Παρασκευή, 12 Αύγ, 2022

  • Αλεξάνδρεια: Τοποθετήθηκαν μεταλλικοί κάδοι απορριμμάτων και παγκάκια
  • Πέντε κινεζικοί όμιλοι αποσύρονται από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
  • Παράταση έως τις 17 Αυγούστου για την υποβολή αιτήσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ
  • 1.200 πρόσφυγες χάθηκαν στο Αιγαίο το πρώτο εξάμηνο του 2022
  • Βραδιά αλληλεγγύης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας Ευστάθιος Χωραφάς
  • ΕΟΔΥ: Ανακοίνωση για το νέο ζωονόσο ιό Langya
Αλεξάνδρεια: Τοποθετήθηκαν μεταλλικοί κάδοι απορριμμάτων και παγκάκια1 Πέντε κινεζικοί όμιλοι αποσύρονται από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης2 Παράταση έως τις 17 Αυγούστου για την υποβολή αιτήσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ3 1.200 πρόσφυγες χάθηκαν στο Αιγαίο το πρώτο εξάμηνο του 20224 Βραδιά αλληλεγγύης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας Ευστάθιος Χωραφάς5 ΕΟΔΥ: Ανακοίνωση για το νέο ζωονόσο ιό Langya6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Pegasus, το Predator, η Intellexa και άλλες «ιστορίες»

Οι περιπτώσεις παρακολουθήσεων είναι ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, το οποίο συνήθως αποκαλύπτεται στο πλαίσιο σκληρών ανταγωνισμών, επιχειρηματιών και γεωπολιτικών. Πρόσφατα αποκαλύφθηκαν παρακολουθήσεις με το λογισμικό spyware «Pegasus» για τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και τη... Περισσότερα

Πέντε περιπτώσεις κρατούμενων που πέθαναν έπειτα από απεργία πείνας

από Η Άλλη Άποψη
Πέντε περιπτώσεις κρατούμενων που πέθαναν έπειτα από απεργία πείνας

Μπόμπι Σαντς, 5 Μαϊου 1981, Φυλακές Μέιζ (Βορ. Ιρλανδία).

Η περίπτωση του Ιρλανδού Μπόμπι Σαντς είναι η πιο γνωστή, στα μεταπολεμικά χρόνια, απεργία πείνας κρατούμενου που κατέληξε στο θάνατο. Ο Σάντς ήταν μέλος του Προσωρινού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA Provisional) που αγωνίζονταν ενάντια στη βαρβαρότητα του βρετανικού ιμπεριαλισμού. Συνελήφθη και φυλακίστηκε για δεύτερη φορά το 1977.

Κατά την διάρκεια της φυλάκισης του, το 1981, εξελέγη βουλευτής στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο να προλάβει να καταλάβει την έδρα του. Στις 1 Μαρτίου 1981 ο Μπ. Σάντς ξεκίνησε να αρνείται να σιτιστεί προβάλλοντας αιτήματα για την βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές. Κύριος στόχος της απεργίας πείνας ήταν να σταματήσει η κυβέρνηση Θάτσερ να αντιμετωπίζει τους πολιτικούς κρατούμενους ως κοινούς εγκληματίες. Το παράδειγμα του Σαντς ακολούθησαν και άλλοι συγκρατούμενοι του-μέλη του IRA.

Με κλονισμένη υγεία και έχοντας απέναντι του την αδυσώπητα απάνθρωπη στάση της κυβέρνησης Θάτσερ, ο Μπόμπι Σαντς άντεξε χωρίς τροφή 66 ημέρες και πέθανε στις 5 Μαϊου 1981 σε ηλικία μόλις 27 ετών. Εκτός του Μπ. Σαντς, από τον Μάϊο μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους, πέθαναν άλλοι 9 πολιτικοί κρατούμενοι.

Χελίν Μπολέκ, 2 Απριλίου 2020, Νοσοκομείο Ουμρανίγιε Κων/πόλης.

Η Χελίν Μπολέκ, μέλος του τουρκικού συγκροτήματος Grup Yorum, πέθανε στις 2 Απριλίου 2020 στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από 288 μέρες απεργίας πείνας. Η 28χρονη τραγουδίστρια και μουσικός και ο συνάδελφος της Ιμπραημ Γκιοκτσέκ είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο όργιο διώξεων, συλλήψεων και φυλακίσεων που οι τουρκικές αρχές είχαν εξαπολύσει ενάντια στο συγκρότημα.

