρα πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου, ο πρέσβης της Αυστροουγγαρίας εγκαταλείπει το Βελιγράδι, δηλώνοντας ότι μόνο η πλήρης και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων του τελεσιγράφου θα γινόταν δεκτή. Στις 28 Ιούλη, η Βιέννη κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία και η Γερμανία υποστηρίζει την Αυστροουγγαρία.

Η Ρωσία, μετά την επίθεση της Αυστροουγγαρίας στη Σερβία, προχωράει σε επιστράτευση. Στις 31 Ιούλη, η Γερμανία επιδίδει εντελώς ξαφνικά τελεσίγραφο στη Ρωσία, απαιτώντας πλήρη αποστράτευση μέσα σε 12 ώρες. Με τη λήξη του τελεσιγράφου, στις 11 το πρωί της 1ης Αυγούστου 1914, η Γερμανία κηρύσσει πόλεμο στη Ρωσία.

Ο πόλεμος παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Η Γερμανία επιτίθεται στρατιωτικά στο Λουξεμβούργο και, όταν το Βέλγιο αρνείται να δώσει άδεια περάσματος στο γερμανικό στρατό, εισβάλει και στο Βέλγιο και καταλαμβάνει, ενώ στις 3 Αυγούστου κηρύσσει τον πόλεμο και στη Γαλλία. Στις 4 Αυγούστου η Αγγλία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία. Λίγες ημέρες μετά, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία κηρύσσουν πόλεμο στην Αυστροουγγαρία, ενώ στις 30 Οκτώβρη η Ρωσία κηρύσσει πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ακολουθούν ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στις 5 Νοέμβρη, η Γαλλία και η Βρετανία. Η Ιταλία, ενώ είχε συνάψει συμμαχία με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία, δε θα μπει στον πόλεμο το 1914. Μπαίνει το Μάη του 1915, στο πλευρό της Αντάντ.

Ο πόλεμος γενικεύεται, γίνεται παγκόσμιος. Το 1915 αρχίζει να εξαπλώνεται και στα Βαλκάνια. Στις 6 Απρίλη 1917 θα πάρουν μέρος στον πόλεμο, στο πλευρό της Αντάντ, και οι ΗΠΑ.

Ο πόλεμος ήταν ιμπεριαλιστικός ανάμεσα στους δυο συνασπισμούς για το ξαναμοίρασμα του ήδη μοιρασμένου κόσμου, των αποικιών και σφαιρών επιρροής, για την τοποθέτηση κεφαλαίων και την υποδούλωση άλλων λαών. Συνολικά πήραν μέρος στο πλευρό της Γερμανίας 4 κράτη, ενώ με την Αντάντ βρέθηκαν 34 κράτη (μαζί και 4 βρετανικές κτήσεις και η αποικία της Ινδίας). Ο πόλεμος ήταν κατακτητικός και από τους δυο ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς. Για την εξαπόλυση του πολέμου υπεύθυνοι ήταν οι κυρίαρχες αστικές τάξεις όλων των κρατών. Τον ξεκίνησε όμως η αστική τάξη της Γερμανίας «... στην πιο ευνοϊκή, κατά τη γνώμη της, στιγμή, χρησιμοποιώντας τα τελευταία επιτεύγματά της σε πολεμικά τεχνικά μέσα και προλαμβάνοντας τους νέους εξοπλισμούς, που είχαν αποφασίσει να κάνουν η Ρωσία και η Γαλλία» (Λένιν Β. Ι., «Απαντα», 5η έκδ., τ. 26). Γι’ αυτό και όταν διαβουλεύονταν με την Αυστροουγγαρία αποφάσισαν ότι ήταν η πλέον κατάλληλη στιγμή για την έναρξή του. Θεωρούσαν ότι είχαν υπεροπλία στους εξοπλισμούς.

Ένας απολογισμός του πολέμου

Ο πρώτος ιμπεριαλιστικός παγκόσμιος πόλεμος τελείωσε στις 11 Νοέμβρη του 1918 με την υπογραφή της ανακωχής της Κομπιένης, που ήταν και η επισφράγιση της ήττας της Γερμανίας και των συμμάχων της. Στην έκτασή του ο πόλεμος αυτός είχε ξεπεράσει όλους τους γνωστούς μέχρι τότε πολέμους. Κράτησε πάνω από 4 χρόνια και στη δίνη του παρασύρθηκαν 34 κράτη με πληθυσμό πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες ή το 67% περίπου του πληθυσμού της Γης. Υπό τα όπλα βρέθηκαν 70 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους 10 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους και 20 εκατομμύρια τραυματίστηκαν. Τις μεγαλύτερες απώλειες τις είχε η Ρωσία με 2.300.000 νεκρούς στρατιώτες στα πεδία των μαχών. Ακολούθησε η Γερμανία με 2 εκατομμύρια νεκρούς, η Αυστροουγγαρία με 1.440.000 νεκρούς, η Γαλλία με 1.383.000 νεκρούς, η Αγγλία με 747.000, η Ιταλία με 700.000 περίπου και οι Ηνωμένες Πολιτείες με 53.000. Οι πολεμικές επιχειρήσεις έγιναν σε έδαφος που η έκτασή του ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι καθαρά στρατιωτικές δαπάνες των εμπολέμων κρατών έφτασαν τα 208 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό επακόλουθο του πρώτου παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι ότι έφερε, τουλάχιστον στην Ευρώπη και στις αποικίες, επαναστατική κρίση, που με τη σειρά της γέννησε ένα τεράστιο κύμα αντιιμπεριαλιστικών - εθνικοαπελευθερωτικών και προλεταριακών επαναστάσεων (Βλέπε επαναστάσεις σε Ασία, Αφρική, Ρωσία, Γερμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ασία κ.α.). Ασφαλώς αυτές οι επαναστάσεις δε στέφθηκαν όλες με επιτυχία. Πολλές, όπως η γερμανική ή η ουγγρική, συντρίφτηκαν από τον ταξικό εχθρό. Όμως το εργατικό κίνημα ξεπερνούσε την προδοσία της Δεύτερης Διεθνούς, έβρισκε το βηματισμό του και ξαναένωνε τη γραμμή που το συνέδεε με τις επαναστατικές του παραδόσεις. Κορύφωση αυτής της πορείας ήταν η ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς το Μάρτη του 1919. Η παγκόσμια εργατική τάξη αποκτούσε έτσι διεθνή επαναστατική οργάνωση και ηγεσία.

(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη μορφή της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ")

Έχει διαβαστεί 523 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 17 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 27 °C
Άνεμος ΝΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 18 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 27 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 899 επισκέπτες και 0 μέλη.