Στις 11 Μαρτίου δυνάμεις της αστυνομίας είχαν εισβάλλει στο σπίτι τους στην Κωνσταντινούπολη, συλλαμβάνοντας τους προκειμένου να τους υποβάλλουν σε αναγκαστική σίτιση. Η Μπολέκ συνέχισε την απεργία πείνας ζητώντας να σταματήσουν οι διώξεις και να αποφυλακιστούν να υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος.

Έχοντας φτάσει να ζυγίζει λιγότερο απο 40 κιλά, η νεαρή μουσικός άφησε την τελευταία της πνοή νοσηλευόμενη στο Νοσοκομείο Ουμρανίγιε. Η είδηση του θανάτου της έκανε τον γύρο του κόσμου ενώ εκατοντάδες κόσμου παρέστησαν στην κηδεία της.

Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ, 7 Μαϊου 2020, Νοσοκομείο Ουμρανίγιε Κων/πόλης.

Ο τούρκος μουσικός- κιθαρίστας του αριστερού συγκροτήματος Grup Yorum Ιμπραήμ Γκιοκτσέκ– πέθανε στις 7 Μαϊου 2020, σε ηλικία 40 ετών, έπειτα από 323 μέρες απεργίας πείνας. Η περίπτωση του είναι ταυτισμένη με αυτήν της Χελίν Μπολέκ.

Δύο ημέρες πριν τον θάνατο του, στις 5 Μαϊου, είχε αποφασίσει να σταματήσει την απεργία ευελπιστώντας ότι οι αρχές θα ανταποκριθούν στο αίτημα του να επιτραπούν οι συναυλίες του συγκροτήματος. Δυστυχώς, ο εξαιρετικά καταπονημένος οργανισμός του δεν άντεξε και ο Γκιοκτσέκ κατέληξε.

Εμπρού Τιμτίκ, 27 Αυγούστου 2020, Νοσοκομείο Bakırköy Dr. Sadi Konuk Κων/πόλης.

Η κουρδικής καταγωγής Τουρκάλα δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ έχασε τη μάχη με τη ζωή στις 27 Αυγούστου 2020, έπειτα 238 μέρες απεργίας πείνας. Η Τιμτίκ είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2019 για “συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση”. Δύο εφέσεις της απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων των Τουρκικών αρχών.

Η Εμπρού Τιμτικ ήταν γνωστή για τη δράση της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ ασκούσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν. Το 2017 είχε συλληφθεί μαζί με άλλους 18 δικηγόρους επειδή υπερασπίζονταν ανθρώπους που εξέφραζαν δημόσια απόψεις ενάντια στην Τουρκική κυβέρνηση.

Ο άδικος θάνατος της προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας, με διεθνείς οργανώσεις δικηγόρων να καταγγέλουν τις τουρκικές αρχές. Ο διάσημος συνθέτης Ζουλφού Λιβανελί χαρακτήρισε τον θάνατο της ως “θάνατο της ανθρωπιάς, της δικαιοσύνης και της συνείδησης στην Τουρκία”.

Μουσταφά Κασέμ, 14 Ιανουαρίου 2020, Φυλακές Αιγύπτου.

Ο 54χρονος Αμερικανοαιγύπτιος Μουσταφά Κασέμ άφησε την τελευταία του πνοή στην φυλακή στις 14 Ιανουαρίο 2020 έπειτα απο πολύμηνη απεργία πείνας. Ο Κασέμ είχε συλληφθεί και φυλακιστεί το καλοκαίρι του 2013 στο Κάϊρο, με την κατηγορία της συμμετοχής σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η υπεράσπισή του ωστόσο διαβεβαίωνε ότι καμία απόδειξη που τον αφορούσε προσωπικά δεν παρουσιάστηκε σε βάρος του κατά τη διάρκεια της δίκης 700 και πλέον κατηγορουμένων. Το 2018 ο Κασέμ ξεκίνησε απεργία πείνας, ενώ με ανοιχτή επιστολή του ζητούσε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παρέμβει για την αποφυλάκιση του.

Τις τελευταίες ημέρες πριν πεθάνει είχε σταματήσει να τρέφεται με υγρά ενώ ταυτόχρονα έπασχε από διαβήτη. Ο θάνατος του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: atexnos.gr


Έχει διαβαστεί 837 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 25 °C
Άνεμος Δ 3-5 μποφόρ

Παρασκευή, 12 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 28 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 13 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 28 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 287 επισκέπτες και 0 μέλη.